Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Multimetr FlukeMultimetr Fluke
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

M-audio 150 Sub - Uszkodzony wzmacniacz subwoofera - panel 2sc5200 2sa1943

rafcio363 08 Sep 2012 17:59 6549 17
  • #1
    rafcio363
    Level 30  
    Witam.
    Mam problem z naprawą wzmacniacza subwoofera.
    Usterka jest taka że przekaźnik odcina głośnik z powodu tego że pojawia się -40V na głośniku.

    Wzmacniacz oparty na 2sc5200,2sa1943, sterujące 2sd667 i 2sb647(obecnie zastąpione bd911/912 gdyż przypadkowo mi się zwarły i spaliły).

    Po odpięciu 2sc i 2sa napięcie na wyjściu głośnikowym się nie pojawia i przekaźnik nie odcina wyjścia.
    Odpięcie tylko 2sa1943 i pozostawienie 2sc5200 powoduje obniżenie się napięcia na wyjściu głośnikowym do -25V.
    Same tranzystory są sprawne nie mają zwarcia.
    Ponadto grzeje mi się wyraźnie jeden sterujący bd911 (2sd667).
    Sprawdziłem wszystkie diody, diody zenera, tranzystory, (były wylutowane,nawet kilka podmieniłem na próbę) i dalej nic,rezystory też mają prawidłową wartość
    nie mam pojęcia czemu taki mam efekt.
    Napięcia na wylutowanych sterujących względem masy.
    B -43V
    C -44V
    E 0V

    B -40V
    C 42V
    E 0V


    M-audio 150 Sub - Uszkodzony wzmacniacz subwoofera - panel 2sc5200 2sa1943 M-audio 150 Sub - Uszkodzony wzmacniacz subwoofera - panel 2sc5200 2sa1943 M-audio 150 Sub - Uszkodzony wzmacniacz subwoofera - panel 2sc5200 2sa1943 M-audio 150 Sub - Uszkodzony wzmacniacz subwoofera - panel 2sc5200 2sa1943 ,
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #2
    rafcio363
    Level 30  
    Dalej stoję w kropce,wymieniłem wszystkie diody,diody zenera, tranzystory wraz z końcowymi i dalej mam -40V na wyjściu :(
  • #3
    skywalker
    Level 22  
    Może "czeski błąd" np. odwrotnie wlutowany tranzystor? Abo jakaś przerwa / zwarcie w obwodzie które powstało podczas prób naprawy?
  • Multimetr FlukeMultimetr Fluke
  • #4
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    skywalker wrote:
    Może "czeski błąd" np. odwrotnie wlutowany tranzystor? Abo jakaś przerwa / zwarcie w obwodzie które powstało podczas prób naprawy?
    Ale kiedyś było sprawne...
    rafcio363 wrote:
    Dalej stoję w kropce,wymieniłem wszystkie diody,diody zenera, tranzystory wraz z końcowymi i dalej mam -40V na wyjściu
    bo trzeba, myśleć, mierzyć a nie wymieniać w ciemno co popadnie. Zostaje Ci serwis i wtopa kasy. Ale pewnie klient pokryje...
  • #5
    rafcio363
    Level 30  
    Prędzej złoże drugi taki wzmacniacz i przebuduję układ niż go oddam do serwisu.
    Zresztą serwis sobie już nie poradził,dlatego trafił do mnie.
    Jak nie masz nic treściwego do powiedzenia to przemyślenia zostaw dla siebie.

    =>skywalker wszystkie elementy sprawdziłem 3krotnie na pcb :)
  • #6
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    rafcio363 wrote:
    Zresztą serwis sobie już nie poradził,dlatego trafił do mnie.
    Pewnie trafił z deszczu pod rynnę.
    rafcio363 wrote:
    Jak nie masz nic treściwego do powiedzenia to przemyślenia zostaw dla siebie.
    No bo trudno coś powiedzieć treściwego w tej sytuacji. Wszystko wymienione a nie działa. Ciekawe... Przecież to nie statek kosmiczny, tylko zwykły wzmacniacz. Jak działało, to musi działać... No nie?
  • #7
    skywalker
    Level 22  
    One mogą być sprawne na PCB, a po wylucie już nie np mają niskie wzmocnienie β.
    Ponieważ był już serwisowany należy szczególnie zwrócić uwagę na to co i jak jest wlutowane, była mowa o zamiennikach a one nie zawsze mają zgodne wyprowadzenia. Ja stawiam na jakieś mikrozwarcie albo uszkodzony stopień wejściowy (skoro sterujący był wymieniany).
  • #8
    9800pro
    Level 21  
    rafcio363 wrote:
    Napięcia na wylutowanych sterujących względem masy.
    B -43V
    C -44V
    E 0V

    B -40V
    C 42V
    E 0V


    Na bazach tranzystorów sterujących jest wysokiej wartości napięcie więc nie ma co się dziwić, że na wyjściu takie jest jakie jest.Do sprawdzenia stopień napięciowy,lustro prądowe oraz para wejściowa.
  • #9
    Diagran6
    Level 25  
    Sprawdź tranzystor stabilizacji termicznej prądu spoczynkowego.


    Ten przekaźnik na różowych kabelkach to fabryczne rozwiązanie? :D
  • #10
    rafcio363
    Level 30  
    Przekaźnik nie jest oryginalny,rzeźbę ktoś ładną odstawił,wygląda jakby miał 20lat :D

    Co do tranzystorów, to wymieniłem wszytkie, pomierzyłem wszystkie elementy na płycie, te które nie dawały dobrych wyników na pcb to wylutowywałem.
    Lustro prądowe,jest nowe,tranzystory parowane.
    Tranzystor stabilizacji jest też nowy,podstawiałem nawet 2x (2n5551).
    Układ niby prosty a gdzie tkwi błąd nie mam pojęcia.
    Na pcb są wartości elementów opisane i wszystko się zgadza z pomiarami..

    Wyraźnie mi się grzeje stopień przed sterującymi którego bazy są spięte 56k 1W.
    Ale one są nowe..
  • #11
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    rafcio363 wrote:
    Lustro prądowe,jest nowe,tranzystory parowane.
    Tranzystor stabilizacji jest też nowy,podstawiałem nawet 2x (2n5551).
    Pisałem Ci, że pomiary trzeba zrobić a nie w ciemno wymieniać. Ty tylko zrobiłeś pomiary na sterujących i to jeszcze wylutowanych, a co zresztą?
  • #12
    rafcio363
    Level 30  
    Zatem pomierzone, wszystkie elementy wlutowane.
    Jak widać problem jest w ujemnej gałęzi.
    M-audio 150 Sub - Uszkodzony wzmacniacz subwoofera - panel 2sc5200 2sa1943
  • #13
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    rafcio363 wrote:
    Jak widać problem jest w ujemnej gałęzi.
    Tu nic nie widać. Jedne wielkie bazgroły. Według tego coś chcesz naprawić? Masz tu pierwszy lepszy porządny schemat.
    M-audio 150 Sub - Uszkodzony wzmacniacz subwoofera - panel 2sc5200 2sa1943
    Doczytaj jakie ma być napięcie na wzmacniaczu różnicowym, wogóle to zacznij od podstaw, jak działa taki układ. A jak nie to daj komuś co się zna.
  • #14
    Marek2006
    Level 29  
    Naprawiałem ostatnio podobny (a może taki sam) panel i w moim przypadku, poza spalonymi tranzystorami, była również przepalona ścieżka. I to w taki sposób, że trzeba było się na to przyjrzeć poprzez szkło powiększające aby to dostrzec. Zresztą mając już schemat, to chyba nie będzie trudne. Zdaje się, że była to masa nie przy tranzystorach ale przy wejściu zasilania na płytkę. Popatrz na swoją płytkę, czy to nie jest podobny przypadek.

    Marek
  • #15
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Marek2006 wrote:
    i w moim przypadku, poza spalonymi tranzystorami, była również przepalona ścieżka.
    Ale pisał kilka krotnie, że WSZYSTKO dobre.
    Marek2006 wrote:
    Zresztą mając już schemat,
    Schemat nie jest z tego, chodzi o samą aplikację, według której każdy mający trochę pojęcia da sobie radę.
  • #16
    Marek2006
    Level 29  
    marian1981.02 wrote:
    Ale pisał kilka krotnie, że WSZYSTKO dobre.
    Jak w takim razie pogodzić ten fakt z napięciem -40V na wyjściu? Chyba po małym zastanowieniu można dość do wniosku, że jednak coś jest nadal zepsute.

    Marek
  • #17
    marian1981.02
    Unitra equipment specialist
    Marek2006 wrote:
    Chyba po małym zastanowieniu można dość do wniosku, że jednak coś jest nadal zepsute.
    To wiadomo od początku. Na pewno jest coś zepsute, tylko autorowi brakuje wiedzy aby dojść do tego co. A tłumaczy się, że wszystko wymienił i wszystko jest ok.
  • #18
    rafcio363
    Level 30  
    Po części masz rację, nie mam doświadczenia z wzmakami na bipolarach, nie wiem jakie mają być napięcia w pewnych punktach,brak schematu, ten przykładowy to ja znam i dużo mu brakuje do mojego.
    Wymienię parę kondensatorów bo tylko one zostały stare i zobacze jaki będzie efekt.
    Pomoże to ok,nie to sklecę na tych samych elementach od nowa końcówkę.
    Elementy pod miernikiem nie wykazują uszkodzenia,zarówno pod względem zwarć jak i parametrów.
    Nie jestem konstruktorem tylko hobbystą więc nie muszę wszystkiego wiedzieć to tak dla Twojej informacji marian1981.02 żebyś się więcej nie mądrzył w moim temacie,po to jest forum żeby pytać jak nie zamierzasz nic pomocnego napisać to zostaw to dla siebie.Bo z twoim podejściem to powinienem wszystko do Ciebie zanosić do naprawy bo przecież się nie znam.