logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Maudio SUB-8 - Przekaźnik brzęczy i nie zaskakuje od razu

Marcinos1 03 Lut 2014 20:32 4467 9
REKLAMA
  • #1 13258068
    Marcinos1
    Poziom 2  
    Witam
    Z góry przepraszam za laicką nazwę tematu, ale ciężko mi wyrazić ten problem.
    Zacznę od schematów i pozwolę posłużyć się już załączonymi w innym temacie, u mnie wygląda to identycznie
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1857060.html
    z tą różnicą że u mnie kondensator jest ok, problem natomiast leży w układzie załączającym. Po uruchomieniu subwoofera po chwili rozpoczyna się brzęczenie blaszki przełączającej w przekaźniku. Zmieżyłem napięcie na cewce przekaźnika wynosi wtedy ok 7VDC. Po kilku chwilach i malejącej częstotliwości brzęczenia i rosnącym napięciu, przekaźnik zaskakuje i wtedy napięcie wynosi ok 12VDC.
    Sprawdziłem cewkę i jej rezystancja wynosi tyle co w specyfikacji (Helishun HLS 4453 (18F) czyli ok 680om ) Wymieniłem kondensator C1, podejrzewam jeszcze tranzystory T2 i T1, jutro zakupię i spróbuję wymienić aczkolwiek obawiam się że to nie rozwiąże problemu. Byłbym wdzięczny za sugestie co jeszcze można sprawdzić. Dodam jeszcze że nawet jeśli subwoofer pozostanie uruchomiony i działa, to po jakimś czasie przekaźnik znów zaczyna hałasować i pomoga dopiero wyłączenie go, rozładowanie i ponowne uruchomienie.
  • REKLAMA
  • #2 13258111
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 403
    Marcinos1 napisał:
    z tą różnicą że u mnie kondensator jest ok

A skąd wiesz, podstawiałeś drugi.
    Marcinos1 napisał:
    Dodam jeszcze że nawet jeśli subwoofer pozostanie uruchomiony i działa, to po jakimś czasie przekaźnik znów zaczyna hałasować

A co się wtedy dzieje z napięciem, czy też spada do 7V czy jest 12V.
  • REKLAMA
  • #3 13258262
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13258508
    Marcinos1
    Poziom 2  
    Podstawiłem nowy kondensator 220uF wiec to chyba nie on, spróbuję podstawić większy jeszcze, ale taki był oryginalny i działało przez ponad dwa lata.
    btomko napisał:
    A co się wtedy dzieje z napięciem, czy też spada do 7V czy jest 12V.
    Tego nie wiem bo trzeba kilka godzin odczekać na włączonym subie.
  • #5 13258521
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13258549
    Marcinos1
    Poziom 2  
    Nie podmieniałem bo nie mam zamiennika takiego, jutro zakupię wraz z tranzystorami i polutuję trochę, dam znać jakie postępy.
  • #7 13595869
    kamiljan1
    Poziom 24  
    Ocena: 49
    W zamieszczonym linku na schemacie kondensator elektrolityczny C2 330u/35V, w oryginale na płycie jest 33u/35V wymiana tego kondensatora eliminuje brzęczenie przekaźnika, układ działa prawidłowo. Kamil
  • REKLAMA
  • #8 14078217
    waldi26
    Poziom 11  
    kamiljan1 napisał:
    W zamieszczonym linku na schemacie kondensator elektrolityczny C2 330u/35V, w oryginale na płycie jest 33u/35V wymiana tego kondensatora eliminuje brzęczenie przekaźnika, układ działa prawidłowo. Kamil

Należy go wymiwnić na 330uF czy pozostawić 33uF?
  • #9 17446898
    koronerr
    Poziom 2  
    Mam ten sam problem a więc reasumując wystarczy wymienić kondensator C2 na 330u i problem rozwiązany?
  • #10 18499139
    dudzio12
    Poziom 11  
    Może odkopię, ale chciałem tylko opisać mój problem - głośnik z czasem załączał się coraz później, pod koniec żywota było słychać narastające trzaski i nagłe jego uciszenie. Od tego czasu przekaźnik w ogóle nie startował. Zasilanie jakie otrzymywał to 15V, przy którym nie startował. Po wymianie kondensatora (C2 ze schematu), na 47uF - wszystko wróciło do normy, ale już nie mierzyłem napięcia jakie było na przekaźniku. Zauważyłem także, że w stanie spoczynku z włączonym zasilaniem, głośnik chodzi zdecydowanie ciszej.

Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z subwooferem M-Audio SUB-8, który nie uruchamia się prawidłowo, a przekaźnik brzęczy. Po pomiarach napięcia na cewce przekaźnika stwierdzono, że wynosi ono 7VDC, a po chwili wzrasta do 12VDC. Użytkownik wymienił kondensator C1, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują wymianę kondensatora C2, który w oryginalnym schemacie ma wartość 33uF, na 330uF, co może rozwiązać problem brzęczenia przekaźnika. Wspomniano również o wymianie tranzystorów T1 i T2. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, że wymiana kondensatora C2 na większą pojemność przynosi pozytywne rezultaty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA