logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATxmega256a3bu - ADC działa inaczej niż w Atmegach, jak poprawić kod?

mi14chal 21 Lut 2014 20:41 1401 2
REKLAMA
  • #1 13330194
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    uC mam na płytce z modułowa, ale do rzeczy. W porównanie z Atmegami tutaj ADC jest dość dziwne, więc na podstawie tego: http://www.bostonandroid.com/manuals/xmega-precision-adc-howto.html napisałem taki kod:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

No i wyniki w porównaniu z miernikiem wahają się od 1-25mV. Ale czasami ADC zamiast zwrócić wartość 12 bitową zwraca liczby typu np: 63549. Natomiast jakbym nawet chciał dokonywać dwóch pomiarów na przemian w ten sposób:
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

To również dziwne rzeczy się dzieją typu liczby jak wyżej, albo wyniki odbiegające bardzo od normy. I jeszcze jedno zmiana preskalera ADC, ani użycie kwarca zewnętrznego czy PLL nie zmieniają nic w tej kwestii.

No i na koniec taki jeszcze błąd mam w Eclipse i co jakiś czas mam tak:
    /usr/bin/sh: /c/WinAVR-20100110/bin/avr-gcc: Bad address
    make: *** [main.o] Error 126

Jak się tego pozbyć? Bo to mija ot tak raz po minucie raz po godzinie, co zrobić żeby to się nie pojawiało w ogóle?
  • REKLAMA
  • #2 13332286
    mi14chal
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    Sprawdziłem płytkę stykową i moduł nie ma żadnych zwarć ani nic. Ktoś wie co może być nie tak? A i jeszcze jedno bo wczoraj zapomniałem o tym dopisać ten program FLIP do wgrywania to też z nim są problemy trzeba nie raz z 10 razy nacisnąć przycisk Run żeby hex był wgrany do uC, ktoś wie co z tym można zrobić?
  • #3 13332528
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
REKLAMA