logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto kupić prostownik YATO YT-8301 200Ah 8A z mikroprocesorem? Opinie ekspertów

elektronikq 13 Lut 2014 21:15 38574 47
Najlepsze odpowiedzi

Czy prostownik YATO YT-8301 8A z mikroprocesorem to dobry wybór do ładowania akumulatorów?

Raczej tylko do okazjonalnego ładowania mniejszych akumulatorów; jako uniwersalny i pewny zakup forumowicze go nie polecają, bo „mikroprocesor” i funkcje typu „boost” bywają traktowane jako marketing, a dobry i bezpieczny prostownik zwykle nie kosztuje mniej niż 100 zł [#13309100][#13309312] Do większych zestawów, np. dwóch akumulatorów 165 Ah w ciągniku, 8 A jest za mało i lepiej wybrać prostownik co najmniej 15 A [#14442904][#14443379] Z drugiej strony jeden z użytkowników był z niego zadowolony: akumulator ładuje bez gazowania i nie trzeba go pilnować [#14447909] Pojawiły się też opisy problemów z działaniem po kilku latach, więc trwałość elektroniki nie wygląda na mocną stronę [#17072689][#17078869]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #1 13298608
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 612
    Witam. Chciałem zakupić ten prostownik. Cena atrakcyjna, prąd 8A dla mnie wystarczający no i najważniejsze, że ma mikroprocesor. Dobrze kojarzy mi się marka YATO i chciałbym go kupić. Czy doświadczeni mechanicy, elektronicy samochodowi mogą skomentować ten wybór?

Dziękuje i pozdrawiam.
  • #2 13298623
    mario8423
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    Dobry wybór ale widziałem za 70zl. 10A (inna firma)
  • #3 13306007
    manta
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1529
    A czym ten procesor steruje?
  • #4 13309100
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    manta napisał:
    A czym ten procesor steruje?
    Według producenta w pełni steruje on procesem ładowania ale ja pozostawiam to bez komentarza

Od wielu lat naprawiam i czasami robię prostowniki i mam już wyrobione zdanie co do pewnych marek jak i bajerów umieszczonych w prostownikach
    Dobry i przede wszystkim bezpieczny prostownik nie kosztuje poniżej 100zł O marketowych już nie wspomnę
    Takie jest moje zdanie co do tanich prostowników
  • #5 13309225
    elektronikq
    Poziom 25  
    Cytat:
    Od wielu lat naprawiam i czasami robię prostowniki i mam już wyrobione zdanie co do pewnych marek jak i bajerów umieszczonych w prostownikach

Ale jakich bajerów? On tylko kontroluje ładowanie akumulatora aby nie było gazowania elektrolitu.
  • #6 13309312
    andrzejz78
    Poziom 19  
    elektronikq napisał:
    Ale jakich bajerów?
    Napisałem ogólnie
    Dla przykładu "wypasiony" prostownik za 100zł z rozruchem Rozruch w tym sprzęcie polega na mostkowaniu regulacji żeby jej nie uszkodzić ale dalej ten sam transformator, to samo uzwojenie i najczęściej te same diody co w pracy na prostowniku Spotkałem się też z opcją mostkowania bezpiecznika bo na rozruchu nie wytrzyma
    ktoś kto nie wie jak to jest z prawdziwym rozruchem złapie się na ten chwyt marketingowy i później placze bo próbował odpalić na nim samochód i prostownik wysiadł
  • #7 13309380
    anet870
    Poziom 26  
    Ocena: 247
    Takie Chińskie coś...działało będzie a resztę czas pokaże
  • #8 13310956
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ja nigdy nie palę samochodu z prostownika i nigdy nie zamierzam tego robić. Chce dbać o akumulator aby trwał jak najdłużej:) Po prostu włączyć na noc i rano wstać i się nie martwić, że coś strzeli. Nikt nie używał tego sprzętu? Podobnych?
  • #9 13311153
    andrzejz78
    Poziom 19  
    elektronikq napisał:
    Po prostu włączyć na noc
    Chcesz zostawić bez nadzoru właczony prostownik na noc?
  • #10 13311556
    elektronikq
    Poziom 25  
    andrzejz78 napisał:
    elektronikq napisał:
    Po prostu włączyć na noc
    Chcesz zostawić bez nadzoru właczony prostownik na noc?

Oczywiście. A telefonu nigdy nie zostawiałeś pod ładowarką na noc?
  • #11 13322078
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ciekawi mnie tylko, że jest napisane, że prostownik ładuje akumulatory mokre czyli kwasowe a co z kwasowo-ołowianymi?
  • #12 13322646
    andrzejz78
    Poziom 19  
    elektronikq napisał:
    mokre czyli kwasowe a co z kwasowo-ołowianymi

Przecież to jest to samo
  • #13 13323708
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ok kupię prostownik i dam znać co i jak może innym się przyda. Chyba, że proponujecie inny prostownik. Jestem otwarty na propozycje.
  • #14 14441104
    soad79
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam wszystkich,
    mam pytanie odnośnie tego prostownika, kupiłem go do ładowania akumulatorów ciągnika c-330 ( 2 x 165Ah). Lepiej ładować pojedyńczo każdy czy połączone razem ? W instrukcji jest napisane:

"W przypadku ładowania akumulatorów 6 V ustawienie prądu ładowania nie jest możliwe i jest niezależne od wybranej opcji za
    pomocą przycisku STEP 3" czyli fast8A/slow2A.

Lepszą opcje chyba daje ładowanie razem dwóch ponieważ prąd jest wtedy największy, natomiast w przypadku ładowania pojedyńczego nie mamy wpływu na prąd ładowania i na dodatek nie jest podana jego wartość.

Proszę o wasze opinie.
  • #15 14442297
    elektronikq
    Poziom 25  
    A akumulatory są połączone szeregowo czy równolegle?
    W skrócie jeśli mają podobne parametry to możesz je ładować razem.
  • #16 14442868
    andrzejz78
    Poziom 19  
    W ciągniku połączone są szeregowo i ładuje je się razem
  • #17 14442904
    anet870
    Poziom 26  
    Tak ładujesz jak uważasz lecz na przekór instrukcji obsługi więc i zniszczysz prostownik.Maksymalna pojemność obsługiwana to 200Ah a Ty zadałeś obciążenie w postaci 370 Ah.Trochę za dużo ...?Ładuj akumulatory oddzielnie w opcji na 6V.
    Ten prostownik dla gospodarstwa się nie nadaje tylko dla kolesia co ma aku 45Ah i nie chce mu się dźwigać normalnego prostownika z piwnicy z bloku na podwórko.Rada jest prosta,do ładowania ciągnika zakup prostownik przynajmniej 15A,wtedy bez stresu doładujesz mocno rozładowane aku bez potrzeby ich rozpinania.

Proponuję jednak powrót do literatury i zapoznanie się z podstawowymi zadami ładowania akumulatorów. [retrofood]
  • #18 14443379
    andrzejz78
    Poziom 19  
    anet870 napisał:
    a Ty zadałeś obciążenie w postaci 370 Ah
    A od kiedy to pojemność wzrasta przy szeregowym połączeniu?

Prostownik ten raczej nie nadaje się na wiejskie warunki gdzie często występuję głębokie rozładowanie akumulatorów Po prostu jest za słaby
  • #19 14446503
    anet870
    Poziom 26  
    Racja z tą pojemnością ,nie zmienia to faktu że prostownik to "kicha"
  • #20 14447909
    elektronikq
    Poziom 25  
    A niby czemu kicha? Ja jestem zadowolony. Akumulator jest naładowany bez gazowania co na pewno przedłuży jego żywotność, poza tym nie muszę nic pilnować.
  • #21 14449007
    soad79
    Poziom 9  
    Akumulatorki są nowe więc nie ma mowy o głębokim rozładowaniu, prostownik ma pełnić funkcję konserwacji ponieważ ciągnik jest używany kilka razy w roku. Będę ładował 2 spięte szeregowo tak jak podpowiedział kolega andrzejz78. Zobaczymy czy da radę pociągnąć taki zestaw. 8A to nie jest dużo na takie aku powinno być chyba 2x więcej, zobaczymy w praniu jak się będzie spisywał... Jak coś to dam znać....
    Pozdrawiam.
  • #22 14449169
    andrzejz78
    Poziom 19  
    Napisałem o głebokim rozładowaniu bo wiem jak niektórzy na wsi potrafią katować aku Wiem bo mieszkam na wsi i przy okazji naprawiam prostowniki ;)

I prostownik 4A (z regulacją) da radę tylko będzie dłuuugo doładowywał
  • #23 14451803
    soad79
    Poziom 9  
    Zgadza się z tym dłuuugim ładowaniem, zmuszony byłem kupić nowy ponieważ poprzednia jednostka nie ogarniała tych dwóch szóstek włączał się i wyłączał tzn więcej był wyłączony niż ładował. Dlatego Yato ponieważ cena był dobra do możliwości na papierze, a w rzeczywistości tak jak napisałem wcześniej okaże się w praniu....
    Wiedziałem że to chińczyk przed zakupem ale co teraz nie jest chińskie...
  • #25 15576703
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Mam ten prostownik już chyba ze 3 lata i wczoraj zwróciłem uwagę na fakt, o którym wcześniej nie miałem pojęcia, nie pamiętam czy tak ten prostownik powinien zadziałać.

1. Jeśli nie podłączę akumulatora a włączę i ustawię prostownik, to pojawia się błąd FAULT - czyli jest OK
    2. Jeśli jest podłączony akumulator zaciskami do prostownika i uruchomię prostownik ustawiając wszystkie parametry zaczyna się ładowanie - czyli jest OK
    3. Jeśli w trakcie ładowania odepnę zaciski od akumulatora dalej, jak gdyby nigdy nic prostownik ładuje, tylko co on ładuje ? Czy tak to powinni wyglądać ?

Zaobserwowałem to zjawisko (z pkt. 3) gdy zostawiłem na całą noc do ładowania akumulator w trybie SLOW i po ok. 12 godzinach był naładowany ok 50% wg wskaźnika. Zawsze jak pamiętam przez noc ładował się w trybie SLOW na max. Więc odpiąłem zaciski prostownika od akumulatora i zdziwiłem się że prostownik dalej ładuje ... powietrze.
    Pytanie czy tak ma być czy coś jest uszkodzone.
    Jeśli tak ma być to rzekomy mikroprocesor tak naprawdę nie kontroluje poziomu naładowania akumulatora, a jeśli coś jest uszkodzone to proszę o pomoc w identyfikacji problemu.
  • #26 15576797
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 837
    Witam,
    Ten prostownik nie działa prawidłowo po rozłączeniu z akumulatorem powinien pojawić się błąd. Najprawdopodobniej mikro kontroler nie działa prawidłowo (zawiesza się program).
  • #27 15576930
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    @Sniezynka.
    Masz w ogóle to urządzenie ?
    Na pewno wiesz o czym piszesz ?
    Pojęcie "mikrokontroler" i "program" w przypadku tego produktu to fikcja.

Już sobie poradziłem, więc dla potomnych zostawię informację.
    W prostowniku jest takie złącze 7 pinowe, które zarobione jest na kleju. Złącze wraz z taśmą służy do połączenia płytki z przyciskami + elektroniką sterującą z "płytą główną" prostownika. Problem w tym, ze taśma jest bardzo krótka i kiedyś jak skracałem ścięty samoistnie kabel do akumulatora, to po złożeniu w całość prostownika, 7 pinowe złącze lekko się skrzywiło i jeden z pinów nie łączył. Ten pin odpowiada za sygnał zwrotny z akumulatora, stąd właśnie po odpięciu kabli prostownika od akumulatora sygnał ten a właściwie jego brak nie uruchamiał automatyki błędu ładowania. Teraz już wszystko działa.
    Zniknęły problemy z z ładowaniem akumulatora.
  • #28 15577519
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Akurat mam przyjemność posiadać ten prostownik.
    Na gwarancji był wymieniany taki 28 nóżko-wy czarny prostokąt - pewnie atrapa ale po tym zabiegu nadal działa.
  • #30 15577608
    Sniezynka
    Poziom 33  
    A to może nam Pan zdradzi co to za układ został w moim prostowniku wymieniony? W karcie napisane mam że mikro kontroler wygląda jak Atmega lecz nie ma oznaczeń.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat prostownika YATO YT-8301, zwracając uwagę na jego mikroprocesor oraz wydajność ładowania 8A. Wiele osób podkreśla, że cena jest atrakcyjna, ale pojawiają się wątpliwości co do jakości i niezawodności urządzenia, zwłaszcza w kontekście ładowania akumulatorów o dużej pojemności. Eksperci sugerują, że dobry prostownik powinien kosztować powyżej 100 zł, a YATO może być zbyt słaby do intensywnego użytkowania, zwłaszcza w warunkach wiejskich. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z użytkowaniem prostownika, wskazując na problemy z ładowaniem głęboko rozładowanych akumulatorów oraz na wątpliwości dotyczące działania mikroprocesora. Pojawiają się również pytania o możliwość ładowania akumulatorów szeregowo oraz o skuteczność prostownika w dłuższym okresie użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA