logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Kupię] Urządzenie wielofunkcyjne do 400 zł - co kupić?

kmkarwowski 25 Lut 2014 00:12 3873 17
REKLAMA
  • #1 13342265
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Cześć, moja przyjaciółka zastanawia się nad urządzeniem wielofunkcyjnym.

Kwotę jaką chce przeznaczyć to: 400zł

Urządzenie ma być tanie, dobre i proste w obsłudze do użytku domowego.

Drukarka: najlepiej laserowa ponieważ sporo będzie drukować głównie tekst a sporadycznie grafikę. Może być monochromatyczna. Wkłady z tonerem najlepiej tanie i aby starczały na długo a wymiana ma być jak najlepiej bez zbędnych komplikacji.
  • REKLAMA
  • #2 13342414
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 834
    Jeżeli nowe to polecam HP LJ M1132.

C.
  • #3 13342996
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Cześć,

dziękuję za odpowiedz. A jak z wymianą tonera widziałem na allegro już za 30zł.

Jakie są wady i zalety tego urządzenia HP LJ M1132?
  • #4 13343057
    Imprimarex
    Poziom 24  
    Ocena: 203
    Urządzenia konkurencji, które można brać pod uwagę to:
    - Brother DCP-1510E / DCP-1512E cena około 350-400zł
    - Samsung SCX3400 / SCX3405 cena około 300-350zł

Jeśli w Samsungu zainstalujesz wiecznego chipa wówczas drukowała będziesz bardzo tanio. Oryginalne tonery do tej drukarki są w cenie około 100zł/1500str. Po instalacji wiecznego chipa masz 10zł/3000str przy samodzielnej regeneracji.

W przypadku Brothera toner oryginalny kosztuje około 100zł/1000str. Lecz można samodzielnie go regenerować i wtedy wychodzi około 20zł/2000str.
  • REKLAMA
  • #5 13343123
    suport
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witaj.
    Trochę zamieszania małego tutaj się wdarło.
    Pytanie dotyczy konkretnie: urządzenie wielofunkcyjne, dla kobiety gdzie wymiana tonera jest najprostsza z możliwych. Więc regeneracja odpada a co za tym idzie zaproponowane urządzenia nie będą już tak tanie w eksploatacji.
    Problemem jest budżet gdyż do 400 zł nie można kupić dobrego urządzenia wielofunkcyjnego laserowego i jeszcze taniego w eksploatacji.
    Kluczem do udzielenia odpowiedzi jest podanie ilości stron miesięcznej jaka będzie drukowana na urządzeniu.
    Moja propozycja jednak skłania się ku atramentowi.

Canon PIXMA MG5550

zalety:
    - stosunkowo nieduże urządzenie
    - możliwość kolorowego druku
    - tania eksploatacja (kilkanaście zł za tusz)
    - dobra rozdzielczość
    - wielofunkcyjność (drukarka,skaner,kopiarka)

Koszt wydruku strony A4 - ok 34gr pełny kolor.
    Dla porównania zaproponowane wyżej urządzenia:
    Brother - 15gr
    Samsung - 16gr

Może się wydawać że cena jest 2 razy wyższa ale bierzmy pod uwagę możliwość drukowania w kolorze. Nic nie stoi na przeszkodzie aby na tym urządzeniu drukować tylko mono wtedy koszt wydruku strony A4 wyniesie 13gr i to na oryginalnym tuszu.
    Wymiana atramentów banalnie prosta.

Więcej porad na stronie.
    www.biltpolska.pl
  • #7 13349872
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Cześć,

pooglądałem i poczytałem trochę o regeneracji tonerów i ogólnie chcę powiedzieć że jak ma to być nowe urządzenie to nie chcę na tyle ingerować w nie aby utracić gwarancji. Jeżeli takiego urządzenia nie ma do 400zł to jakie polecacie.

Dziękuje wszystkim za odpowiedzi i czekam na następne.
  • #8 13349902
    serwiskom
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Najtaniej wychodzi mono brother, ale starsze urządzania nie seria z literką E, ale na przykład seria DCP 7030 i inne To wszystko prawie identyczne drukarki.
    Toner 2500str- jakieś 40zł
    Bęben na 25tys str około 100zł

Najprostsze dla normalnego człowieka to HP. Bo bęben jest wymienny zawsze z tonerem, wychodzi troszkę drożej, ale mniej stresu. Najlepiej coś na tonerach 85A/78A

Samsung jest tani w zakupie ale droższe tonery i mniej pojemne.
    Właściwie w drukarkach patrzymy na koszt druku nie zakupu.
  • REKLAMA
  • #9 13349930
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Właśnie chodzi o to aby był jak najtaniej w drukowaniu.
    serwiskom wspominasz o Brother-ach i HP-ach a które z nich jest lepsze i jakie są różnice.
  • REKLAMA
  • #10 13350096
    serwiskom
    Poziom 14  
    Różnice w eksploatacji codziennej są niewielkie. Jedna będzie troszkę szybsza, druga wolniejsza i tyle.
    Bęben i osoby toner zmniejszają koszt eksploatacji, ale są 2 rzeczy do dbania i wymiany. I tyle....
    Tak jak pisałem uważam, że jedyne na co warto patrzeć to na koszt eksploatacji.
    HP ma tonerek z bębnem w jednym więc jakość po 10tys stron będzie lepsza na HP gdy bęben w brotherze trochę się zużyje. Ale jeśli drukarka ma być do tekstu tu raczej nie jest to istotne.
    W HP po dłuższym czasie może paść folia teflonowa, brother ma wałek metalowy który się nie psuje.

Decydować musisz sam. Ja wziąłbym Brothera :)
  • #11 13350864
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Cześć
    jeżeli wspominałeś że bez literki E to widziałem takie urządzenia
    1. BROTHER DCP-7055 [Arest 509zł]
    2. BROTHER DCP-7055W (lan, wifi, duplex) [Arest 509zł, Proline 509zł, Komputronik 519zł]

toner w najtajniejszej opcji widziałem jedynie na allegro po 40zł i chyba tylko tam trzeba się zaopatrywać.
  • #12 13350947
    serwiskom
    Poziom 14  
    Właśnie o to chodzi, cenę tak rzuciłem na szybko. Powiedzmy niech będzie cena tonera nawet 60zł.
    Ale za to bęben można sobie samemu wymienić za 30zł sam OPC i przełożyć
  • #13 13350991
    suport
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Postanowiłem przygotować małe porównanie, aby Wam zobrazować o czym mówię. W laserowych drukarkach, kserokopiarkach, urządzeniach wielofunkcyjnych, nie idzie w parze cena zakupu i cena eksploatacji.
    Nie jest to mój wymysł lecz samych producentów.
    Zasada jest prosta. Im tańsze w zakupie tym droższe w eksploatacji.
    Oczywiście jest masa maniaków którzy koniecznie chcą obalić to stwierdzenie uciekając do zamienników, jakis tam domowych regeneracji itd....Kiepskie rozwiązanie.

NIE MA czegoś takiego, jak tanie i dobre!!! to jest jakaś bzdura..

W pliku znajdziecie porównanie urządzeń:
    DCP1510,SLM2070,M1132,MF3010
    Wybaczcie za słaba formę, robione na szybko.Jakby ktoś chciał w exelu piszcie PW.

Polecam zdecydowanie znaleźć kompromis przy wyborze.
    Albo dorzuć troche do budżetu i poszukaj naprawdę taniego urządzenia wielofunkcyjnego, lub zrezygnuj z zakupu laserówki, kup atrament. Polecałem wyżej.

Bilt Polska
    Załączniki:
    • Por__wnanie_urz.pdf (83.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 13365290
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Coś bardziej mi mówi że lepiej brać HP LaserJet M1132.

Zamienniki są po 40zł a kaseta (CE285A) jest razem z bębnem i to ułatwia eksploracje urządzenia.

Nie trzeba ingerować i dosypywać żadnego tonera ani wkładać wiecznego chipa co sprawia że traci się gwarancje a nie po to kupuje się nowy sprzęt.

Ale czy rzeczywiście HP jeszcze robi dobre urządzenia?
  • #16 13369392
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Cześć

Mam dylemat co do urządzeń:
    HP LaserJet M1132 toner (CE285A) po 45zł a

BROTHER DCP-7055W (lan, wifi, duplex) na nacie widziałem bęben po 29zł w http://bbtoner.pl/produkt_beschreibung.php?products_id=7145 w http://printermax.pl/produkt-p-31158.html po 68zł

toner za to http://bbtoner.pl/toner-brother-tn-2010-hl2130dcp70557057-26k-premium-zamiennik-p-7862.html po 85zł i http://bbtoner.pl/toner-brother-tn-2010-hl2130dcp70557057-26k-standard-zamiennik-p-6907.html po 43 zł

Tutaj wygrywa trochę Brother za lan , wifi bo przyszłościowe jednak nie jest to konieczne bardziej mnie interesuje trwałość urządzenia i funkcje podstawowe niż jakieś dodatki.
  • #17 13385836
    Piotr0209
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Witam.
    Również mam dylemat.Muszę pomyśleć nad zakupem nowej drukarki,ponieważ czarny kolor w mojej mfc-215c wyzionął ducha(nic nie pomaga,czyszczenie,izopropanol itp.)
    Zastanawiam się nad BROTHER DCP-J132W lub PIXMA MG5550 którą zaproponował kolega wcześniej.
    Zawsze miałem brothera,ale canon wygląda trochę lepiej.Ceny tuszy są podobne.
    Pomożecie w wyborze :D
    Ps.Ceny zamienników przemawiają za canonem.Do tego brothera około 12 zł za sztukę,a canon 40 zł za komplet.
  • #18 13396882
    kmkarwowski
    Poziom 9  
    Cześć
    mam pytanie do serwiskom dotyczące twojej wypowiedzi "W HP po dłuższym czasie może paść folia teflonowa, brother ma wałek metalowy który się nie psuje. "

Czy może to wytłumaczyć .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat zakupu urządzenia wielofunkcyjnego do 400 zł, preferując modele laserowe z tanimi tonerami. Polecane modele to HP LaserJet M1132, Brother DCP-1510E, DCP-1512E oraz Samsung SCX3400. Użytkownicy zwracają uwagę na łatwość wymiany tonera oraz koszty eksploatacji. HP M1132 jest chwalony za prostotę obsługi, jednak Brother DCP-7055W z funkcjami Wi-Fi i duplexem również zyskuje uznanie. Wskazano, że tańsze urządzenia często wiążą się z wyższymi kosztami eksploatacji. Użytkownicy podkreślają znaczenie wyboru między laserem a atramentem, a także preferencje dotyczące regeneracji tonerów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA