logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do drukowania na gotowych blankietach pocztowych z potwierdzeniem odbioru

LusixD 06 Lut 2014 15:37 11772 11
REKLAMA
  • #1 13268914
    LusixD
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam szukam jakiegoś programu lub formatki, który ułatwi mi wysyłanie listów, dość dużo wysyłam listów za potwierdzeniem odbioru ( ten żółty druk) chodzi mi o to, że wkładam do drukarki gotowy blankiet z poczty wpisuję w programie lub formatce dane i drukuje w miejscach do tego przeznaczanych na druku. Jak to zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 13269588
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Arkusz kalkulacyjny nie będzie odpowiedni?
  • #3 13269650
    LusixD
    Poziom 9  
    Będzie tylko jak to ustawić aby drukował w odpowiednich miejscach, na gotowych kartkach z poczty polskiej ?
  • #4 13270289
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Kiedyś zrobiłem odpowiedni szablon w Wordzie, w postaci tabeli o wielu komórkach, do wypełniania pieniężnych przekazów pocztowych. Później tylko wklejałem dane odbiorcy oraz kwotę i drukowałem na oryginalnym druku z Poczty.
  • REKLAMA
  • #5 13270401
    Januszf777
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    Witaj.
    LusixD napisał:
    jak to ustawić aby drukował w odpowiednich miejscach, na gotowych kartkach z poczty polskiej ?

Word lub OpenOffice Writer będą chyba łatwiejsze do okiełznania jako tabele, ale również w Excel'u czy też w OpenOffice Calc można to zrobić posiłkując się podawanymi wymiarami komórek (wysokość i szerokość). Niestety ale wymaga to sporo prób i cierpliwości, ale przede wszystkim konsekwencji ustawień drukarki! Wystarczy kliknięcie dopasuj do strony lub tp. i nie będzie to oczekiwany efekt.
    W czasie prób należy włączyć druk ramek tabelek i linii podziału na poszczególne pola lub obramowania komórek (znacznie ułatwia pozycjonowanie) ale potem w wersji docelowej trzeba wszystko to wyłączyć by drukowała się tylko zawartość!
  • #6 13273068
    LusixD
    Poziom 9  
    Właśnie tego się bałam myślałam, że może znajdę gdzieś gotowca.

Dodano po 0 [sekundy]:

Właśnie tego się bałam myślałam, że może znajdę gdzieś gotowca.
  • REKLAMA
  • #7 13273216
    benbog
    Poziom 23  
    Poczta zastrzegła sobie stosowanie oryginalnych druków, co najwyżej dopuszcza się drukowanie potwierdzeń nadania, ale doręczany ze strony Poczty pdf z gotowcem moim zdaniem nie przydaje się, bo druk powinien być dwustronny, a nadchodzi jednostronny.
    Link do generatora druku
    Wykonanie szablonu nie jest bardzo pracochłonne, budujesz tabelę z komórkami, odpowiadającymi polom wpisowym i metodą prób ustalasz dokładne rozłożenie drukowanych tekstów. Wbrew propozycji kol. Januszf777, drukuj bez ramek, na cienkim papierze, to pod światło łatwo stwierdzisz, jakie trzeba wnieść poprawki.
  • #8 13273931
    Januszf777
    Poziom 27  
    Kolego benbog czytaj co inni piszą.
    Januszf777 napisał:
    W czasie prób należy włączyć druk ramek tabelek i linii podziału na poszczególne pola lub obramowania komórek (znacznie ułatwia pozycjonowanie) ale potem w wersji docelowej trzeba wszystko to wyłączyć by drukowała się tylko zawartość!
  • #9 13274330
    benbog
    Poziom 23  
    Kolego Januszf777, podchwyciłeś mój pomysł i próbujesz go rozwijać. Czytaj ze zrozumieniem, co napisałem, mianowicie proponuję od razu drukowanie próbek bez ramek, bo one tylko zaciemniają obraz położenia tekstu. Szablon zacząłem wykonywać od zmierzenia linijką odległości pól tekstowych od krawędzi druczka. Później wykonałem próbny wydruk na druczku, a poprawki drukowałem na czystej, w miarę cienkiej kartce i przykładałem tę kartkę do druczka. Wtedy łatwo jest zauważyć odchylenia od oczekiwanej pozycji. Nadal nie widzę potrzeby wykonywania prób wraz z drukowaniem ramek.
  • #10 13274356
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 13274379
    Januszf777
    Poziom 27  
    Kolego benbog nie ma sensu dalej bić piany "kto wynalazł koło". Ja tą metodę co prawda pod Corel'em stosuję od dawna i to nie tylko w stosunku do druków Poczty Polskiej! A jeśli chodzi o druk ramek to chyba logiczne jest, że są to wydruki próbne na czystym papierze i po to właśnie są potrzebne te dodatkowe linie, by wszystko dokładnie można było pomierzyć i zpozycjonować! Ale i tak wiele zależy od drukarki i jej precyzji prowadzenia papieru! :idea:
  • REKLAMA
  • #12 13274400
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy poszukują programów lub szablonów do drukowania na gotowych blankietach pocztowych z potwierdzeniem odbioru. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie arkuszy kalkulacyjnych (Excel, OpenOffice Calc) oraz edytorów tekstu (Word, OpenOffice Writer) do stworzenia tabeli, która umożliwi precyzyjne wypełnianie danych w odpowiednich miejscach. Wskazówki dotyczące ustawień drukarki oraz metod prób i błędów są kluczowe dla uzyskania właściwego efektu. Użytkownicy podkreślają, że oryginalne druki są zastrzeżone przez Pocztę Polską, co ogranicza możliwości korzystania z gotowych szablonów. Sugerowane jest także skanowanie blankietów i używanie ich jako tła w dokumentach, co ułatwia pozycjonowanie tekstu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA