Kilka dni temu zamówiłem Neostradę Fiber 80 Mb/s i wczoraj technicy z Orange zainstalowali u mnie router Sagemcom F@st 3764. Niestety w praktyce wyszło 2,5 MB/s. Znalazłem informacje, że na prędkość może wpływać niskiej jakości kabel telefoniczny między routerem, a gniazdkiem i słaby zasilacz. Ten pierwszy jest płaski i liczy u mnie 20 m. W ramach testów podłączyłem router do gniazdka 3 m kablem dołączonym w zestawie do Sagemcoma i parametry łącza się poprawiły, w praktyce udało się uzyskać 3,5 MB/s:
na 20 m:
Szybkość transmisji wychodzącej 5720 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 22024 kbps
Tłumienie bliskiego końca 24.7 dB
Tłumienie dalekiego końca 24.7 dB
Margines SNR bliskiego końca 7.6 dB
Margines SNR dalekiego końca 7.6 dB
Licznik HEC 0
Oprogramowanie sprzętowe TPSA_v805E
Licznik ES 15 min 1
Błędy CRC 68
Licznik ES 1 dzień 80
na 3 m:
Szybkość transmisji wychodzącej 6080 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 32064 kbps
Tłumienie bliskiego końca 24.6 dB
Tłumienie dalekiego końca 24.6 dB
Margines SNR bliskiego końca 3.6 dB
Margines SNR dalekiego końca 3.6 dB
Licznik HEC 0
Licznik ES 15 min 17
Błędy CRC 53
Licznik ES 1 dzień 142
Chciałbym się spytać czy wymiana kabla płaskiego na YTKSY pozwoli utrzymać lepsze parametry (ze względów praktycznych router musi być odsunięty o te 20 m od gniazdka)? I jeśli tak, to gdzie (we Wrocławiu, albo przez Internet) można kupić taki kabel z założonymi wtykami RJ-11. W internecie znalazłem tylko gołe kable, a nie chcę kupować na jeden raz zaciskarki.
I czy znacie sposób na zwiększenie prędkości w praktyce np. jak namówić Orange na wymianę routera na DGT (wg. większości opinii jakie znalazłem osiąga lepsze parametry w praktyce)? Dodam, że odległość miedzy moim domem, a centralę w linii prostej to jakieś 600 m, więc spodziewałem się lepszego wyniku.
na 20 m:
Szybkość transmisji wychodzącej 5720 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 22024 kbps
Tłumienie bliskiego końca 24.7 dB
Tłumienie dalekiego końca 24.7 dB
Margines SNR bliskiego końca 7.6 dB
Margines SNR dalekiego końca 7.6 dB
Licznik HEC 0
Licznik ES 15 min 1
Błędy CRC 68
Licznik ES 1 dzień 80
na 3 m:
Szybkość transmisji wychodzącej 6080 kbps
Szybkość transmisji przychodzącej 32064 kbps
Tłumienie bliskiego końca 24.6 dB
Tłumienie dalekiego końca 24.6 dB
Margines SNR bliskiego końca 3.6 dB
Margines SNR dalekiego końca 3.6 dB
Licznik HEC 0
Licznik ES 15 min 17
Błędy CRC 53
Licznik ES 1 dzień 142
Chciałbym się spytać czy wymiana kabla płaskiego na YTKSY pozwoli utrzymać lepsze parametry (ze względów praktycznych router musi być odsunięty o te 20 m od gniazdka)? I jeśli tak, to gdzie (we Wrocławiu, albo przez Internet) można kupić taki kabel z założonymi wtykami RJ-11. W internecie znalazłem tylko gołe kable, a nie chcę kupować na jeden raz zaciskarki.
I czy znacie sposób na zwiększenie prędkości w praktyce np. jak namówić Orange na wymianę routera na DGT (wg. większości opinii jakie znalazłem osiąga lepsze parametry w praktyce)? Dodam, że odległość miedzy moim domem, a centralę w linii prostej to jakieś 600 m, więc spodziewałem się lepszego wyniku.