logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Minolta Di 152 - nieutrwalony środek wydruku, co może być przyczyną?

szefmaly 05 Lut 2014 09:58 999 6
REKLAMA
  • #1 13263861
    szefmaly
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam,
    Jak w temacie, maszyna Minolta Di 152 nie utrwala wydruku. Niby wszystko jasne problem z jednym z elementów odpowiedzialnych za utrwalanie. Jednak gdy dostałem sprzęt okazało się że, ksero nie utrwala tylko środkowej części wydruku.
    Początek utrwalony (około 1/4), następnie nie utrwalone (około 2/4), i końcówka ponownie ok (około 1/4).
    Może ktoś z forumowiczów spotkał się z takim problemem?
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13264186
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 838
    Sprawdź wszystkie łożyska i docisk.

C.
  • REKLAMA
  • #3 13268256
    szefmaly
    Poziom 12  
    dzięki za podpowiedz,
    wczoraj nie miałem czasu zająć się sprzętem, zdążyłem tylko wymontować fuser.
    Z pobieżnej inspekcji wynika że wałek teflonowy oraz dociskowy jest w bardzo złym stanie. Czy można je w jakiś sposób zregenerować? Czy lepiej od razu wymienić na nowe? Co do samego docisku wygląda ok.

Copyman jeżeli możesz proszę o sprecyzowanie na które elementy docisku zwrócić uwagę,
  • REKLAMA
  • #4 13269357
    copyman
    Tylko wymiana na nowe :) Wymień także palce odrywacza i tuleje (łożyska) wałka grzejnego i dociskowego. Lepiej po całości i kompleksowo niż kilka razy do problemu podchodzić :) Poza tym ceny czesci nie są wygórowane :)

C.
  • #5 13272790
    szefmaly
    Poziom 12  
    Dzięki,
    co do panewek (tuleje łożyska) taki miałem zamiar. :D
    Mam jeszcze pytanie odnośnie dostawcy, możesz mi jakiegoś, w miarę taniego polecić.
    Pytałem się w Europarts... Prawie nic nie posiadają z tego, co potrzebuję. :cry:
  • #6 13273468
    copyman
    Wszystko jako zamienniki (dobrej jakości ) powinni mieć w Arbiko w Gdańsku.

C.
  • REKLAMA
  • #7 13304850
    szefmaly
    Poziom 12  
    Witam ponownie,
    wymiana wałka dolnego+ górnego+ panewki i wszystko wróciło do normy.
    Dziękuję Copyman za zainteresowanie i rady.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z kopiarką Minolta Di 152, która nie utrwala wydruku w środkowej części strony. Po wstępnej inspekcji stwierdzono, że wałek teflonowy oraz dociskowy są w złym stanie. Użytkownicy forum zalecili wymianę uszkodzonych elementów, w tym wałków i łożysk, zamiast ich regeneracji, aby uniknąć kolejnych problemów. Po wymianie wałków dolnego i górnego oraz panewek, problem został rozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA