Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ładowarka Hilti C7/24 nie ładuje, po chwili miga zielona dioda

27 Lut 2014 00:32 5832 10
  • Poziom 2  
    Witam,
    mam problem z tą oto ładowarką. Po włączeniu zasilania i włożeniu baterii na krótka chwile zaczyna świecić dioda ładowania(czerwona), a po kilku sekundach zaczyna migać zielona dioda. Czy spotkał się już ktoś z takim przypadkiem?

    Pozdrawiam
  • Poziom 2  
    Rozebrałem i mierzyłem ale powiem szczerze że tego tranzystora nie. Myślałem że coś z trafo jest nie tak Trochę inny model ładowarki ładowarki jest ale spróbuję wymienić. Dzięki wielkie za pomoc. Gdyby to nie pomogło to się odezwę
  • Poziom 2  
    Witam, a jest jakiś zamiennik do tego tranzystora (s812), pytam w sklepach i nigdzie nie umiem znalesc
  • Moderator
    Czy patrząc na te dane nic ci nie przychodzi do głowy? Mi np. zwykły stabilizator 78L05 :D Link
    Ładowarka Hilti C7/24 nie ładuje, po chwili miga zielona dioda
  • Poziom 2  
    Wymienilem stabilizator ale bez rezultatów:/ Już Niewiem co mam wymienić
  • Moderator
    lipok123 napisał:
    Wymienilem stabilizator ale bez rezultatów

    Taka odpowiedź to tak jakby nie było żadnej, a ja (i inni) nie mamy zamiaru ciągnąć cię za język... Natomiast naprawa to nie polega tylko na wymianie :cry:
  • Poziom 16  
    U mnie to tak jest bo nie działa przetwornica, a tylko trafo podtrzymujące , znalazłem padniętą diode zenera, która zabezpieczała an8026 , ale moj model to sfc7/18 w sumie to szukam schematu do niego, bo nie wiem na jakie napięcie jest ta dioda (symbol ZV).
  • Poziom 14  
    Ta dioda jest na napiecie 27V / 500mW .Tez walcze z ta ładowarka ,bo taki sam mam objaw , dioda wymieniona na nową ale dalej jest to samo czyli nie laduje i miga zielona dioda.
  • Poziom 16  
    U mnie miała konkretne zwarcie więc tak ją znalazłem. Jeżeli u ciebie też miała zwarcie to być może padł też układ scalony . w moim przypadku kolega jakoś przypadkowo podpiął pod 400v i ładowarka wytrzymała 5s. Z tego co pamiętam to są tam dwa tory zasilania główne i pomocnicze. Jak działa tylko pomocnicze to właśnie ładowarka miga.

    Dodano po 9 [minuty]:

    U mnie miała konkretne zwarcie więc tak ją znalazłem. Jeżeli u ciebie też miała zwarcie to być może padł też układ scalony . w moim przypadku kolega jakoś przypadkowo podpiął pod 400v i ładowarka wytrzymała 5s.
  • Poziom 11  
    Witam.
    Pozwolę sobie na podczepienie do tematu.Sprawdziłem już wszystkie elementy które można sprawdzić miernikiem .Czy wie może ktoś do czego jest tam dioda ir?