logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

zamienność zaworów spłukujących w kompaktach WC

Kombi_Nator 24 Lut 2014 01:44 18798 7
REKLAMA
  • #1 13338509
    Kombi_Nator
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Na ile są znormalizowane zawory spłukujące w kompaktach WC? W sklepie twierdzą, że nie ma problemów, dolna część jest rzekomo zawsze taka sama, wysokość umieszczenia przycisku też można regulować. Niestety, posiadana przeze mnie spłuczka ma nietypowy, mały otwór w pokrywie. Czy są produkowane zawory o różnych średnicach części sterującej?
    Nie będę zmieniać całego kompaktu z powodu brakującego przycisku. Czy kompletna spłuczka do kompaktu jest zamienna pomiędzy różnymi modelami? Chodzi w sumie o ujście do muszli - jego uszczelnienie i sposób mocowania zbiornika do samej muszli.
  • REKLAMA
  • #2 13338639
    zmietek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam

Mechanizmy spłukujące w kompaktach są zazwyczaj standaryzowane.
    Są to mechanizmy wymienne - w sklepach z armaturą, hydrauliką dostępne od ręki.
    Polecam mechanizmy spłukujące dobrych firm. Sam wymieniłem na ten model (dane techniczne, zakres stosowania):
    Link
    Bardzo prosta instajacja, rewelacyjnie opisana instrukcja montażu. Bardzo wysoka jakość wykonania. Duże możliwości regulacji ilości wody spłukiwanej głównego przycisku, jak i przycisku ekonomicznego. Klucz do odkręcania / przykręcania mechanizmu w komplecie. Wystarczy mieć śrubokręt i nóż (do skrócenia długości w razie potrzeby).

Unikaj zakupu w znanych marketach budowlanych - przepłacisz 30%.
    Nie polecam tanich zamienników, próbowałem.
    Mimo swojej wyższej ceny, warto kupić produkt markowy, także innych firm specjalizujących się w tej dziedzinie.
  • REKLAMA
  • #3 13340703
    Kombi_Nator
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Jak pisałem, w tym przypadku problemem jest średnica otworu w pokrywie. Jak stwierdziłem, przeglądając Allegro, niektóre zawory (jest to zdecydowana mniejszość) można zamontować do pokrywy z tak małym otworem na przycisk (standard jest bodaj 36 mm).
  • #4 13341051
    zmietek
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Geberit IMPULS BASIC 230, bo o nim pisałem, jest zaworem spustowym uniwersalnym.
    Na stronie jest zupełnie inna instrukcja, niż dołączona do opakowania.
    Już wyjaśniam.

Zawartość opakowania wygląda tak, jak na zdjęciu:
    zamienność zaworów spłukujących w kompaktach WC

Widać tam przycisk dwudzielny, a po jego prawej stronie pierścień.
    Polega to na tym, że w przypadku dużego otworu na przycisk, stosuje się przycisk wkręcony bezpośrenio w mechanizm zamontowany we wnętrzu spłuczki. Jeśli otwór na przycisk jest mały - na ten otwór nakłada się ten pierścień, który poszerza otwór pod przycisk.

W instrukcji są dwa przypadki - A oraz B.
    Przypadek A stosuje się wtedy, gdy nie ma potrzeby użycia pierścienia. I odpowiednio przypadek B dla pierścienia. Różnica pomiędzy A i B, jest taka, że podaje inne ustawienia i miejsca obcięcia części mechanizmu. Mechanizm z pierścieniem podniesie przycisk ok 2cm ponad pokrywe spłuczki, więc miejsce obcięcia będzie troche wyżej.

W instrukcji są podane dane typu (przykład, nie mam w tej chwili instrukcji przed sobą - ale to mój trzeci zamontowany ten model zaworu, ostatni nawet przedwczoraj, stąd dokładnie pamiętam):
    Jesli odległość między dolną i górną krawędzią zbiornika wynosi X, to w przypadku A ustaw pozycje 6, a obetnij wystającą część na linii 3. Jeśli przypadek B, to ustaw pozycje 4, ale nie obcinaj nic.

Także mechanizm jest naprawdę uniwersalny. Sam nie spodziewałem się, że jest tak prosty w montażu. Dlatego właśnie polecam. W razie czego poszukam opakowania, bo gdzieś leży w piwnicy i zrobię zdjęcie.

Jeszcze jedna informacja z internetu - do takich spłuczek ten zawór się nadaje:
    Cytat:
    "Zawór spustowy Geberit ImpulsBasic230 Jest to wodoszczelny zawór z przyciskiem dwudzielnym. Jego konstrukcja umożliwia płynne wyregulowanie ilości spłukiwanej wody. Pasuje on do standardowych spłuczek ceramicznych. Przeznaczony jest do pokryw z otworami o średnicy od 20 do 42 mm. Zawór posiada regulowaną wysokość. Nadaje się do spłuczek o wysokości od 300 do 450 mm."

Pozdrawiam
  • #5 20331952
    Rhotax
    Poziom 9  
    Ocena: 46
    I kolejny raz...ta śmieciowa syfi(cywi)lizacja.

"Mechanizmy spłukujące w kompaktach są zazwyczaj standaryzowane.
    Są to mechanizmy wymienne - w sklepach z armaturą, hydrauliką dostępne od ręki."

Może i są wymienne ale tylko w wąskim, krótkim przedziale czasowym...3? 5 lat?
    W tak krótkim czasie - NIE POWINNO BYĆ POTRZEBY WYMIANY - bo nie powinno się nic psuć!

A ja teraz chodziłem z przyciskiem (tym górnym), który ma średnicę (otworu w pokrywie) 57 mm...i w tych sklepach (stacjonarnych) najpierw "cwaniakują", że mają wszystko, że wszystko jest standardowe, że wszystko pasuje do wszystkiego, a ja widzę od razu, że to co pokazują ma za mały przycisk. Ale jeden sprzedawca nawet uparcie chciał się założyć, że się mylę i nie ma takiej wielkości.
    A potem ja wyjmuję z plecaka przycisk...
    ...a oni robią gały.

"O, to jakiś niestadardowy! Nigdy takiego nie widziałem!"
    Tak kurna, robiony na zamówienie do mieszkania w bloku, do prostego, zwyczajnego kibla! >:

W tej syfilizacji, ludzie żyją przedziałami czasowymi, krótszymi niż pamięć złotej rybki :/
    Jak coś trwa ledwo 5 lat - to nie standard - tylko kaprys :/

I teraz wszystko to co jest i działa będę musiał wypi..rzyć na śmietnik? Bulić na nowe, tylko dlatego, że... ktoś miał kaprys, żeby zmienić wielkości otworów na przycisk.

Od wielka syfilizacja, która to niby chce zostawiać po sobie mniej śmieci, która tak się niby martwi o przyszłość planety >:

Wszystko tępa pusta, hipokryzja.
  • REKLAMA
  • #6 20331976
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2052
    Rhotax napisał:
    I kolejny raz...ta śmieciowa syfi(cywi)lizacja.
    ....
    Wszystko tępa pusta, hipokryzja.

Gratulacje za 8 letni "wykop".
  • REKLAMA
  • #7 20332149
    Rhotax
    Poziom 9  
    Ocena: 46
    Cytat:
    Gratulacje za 8 letni "wykop".

I co?
  • #8 21595822
    krzcho
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    >>13341051 właśnie kupiłem, fatalna instrukcja obrazkowa; po zmontowaniu nie widać różnicy w działaniu przycisków i oba trzeba trzymać :(

film w sieci znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=6amlklLjDR4

i pomógł jeden z komentarzy pod filmem aby dociąć słupek dokładnie na 20mm

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Mechanizmy spłukujące w kompaktach WC są zazwyczaj standaryzowane i wymienne, dostępne w sklepach hydraulicznych. Standardowo dolna część zaworu oraz wysokość montażu przycisku są regulowane, co pozwala na dopasowanie do większości modeli. Jednakże zdarzają się niestandardowe spłuczki z mniejszymi otworami w pokrywie, co utrudnia montaż typowych przycisków. Przykładem uniwersalnego zaworu jest Geberit IMPULS BASIC 230, który posiada dwudzielny przycisk oraz pierścień poszerzający otwór na przycisk, umożliwiający dopasowanie do różnych średnic otworów (standardowo około 36 mm). Instrukcje montażu uwzględniają dwa warianty instalacji w zależności od zastosowania pierścienia. W praktyce jednak standardy mogą się różnić w zależności od producenta i okresu produkcji, co powoduje problemy z zamiennością, zwłaszcza przy starszych lub niestandardowych modelach. Kompletny zbiornik spłuczki nie zawsze jest zamienny między różnymi modelami ze względu na różnice w uszczelnieniu i mocowaniu do muszli WC. Wymiana samego mechanizmu spłukującego jest jednak często możliwa, choć wymaga uwzględnienia specyfiki otworu na przycisk i ewentualnego skrócenia elementów mechanizmu. Wskazane jest unikanie tanich zamienników i zakup produktów markowych, które oferują lepszą jakość i instrukcje montażu. Dodatkowo, dostępne są materiały wideo i komentarze użytkowników pomagające w prawidłowym montażu i regulacji mechanizmu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA