logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka karta graficzna do Asus M2N-MX, Athlon 64 X2, 2GB RAM, zasilacz 430W, budżet 120zł?

zizix 05 Lut 2014 21:14 1653 12
REKLAMA
  • #1 13266604
    zizix
    Poziom 9  
    Witam, szukam karty graficznej do płyty głównej Asus m2n-mx. Wiem, że tematy o tym były już poruszane, ale z tego co tam widziałem to komputery miały albo inny zasilacz niż mój, albo inny procesor. A ja się na tym specjalnie nie znam i nie wiem na co może sobie pozwolić ten zasilacz, który mam i czy rodzaj procesora nie będzie jakoś kolidował z kartą. Poniżej opiszę co i jak a jeśli jednak było już o tym samym to proszę o link do tematu :)

Dane komputera:
    Płyta główna Asus M2N-mx
    Procesor AMD Athlon 64 2x 2.1 ghz
    2 gb RAM
    Zasilacz Delta Electronics DPS-450PB-4D 430W outupt
    Dysk twardy Seagate 320gb
    Wbudowana grafika Nvidia GeForce 6100/nForce 430
    Mam też na obudowie 3 wiatraczki

Chodzi mi o kartę, na której gry które spełniają wymagania reszty komputera chodziłyby płynnie na jakiś przyzwoitych detalach i się nie zacinały. Ważne też, żeby zasilacz i cała reszta dobrze z kartą współgrały i nie było jakiś problemów ze sprzętem. Chciałbym wydać tak do ok 120zł. Więc jak ktoś może coś doradzić to bardzo proszę. Z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 13267016
    perlit
    Poziom 39  
    Ocena: 456
    W tej cenie, to używane:
    Radeon HD4850, GF9600GT/GSO.
  • REKLAMA
  • #3 13270344
    zizix
    Poziom 9  
    A coś trochę droższego ale z nowych kart możesz polecić? Bo odkąd miałem przygodę z dyskiem twardym, który od razu po kupieniu musiałem wymieniać i to dwukrotnie wolę trochę kasy dołożyć i mieć nowy sprzęt z gwarancją :)
  • #4 13270370
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    perlit napisał:
    GF9600GT/GSO.

Do 120zł nic innego nie kupisz i nic innego nie warto kupować.;)

Dodano po 47 [sekundy]:

zizix napisał:
    Bo odkąd miałem przygodę z dyskiem twardym, który od razu po kupieniu musiałem wymieniać i to dwukrotnie wolę trochę kasy dołożyć i mieć nowy sprzęt z gwarancją

Kup kartę z gwarancją.
  • REKLAMA
  • #5 13270506
    zizix
    Poziom 9  
    Czyli rozumiem, że najlepiej jedną z tych dwóch wymienionych ale nie używaną a nową?:)
  • #6 13270553
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    zizix napisał:
    najlepiej jedną z tych dwóch wymienionych ale nie używaną a nową

Nowej nie kupisz. Kup z gwarancją po prostu. Posłuży bardzo długo, o ile Twój PSU jest 100% sprawny.
  • #7 13270594
    zizix
    Poziom 9  
    A czemu nowej nie? I sprzedają używane karty z gwarancją?
  • #8 13270637
    perlit
    Poziom 39  
  • #9 13270689
    zizix
    Poziom 9  
    A jakieś nowe pod ten komputer są?
    Chce kupić samą kartę bo na cały nowy sprzęt nie mam kasy, ale wolałbym coś nowego bo chociaż będzie gwarancja a z uzywanymi to różnie możę być :)
  • REKLAMA
  • #10 13270745
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    zizix napisał:
    Chce kupić samą kartę bo na cały nowy sprzęt nie mam kasy, ale wolałbym coś nowego bo chociaż będzie gwarancja a z uzywanymi to różnie możę być

Jak kupisz z dobrego źródła, to nie ma prawa być "różnie". Sam to wiem, bo jak do tej pory żadna z moich kart nie wróciła, a sprzedaję z gwarancją. Szukaj takiego źródła.;)
  • #11 13270808
    perlit
    Poziom 39  
    W poście #8 podałem Ci cztery linki do kart z gwarancją.
  • #12 13270828
    zizix
    Poziom 9  
    No tak, karty fajne. Ale co jak mi po miesiącu padnie? Cała kasa do wyrzucenia :P Dlatego wołabym juz troche dopłacić i kupić coś nowego :)
  • #13 13270883
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    zizix napisał:
    No tak, karty fajne. Ale co jak mi po miesiącu padnie? Cała kasa do wyrzucenia Dlatego wołabym juz troche dopłacić i kupić coś nowego

Moje karty działają latami, bo latami działały, zanim do mnie dotarły. Jeśli są sprawne i z dobrej serii (jak proponowana 9600GT dla Ciebie), to podziała kilka lat, ale musi być sprawna, a to będziesz wiedział tylko wtedy, gdy kupisz kartę z gwarancją od pewnego Sprzedającego.

Nowej karty za 120zł nie kupisz. Najniższa możliwa to HD7770 DDR5 za 350zł, ale u Ciebie będzie mocno niewykorzystana, no i budżet przekroczony 3x.

Kolega Perlit podał już linki - warto się zapoznać. 9600GT to bardzo porządne karty, choć niestety już nie najnowszej "świeżości". Do Twojego komputera idealny typ.

Kartę sprawdzisz w ciągu 24 godzin (z przerwami..).;) Będziesz wiedział czy jest ok. Więc jeśli ktoś z czystym sumieniem daje 7 dni i więcej gwarancji - spokojnie można w tym czasie ją sprawdzić na wszelkie możliwe sposoby.

Dodano po 3 [minuty]:

http://allegro.pl/palit-geforce-9600gt-512-mb-gw-30-i3951377627.html

Tu masz aż 30 dni gwarancji od firmy. Cena też w miarę ok.

Dodano po 2 [minuty]:

Tylko, że jest mały kłopot.
    Choć Twój zasilacz jest markowy, to wg mnie powinien być lekko mocniejszy na linii +12V.
    Oczywiście powinien dać radę, ale to będzie na styk jego możliwości.
    Poczytaj:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic735261.html

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje optymalnej karty graficznej do płyty głównej Asus M2N-MX, z procesorem AMD Athlon 64 2x 2.1 GHz i zasilaczem Delta Electronics DPS-450PB-4D 430W. W budżecie do 120 zł, rekomendowane są używane karty graficzne, takie jak Radeon HD4850 oraz GeForce 9600GT/GSO. Użytkownik preferuje nowy sprzęt z gwarancją, jednak dostępność nowych kart w tym przedziale cenowym jest ograniczona. Wskazano, że karty używane, takie jak GeForce 9600GT, mogą być dobrym wyborem, o ile pochodzą z pewnego źródła i mają gwarancję. Użytkownik obawia się o trwałość używanych komponentów, ale eksperci sugerują, że przy odpowiednim doborze i sprawdzeniu, karty te mogą działać przez długi czas.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA