logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przerywacz ZND - Podłączenie przerywacza kierunkowskazów LED

artur1792 23 Feb 2014 14:45 10866 6
ADVERTISEMENT
  • #1 13336083
    artur1792
    Level 10  
    Rate: 52
    Witam
    Kolega ma motocykl enduro i zmieniał kierunkowskazy ze zwykłych żarówek na LED. Przy starych kierunkowskazach był zamontowany przerywacz z 2 pinami (nie wiem jakiej firmy ponieważ na obudowie nic nie jest napisane). Z połączenia wychodziło że minus wszystkich czterech kierunkowskazów były ze sobą połączone i nie podpięte do przerywacza, do pierwszego pinu był podpięty plus prawych kierunkowskazów a do drugiego pinu plus lewych kierunkowskazów i przy takim podłączeniu wszystko działało dobrze. W miejsce starych kierunkowskazów zamontowaliśmy nowe LED ale tak że nic przy tym połączeniu nie zmienialiśmy i zostawiliśmy stary przerywacz ale wtedy już po włączeniu np prawych kierunkowskazów świeciły się one cały czas i nie migały (chyba że migały tak szybko że nie było tego widać). Do kompletu nowych kierunkowskazów był w zestawie dołączony przerywacz taki jak na zdjęciu:

To view the material on this forum you must be logged in. To view the material on this forum you must be logged in.
    Oznaczenia na tym przerywaczu to ZND ZD-3FF-S-1Z-12VDC

ale on ma już 3 piny oznaczone literami LBE i nie wiemy do którego pinu jaki kabel podłączyć a nie ma nawet żadnego schematu dołączonego do tego zestawu. Podłączyliśmy tak : L - minus wszystkich czterech kierunkowskazów, B - plusy prawych kierunkowskazów, E - plusy lewych kierunkowskazów. Po takim połączeniu kierunkowskazy działały ale świeciły bardzo słabo, tak że w słońcu praktycznie ich nie było widać i trochę szybko migały ale to chyba by już tak nie przeszkadzało. Mógłby ktoś napisać dokładnie pod jaki pin co powinno być podpięte??
  • ADVERTISEMENT
  • #2 13336244
    emeryt2
    Level 42  
    Help: 717
    Rate: 2301
    Oznaczenie , które podałeś to oznaczenie przekaźnika w tym przerywaczu.
    Przerywacz dla LED winień mieć zasilanie tzn. plus , minus i trzeci pin to wyjście na przełącznik kierunków.
  • ADVERTISEMENT
  • #3 13336308
    artur1792
    Level 10  
    Znalazłem coś takiego:
    B = +,
    E = MASA,
    L = WYJŚCIE +

To wychodzi na to że minus pod E, B to plus zasilania a L to wyjście na przełącznik pozycja 0 i teraz w przełączniku pozycja 1 np plusy prawych kierunkowskazów a pozycja 2 plusy lewych kierunkowskazów??
    tylko że jest taki problem że ktoś kto wcześniej zakładał te kierunkowskazy zwykłe z przerywaczem z dwoma pinami to tak to zrobił że na pierwszy pin przerywacza szły bezpośrednio plusy z prawych kierunków a na drugi pin bezpośrednio plusy z lewych kierunków a minusy połączone ze sobą i teraz ja tylko podmieniłem te kierunkowskazy a kable zostawiłem tak jak były i mam tak że są 3 kable: pierwszy to prawe plusy, drugi to lewe plusy kierunkowskazów i 3 to minusy a jak tam dalej podłączone są te kable od przełącznika i zasilania to nie wiem ...
    To chyba najlepszym sposobem będzie rozebrać to wszystko i samemu na nowo połączyć
  • #4 13336768
    emeryt2
    Level 42  
    W większości motopedów jest jeden przerywacz kierunków , a jego wyjście jest podłączone do przełączenia kierunków , który przełącza raz na lewe raz na prawe żarówki , w położeniu neutrum przełącznika wyjście z przerywacza "wisi w powietrzu".
    Dlatego też , skonfiguruj instalacje "bzyka"i podepnij w/g oznaczeń.
  • ADVERTISEMENT
  • #5 13344071
    artur1792
    Level 10  
    Założyłem to wszystko na nowo po swojemu i jest już dobrze :) można zamknąć temat :)
  • ADVERTISEMENT
  • #6 13344275
    emeryt2
    Level 42  
    Kolego majsterkowiczu , nie napisałeś jak to "po swojemu" podłączyłeś?
    Może Twoje rozwiązanie innym się przyda.? Chyba ,że masz zamiar to opatentować.
  • #7 13344563
    artur1792
    Level 10  
    tak jak 4 posty wyżej napisałem :) a dokładniej to wymontowałem starą instalację kierunkowskazów i sam zacząłem robić :) na początku założyłem kierunkowskazy i połączyłem ich kable w taki sposób: kabel + prawy tylni i prawy przedni razem, kolejny + lewy tylni i lewy przedni razem, - wszystkich czterech kierunkowskazów razem i do masy oraz na pin E w przerywaczu, następnie na pin B + zasilania i z pinu L na środek przełącznika i już sam koniec to wcześniej połączone + kierunkowskazów prawej strony na pozycję 1 przełącznika a lewą stronę na pozycję 2 przełącznika, przełącznik oczywiście 3-pozycyjny

Topic summary

✨ Kolega miał problem z podłączeniem kierunkowskazów LED w motocyklu enduro, gdzie stary przerywacz z dwoma pinami nie działał poprawnie po wymianie na LED. Po podłączeniu nowych kierunkowskazów, zamiast migania, świeciły się one ciągle. Użytkownik odkrył, że przerywacz LED wymaga innego podłączenia: pin B to zasilanie (+), pin E to masa, a pin L to wyjście do przełącznika kierunkowskazów. Po rozebraniu instalacji i ponownym podłączeniu, użytkownik połączył kable w sposób: prawy przód i tył razem, lewy przód i tył razem, wszystkie minusy do masy oraz do pinu E przerywacza. Po tych zmianach instalacja działała poprawnie.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT