uC mam na płytce z modułowa, ale do rzeczy. W porównanie z Atmegami tutaj ADC jest dość dziwne, więc na podstawie tego: http://www.bostonandroid.com/manuals/xmega-precision-adc-howto.html napisałem taki kod:
No i wyniki w porównaniu z miernikiem wahają się od 1-25mV. Ale czasami ADC zamiast zwrócić wartość 12 bitową zwraca liczby typu np: 63549. Natomiast jakbym nawet chciał dokonywać dwóch pomiarów na przemian w ten sposób:
To również dziwne rzeczy się dzieją typu liczby jak wyżej, albo wyniki odbiegające bardzo od normy. I jeszcze jedno zmiana preskalera ADC, ani użycie kwarca zewnętrznego czy PLL nie zmieniają nic w tej kwestii.
No i na koniec taki jeszcze błąd mam w Eclipse i co jakiś czas mam tak:
Jak się tego pozbyć? Bo to mija ot tak raz po minucie raz po godzinie, co zrobić żeby to się nie pojawiało w ogóle?
Kod: C / C++
No i wyniki w porównaniu z miernikiem wahają się od 1-25mV. Ale czasami ADC zamiast zwrócić wartość 12 bitową zwraca liczby typu np: 63549. Natomiast jakbym nawet chciał dokonywać dwóch pomiarów na przemian w ten sposób:
Kod: C / C++
To również dziwne rzeczy się dzieją typu liczby jak wyżej, albo wyniki odbiegające bardzo od normy. I jeszcze jedno zmiana preskalera ADC, ani użycie kwarca zewnętrznego czy PLL nie zmieniają nic w tej kwestii.
No i na koniec taki jeszcze błąd mam w Eclipse i co jakiś czas mam tak:
/usr/bin/sh: /c/WinAVR-20100110/bin/avr-gcc: Bad address
make: *** [main.o] Error 126Jak się tego pozbyć? Bo to mija ot tak raz po minucie raz po godzinie, co zrobić żeby to się nie pojawiało w ogóle?