Geberit IMPULS BASIC 230, bo o nim pisałem, jest zaworem spustowym uniwersalnym.
Na stronie jest zupełnie inna instrukcja, niż dołączona do opakowania.
Już wyjaśniam.
Zawartość opakowania wygląda tak, jak na zdjęciu:
Widać tam przycisk dwudzielny, a po jego prawej stronie pierścień.
Polega to na tym, że w przypadku dużego otworu na przycisk, stosuje się przycisk wkręcony bezpośrenio w mechanizm zamontowany we wnętrzu spłuczki. Jeśli otwór na przycisk jest mały - na ten otwór nakłada się ten pierścień, który poszerza otwór pod przycisk.
W instrukcji są dwa przypadki - A oraz B.
Przypadek A stosuje się wtedy, gdy nie ma potrzeby użycia pierścienia. I odpowiednio przypadek B dla pierścienia. Różnica pomiędzy A i B, jest taka, że podaje inne ustawienia i miejsca obcięcia części mechanizmu. Mechanizm z pierścieniem podniesie przycisk ok 2cm ponad pokrywe spłuczki, więc miejsce obcięcia będzie troche wyżej.
W instrukcji są podane dane typu (przykład, nie mam w tej chwili instrukcji przed sobą - ale to mój trzeci zamontowany ten model zaworu, ostatni nawet przedwczoraj, stąd dokładnie pamiętam):
Jesli odległość między dolną i górną krawędzią zbiornika wynosi X, to w przypadku A ustaw pozycje 6, a obetnij wystającą część na linii 3. Jeśli przypadek B, to ustaw pozycje 4, ale nie obcinaj nic.
Także mechanizm jest naprawdę uniwersalny. Sam nie spodziewałem się, że jest tak prosty w montażu. Dlatego właśnie polecam. W razie czego poszukam opakowania, bo gdzieś leży w piwnicy i zrobię zdjęcie.
Jeszcze jedna informacja z internetu - do takich spłuczek ten zawór się nadaje:
Cytat: "Zawór spustowy Geberit ImpulsBasic230 Jest to wodoszczelny zawór z przyciskiem dwudzielnym. Jego konstrukcja umożliwia płynne wyregulowanie ilości spłukiwanej wody. Pasuje on do standardowych spłuczek ceramicznych. Przeznaczony jest do pokryw z otworami o średnicy od 20 do 42 mm. Zawór posiada regulowaną wysokość. Nadaje się do spłuczek o wysokości od 300 do 450 mm."
Pozdrawiam