logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo G560 - brak obrazu tylko na matrycy, brak napięć 3,3V

zmp3 25 Lut 2014 09:38 2664 6
REKLAMA
  • #1 13342710
    zmp3
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam, otrzymałem od klienta laptopa Lenovo G560 z uszkodzoną matrycą. Na pierwszy rzut oka wyglądało jak samo uszkodzenie matrycy ponieważ obraz był na złączu VGA. Niestety po wymianie matrycy na nową o tych samych oznaczeniach tj. CLAA156WB11A dalej nie ma treści i podświetlenia. Taśmę sprawdziłem miernikiem i jest OK.

Według pinout'ów do matrycy okazało się że brakuje napięć 3,3V na pinach:
    piny 2,3 - Power Supply, 3.3 V (typical) oraz
    pin 36 - LED_EN LED enable pin (+3.3V Input)

po podaniu bezpośrednio na te piny 3,3V niestety nic się nie zmienia.
    Napięć nie ma również w gnieździe od taśmy matrycy na płycie.

Z pinów 2,3 idzie ścieżka prawdopodobnie do bezpiecznika który nie ma oznaczenia i później do Q3 który ma tylko na pierwszej nóżce napięcie 5,5V reszta 0.

Napięcia z pinu 36 nie namierzyłem na MB niestety, a serwisówki nie posiadam.

Proszę o pomoc w znalezieniu problemu lub o naprowadzenie co jeszcze mogę sprawdzić.

Laptop na zewnętrznym monitorze uruchamia się bez problemu i wszystko działa.

oznaczenia płyty: la-5752P z grafiką zintegrowaną w CPU.

Procek był podmieniany i nic to nie dało.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 13343741
    czarny244
    Poziom 27  
    Ocena: 181
    Skoro serwis to schemat do przeanalizowania.
    Załączniki:
    • LenovoIdeaPadG460Z460G560Z560LA-5752P.pdf (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 13346737
    zmp3
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Dzięki za schemat, serwis to za dużo powiedziane, zajmuje się tym hobbistycznie .. a klient to znajomy znajomego. Według schematu sprawdziłem całą gałąź i elementy wyglądają na sprawne. Z KBC również napięcie 3,3V z pinu 21 jest.

Dziwnym objawem który zauważyłem są restarty ciągłe płyty bez podpiętego zewnętrznego monitora.(płyta się restartuje cały czas), po podpięciu monitora laptop się uruchamia.

Wykonałem ponownie próbę i podałem 3,3V na +LCDVDD_CON i INVT_PWM w złączu JLVDS1, matryca się podświetliła i załączyła jednak bez obrazu.
  • #4 13427724
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    Czy kolega rozwiązał ten problem? Jestem w posiadaniu identycznego laptopa z takim samym objawem.
  • REKLAMA
  • #5 13427837
    boro1234567
    Spec od komputerów
    Ocena: 1541
    arcady11 napisał:
    Czy kolega rozwiązał ten problem? Jestem w posiadaniu identycznego laptopa z takim samym objawem.

Pomierzyć umiesz?
  • REKLAMA
  • #6 13456862
    arcady11
    Poziom 18  
    Ocena: 92
    W moim przypadku na płycie uszkodzeniu uległ tranzystor smd Q4 - AO3413. Z powodu braku takowego elementu wstawiłem inny MOSFET z kanałem typu P o oznaczeniu Si2323DS. Pracuje on w układzie klucza elektronicznego podającego na pin 2,3 matrycy zasilanie 3,3V.
  • #7 13955366
    pawel527
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam Lenovo z bliźniaczą usterką. Tzn po włączeniu brak obrazu i ciągłe restarty, natomiast po podłączeniu zewnętrznego monitora normalnie pracuje. Także brak napięć 3.3 v na matrycę. Podejrzany Q4 wymieniłem na AP2301AGN. Niestety efekt taki sam. Na G i S tranzystora odpowienio: 5v , 3.3 v, natomiast na D brak napięcia. Zaraz wymienię jeszcze Q3 - 2n7002. Ktoś miał podobny przypadek i znalazł winowajcę zamieszania?

Po wymianie Q3 bez zmian. Pozostaje Q5. Na nodze 2(IN) brak napięcia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z laptopem Lenovo G560, który nie wyświetla obrazu na matrycy, mimo że obraz jest dostępny na zewnętrznym monitorze. Po wymianie matrycy na nową (CLAA156WB11A) oraz sprawdzeniu taśmy, stwierdzono brak napięć 3,3V na pinach zasilających matrycę. Użytkownik zauważył, że płyta główna restartuje się bez podłączonego monitora, a po podłączeniu działa normalnie. W kolejnych odpowiedziach użytkownicy sugerowali sprawdzenie schematów oraz wymianę uszkodzonych tranzystorów, takich jak Q4 i Q3, które mogą być odpowiedzialne za brak zasilania na matrycy. Wskazano również na możliwość uszkodzenia innych komponentów na płycie głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA