logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opticum 9600TS HD - problem z zasilaczem, dioda standby nie świeci

dj_marian 22 Lut 2014 19:48 1467 2
REKLAMA
  • #1 13333569
    dj_marian
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Witam, w posiadanym przeze mnie tunerze występuje problem z zasilaczem. Efekt jest taki, że nie świeci dioda standby. Jak zewrę piny 1 i 3 KA431AZ tj. REF i katodę to tuner wchodzi w standby (dioda standby zapala się), ale nie można go uruchomić (jak próbuje to gaśnie dioda standby). Jednak jeśli zwieram owe piny dłużej i wtedy spróbuje uruchomić, to tuner wstaje bez problemu. Może ktoś wie co jest nie tak bo napięcia po uruchomieniu wydają się ok, jedynie zamiast 23V jest 25V. Kondensatory były podmieniane, jak również KA431. Byłbym wdzięczny za wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • #2 13334056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 13339996
    dj_marian
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    A myślałem, jednak ktoś się zna na rzeczy i pomoże. Abstrahując od sedna problemu to wątpię, że 459x pomógł dają za tak błyskotliwe odpowiedzi na posty, jak ta powyżej. Dodam, że nie było mowy o zwieraniu "na pałę" a napisałem o tym tylko aby ewentualnie naprowadzić na rozwiązanie osobę która zna tę przetwornicę. Ponawiam więc prośbę i z góry dziękuję za wszelkie.. konstruktywne sugestie i rady.

Ps. Oddanie do serwisu też rozważam ;-)
REKLAMA