Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

SONY CDX-4260R problemy z czytaniem p³yty ??

PIOTOM0 19 Oct 2006 10:05 1338 3
    PIOTOM0
    Level 20  
    Witam.
    Mam takie radyjko kupione razem z autem.
    Od samego pocz±tku mam z nim problem.
    Po w³o¿eniu p³yty zarówno oryginalnej jak i nagrywanej na kompie z mp3 jest problem z odczytem.
    Dziwne zachowanie polega na próbie wielokrotnego szukania ¶cie¿ki. Czasami uda mu siê zaczytaæ p³ytê , czasami nie. Jest to kompletnie przypadkowe zachowanie. Czasami p³yta jest zaczytana za 1 razem , czasami kilka dni nie chce siê czytaæ. Poza tym je¿eli ju¿ zaczyta to czasami potrafi zgubiæ ¶cie¿kê i to nawet wtedy gdy samochodzik stoi w miejscu.
    Podejrzewam optykê ale nie bardzo wiem jak siê za to zabraæ.

W za³±czniku schemat.

Proszê o pomoc.

Piotom0
    Attachments:
    chomicki
    Level 21  
    Temat poruszany x razy. Dobierz siê od optyki, oczy¶æ soczewkê, sprawd¼ czy czytnik bez oporów przesuwa siê po prowadnicy, a je¶li to nie pomo¿e to czytnik wymieñ na nowy (do sony s± bardzo tanie).
    PIOTOM0
    Level 20  
    Mo¿e i by³ poruszany, ale nie w tym radiu... Szuka³em na forum i na temat tego radia niewiele znalaz³em.
    Mo¿e pode¶lesz jaki¶ wyja¶niaj±cy link...

Rzadko rozbieram radia i nie chcê na dzieñ dobry czego¶ uszkodziæ.

Jak siê dobraæ do tej optyki ¿eby jej nie rozregulowaæ ??

Czym czy¶ciæ optykê czym smarowaæ mechanizm?

Z tego co siê doczyta³em ze schematu to jest to mechanizm KSS-521A
    Koszt sklepowy to ok 200 z³ - nie wiem czy tak tanio...
    A wygl±da tak:
    SONY CDX-4260R problemy z czytaniem p³yty ??

Na schemacie s± dwa potencjometry Focus Gain i Focus Bias.
    Podejrzewam ¿e jeden odpowiada za moc lasera , a drugi za ogniskowanie wi±zki. Nie bardzo wiem jak krêciæ ¿eby nie przedobrzyæ.

Pozdrawiam
    Piotom0
    chomicki
    Level 21  
    Mo¿o konkretnie o tym radiu nic nie ma, ale pocztytaj posty dotyczj±ce innych modeli z identycznymi objawami. Co do rozkrêcenia sprzêtu - je¶li siê boisz to oddaj sprzêt w fachowe rêce. Je¶li jest dostêp do soczewki to czy¶æ j± np kontaktem IPA. Cena nowego lasera to 120 z³ w poltronicu.