logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung - Kłopoty z nowymi kartami pamięci Samsung SDHC

bielu1996 23 Lut 2014 11:53 2349 3
REKLAMA
  • #1 13335500
    bielu1996
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam.

Ostatnio kupiłem kartę pamięci SDHC Samsung Standard 8 GB. Wszystko działało ok do pewnego momentu. Po miesiącu karta przestała działać, więc oddałem ją w ramach gwarancji do serwisu. Serwis stwierdził, że w karcie padł Soft. Oczywiście reklamację uwzględniono i otrzymałem nową kartę tyle, że SDHC Plus Samsunga 8GB, ponieważ wersji standard nie mieli na stanie. Ku mojemu zdziwieniu karta nie działała od samego początku. Sprawdzałem na trzech komputerach na dwóch systemach operacyjnych Windows 7 64 bit i 32 bit (laptop i stacjonarka) oraz Windows XP 32 bit (laptop). Na każdym to samo, wyskakujące okno o konieczności sformatowania i potem komunikat, że nie można sformatować lub komunikat, że pamięć może być uszkodzona. Sprawdzałem zarówno na czytniku SD jaki i bezpośrednio w porcie na laptopie. Postanowiłem znowu zgłosić reklamację i znowu otrzymałem nową kartę i co ciekawe to samo, nie działała od samego początku.
    Sprzedawca stwierdził, że to niemożliwe i przy mnie podpiął kartę do swojego komputera. Ku mojemu zdziwieniu wszystko zadziałało jak należy i to bardzo płynnie. Mało tego włożyłem kartę do aparatu cyfrowego Kodak i aparat również bez problemu widzi kartę oraz zapisuje pliki.

Żeby zrobić eksperyment sprawdziłem komputery na kartach Kingstona Standard 4 GB i wszystkie porty oraz czytniki wykryły kartę i działa to bez problemu.

Ma ktoś z Was pomysł, co jest nie tak z tymi kartami Samsunga? Bo mi osobiście już nic nie przychodzi do głowy. System operacyjny na komputerze u sprzedawcy to także Windows 7 64 bit.
  • REKLAMA
  • #2 13335531
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Czytniki kart sobie z nimi nie radzą, za duża pojemność.
  • REKLAMA
  • #3 13335764
    bielu1996
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Hucul napisał:
    Czytniki kart sobie z nimi nie radzą, za duża pojemność.

Ale bezpośrednie włożenie karty do slotu SD laptopa na Windowsie 7 64-bit powinno zadziałać.
    Dodam również, że telewizor LCD Samsung oraz odtwarzacz DVD też nie widzą tej karty, bo sprawdzałem przed chwilą.

Sprawa co najmniej dziwna, bo tak jak mówię ta sama karta też o pojemności 8 GB tylko, że w wersji Standard o wolniejszym przesyle widziana była przez wszystko.

Czytnik mam taki http://esperanza.pl/titanum-ta101k-czytnik-kart-sdhc-czarny,224,796.html
  • #4 13335842
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 469
    Posiadam karty SD od 16MB do 32GB, do pojemności 2GB praktycznie wszystkie czytniki widzą karty, od 2 do 4GB większość urządzeń takich jak aparat, telewizor, konsola widzi karty za to w czytnikach komputerowych niekoniecznie. Karty 8 do 32GB nie są obsługiwane przez wbudowany czytnik w laptopie i tylko jeden czytnik na USB mi je obsługuje.
REKLAMA