logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony CDX-5262 - Błąd E 04, czy to na pewno problem z laserem?

02 Kwi 2005 22:04 3582 8
REKLAMA
  • #1 1371385
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1374735
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Przełącznik Pselect = power select, wybiera czy ma się świecić zegarek (lub klawisze CD, FM) po podaniu ACC czy też nie.
    E 04 na 99% laser ale może być problem z serwoprocesorem.
  • #3 1375348
    oknores
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Witam
    mam podobne radio nie czyta mi płyty
    co moze byc przyczyną??
  • REKLAMA
  • #4 1375865
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #5 1376680
    tsuko
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    vespereq and other look here:

http://www.eserviceinfo.com/browse.php?id=5

http://www.eserviceinfo.com/index.php?what=search2

Download the arhive which is 5 parts "CD Repair tips by Tsuko" i have put there a pictures for examples.What i make before change optic and most time work's with years after that .This is tested on many models OPTICAL PICK UPS verry little part of them cannot be opend for this type of prophylaxis but most can :wink:

Regards
  • REKLAMA
  • #6 1377129
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 4160102
    jony1507
    Poziom 11  
    Ocena: 35
    właśnie dzisiaj dostałem takie radyjko, ale niestety ma uszkodzoną końcówkę mocy w takim stopniu, że nie mogę odczytać napisu, jedynie co widać to SONY ???-00 .
    Prosiłbym o nazwę tego układu i ewentualnie czy jeszcze może coś być uszkodzone. Nie wiem czy jest opłacalna naprawa.
  • #8 5365181
    darkkam
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam mam mały dylemat związany z w/w radiem, załączam zrzut schematu i zaznaczyłem w kwadracie czego nie mam przy wyprowadzeniach kabli. I tak GND /BLK/ - ma sie rozumieć masa, ACC /RED/ - "plus", i tu mam pytanie co z żółtym jest potrzeba go podłączać? do czego on służy?. Z góry dzięki za podpowiedz.

Sony CDX-5262 - Błąd E 04, czy to na pewno problem z laserem?

dla jony1507 "jedynie co widać to SONY ???-00"

u mnie jest 160-00 /HA13151/
    Załączniki:
    • Sony CDX-5262 - Błąd E 04, czy to na pewno problem z laserem? Snap3.jpg (50.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 5365711
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    W tym radiu zółty to główne zasilanie radia i ma tam być plus stały, na czerwonym zaś ma być plus po stacyjce i oba muszą być by działało poprawnie. A ten kwadrat to pudełko w z filtrem przeciwzakłóceniowym, nie jest konieczne jeśli masz dobrze odkłócone auto ale jeśli jest to się je podłącza.

SławeK

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji dotyczącej radia samochodowego Sony CDX-5262 pojawił się problem z odtwarzaczem CD, który wyświetla błąd E 04. Użytkownik wymienił kilka elementów: zenerkę 5.6V, tranzystor 2SD, układ scalony BA3910 oraz kondensatory C326 i C501, co pozwoliło na uruchomienie radia, jednak błąd E 04 nadal występuje. Na forum zasugerowano, że błąd ten najczęściej wskazuje na uszkodzony laser, choć możliwy jest również problem z serwoprocesorem. Przełącznik SW501 (oznaczony jako Pselect) odpowiada za wybór zasilania podświetlenia zegarka lub klawiszy CD/FM po podaniu ACC. W mechanizmie CD znajdują się dwa przełączniki, jednak ich funkcje nie zostały jednoznacznie określone. Laser w mechanizmie nie świeci i nie obraca płytą, co początkowo sugerowało jego uszkodzenie, jednak późniejsza analiza wykazała brak napięcia 5V na mechanizmie, spowodowany nieprawidłowymi napięciami na tranzystorze Q521 (baza i kolektor mają niższe niż oczekiwane napięcia). Wskazano na możliwość naprawy lub czyszczenia lasera, a także udostępniono linki do poradników serwisowych dotyczących naprawy optycznych układów odczytu CD. Dodatkowo w dyskusji pojawiły się informacje o zasilaniu radia: żółty przewód to stałe zasilanie plus, czerwony to plus po stacyjce, a kwadratowy moduł z filtrem przeciwzakłóceniowym nie jest konieczny, jeśli instalacja jest dobrze odfiltrowana.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA