logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Motorola GM300 – brak odbioru sygnału, czy winne może być oprogramowanie? Jak sprawdzić?

kazkla 05 Kwi 2005 00:13 7374 25
REKLAMA
  • #1 1376885
    kazkla
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    Witam.Otrzymałem niesprawny radiotelefon motoroli GM 300. W sprzęcie tym najprawdopodobniej jest uszkodzona część odbiorcza ( nie słychać nadających stacji lecz sam jestem słyszany ) Przeczytałem linki na elektrodzie i zastanawiam się czy może to być sprawa oprogramowania ?Jak to sprawdzić ? Prosze kolegów z doświadczeniem w tym kierunku o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1376967
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    Jak masz programator i program to sprawdz jak jest zaprogramowana. Moze radio pracuje w duosimpleksie..
    Napisz cos wiecej o tej motoroli, masz szumw glosniku? Ile kanalow itd itp...
  • #3 1378107
    kazkla
    Poziom 19  
    W tej chwili dysponuje willemem , szum po wyłączeniu blokady szumu jest w głośniku .Wieczorem odczytam dokładnie typ z laminatu i napisze .Motorole otrzymałem z straży pożarnej .Może znasz link do strony z instrukcją obsługi?
  • #4 1378111
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Willem nie bedzie odpowiedni, potrzebny Ci jest RIB motoroli. Na forum sa schematy...
  • REKLAMA
  • #5 1379344
    kazkla
    Poziom 19  
    Pełen symbol to M33GMC09C2AA posiada 16 kanałów ,część odbiorcza jest fizycznie sprawna bo udało mi się odebrać odległe inne radiotelefony . Może jednak pracuje np.w duosimpleksie .Prosze Napisz bardziej dokładnie jak to sprawdzić ew. zmienić ?Dlaczego nr. kanałów ni są kolejno rosnące ?
  • REKLAMA
  • #6 1379385
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Kanaly zaleza od fantazji programujacego :)
    Poszukaj programu do GM300 i zrob prosty RIB do motoroli (np na max232) jest w sieci tego pelno, wystarczy poszukac.
  • #7 1379524
    kazkla
    Poziom 19  
    Rozumie że radiotelefon ten jest w podstawowej wersji simplexowym lecz poprzez przeprogramowanie może pracowac w duplexe lub duosimplexe Czy w programie jest jakaś opcja do ustawienia ?.Możesz mi podesłać sprawdzony program do GM 300.
  • #9 1379643
    kazkla
    Poziom 19  
    Dziękuje za link lecz niestety nie działaja odnośniki do strony z programem i do schematu rib-a.
  • #11 1379753
    kazkla
    Poziom 19  
    Znalazłem program jutro wykonam rib-a teraz przysiąde nad tłumaczeniem opisu programowania ze strony http://www.ham.dmz.ro/motorola/gm300.php
    lecz cienko z angielskim ,prosze może ma ktoś ten opis po polsku.
  • #12 1381133
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 320
    Programowanie jest banalnie proste... Zrob programator, a napewno nikt Ci pomocy nie odmowi :)
    Wazne, zeby radio chcialo sie dogadac z kompem ;)

Nie wiem jakiego RIB'a robisz, ale wrzucam Ci schemat na tranzystorach... U mnie z GP300 dziala bezblednie... A GM pod tym wzgledem niczym sie nie rozni. Tez uzywa BUS+ i GND.
    Załączniki:
    • Motorola GM300 – brak odbioru sygnału, czy winne może być oprogramowanie? Jak sprawdzić? RIBtrans.gif (14.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 1382864
    kazkla
    Poziom 19  
    Bardzo dziękuje za zainteresowanie ,okazało się że bardziej praktycznie by było gdybym wykonał rib-a obsługującego jeszcze GM 360 (radiotelefon kolegi).Musze poszukać w sieci może coś znajde.Prosze o podpowiedzi.
  • #15 1754236
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    yes2mike napisał:
    Programowanie jest banalnie proste... Zrob programator, a napewno nikt Ci pomocy nie odmowi :)
    Wazne, zeby radio chcialo się dogadac z kompem ;)

Nie wiem jakiego RIB'a robisz, ale wrzucam Ci schemat na tranzystorach... U mnie z GP300 dziala bezblednie... A GM pod tym wzgledem niczym się nie rozni. Tez uzywa BUS+ i GND.

Witam. Mam zamiar zbudować takie cacko jak na schemacie kolegi ale nie wiem jakie wartości mają obie diody zenera? Ok 7V? Pozdrawiam :)
  • #16 1754343
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Zenerki maja 4,7V.
  • #17 1951243
    medicb
    Poziom 28  
    Ocena: 64
    Mam jeszcze jedno pytanko na temat tego rosyjskiego schematu rib-a zamieszczonego u góry. Teraz jeżeli dobrze rozumiem RIB wysyła sygnały w standardzie BUS(+). Czy można dobudować do niego dobudować na jednym tranzystorze stopień BUS(-)?

Narysowałem taką przeróbkę, czy to ma jakieś szanse działać jako BUS(-)? Co z zasilaniem tego stoppia, może tam być te 7V z zewnątrz?
    Załączniki:
    • Motorola GM300 – brak odbioru sygnału, czy winne może być oprogramowanie? Jak sprawdzić? bbbus-.jpg (6.67 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2447656
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 309
    szeryf_cb napisał:
    Witam
    Kupiłem gm300 mam riba takiego jak na stronie http://www.batlabs.com/images/rib.gif i kabel laczoncy http://www.batlabs.com/pinouts.html program sciagnełem z http://www.ham.dmz.ro/motorola/gm300.php i za zadne skarby świata nie wiem, o co tam chodzi,dodam jeszcze ze mam laptopa 400mhz z W98 mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się to radio programuje.

To jeszcze potrzebny byłby słownik angielsko - polski. Najpierw ustaw odpowiedni port komunikacyjny, potem zaczytaj dane z radia, następnie je przeedytuj i zapisz do radia. Program ma dosyć dobry HELP dostępny przez F1. No i program odpal spod "czystego" DOS-a.
  • #20 2449403
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    Mimo szczerych i usilnych chęci niestety radio nie może zkomunikować się z komputerem ani przez com 1, 2, 3 więcej w laptopie nie mam.

Dodano po 2 [minuty]:

Ale bez problemu z tego laptopa programuje gm 360 przez com 3 ten sam rib tylko inny kabel
  • #21 2450334
    Batnini
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    szeryf_cb napisał:
    Mimo szczerych i usilnych chęci niestety radio nie może zkomunikować się z komputerem ani przez com 1, 2, 3 więcej w laptopie nie mam.

Dodano po 2 [minuty]:

Ale bez problemu z tego laptopa programuje gm 360 przez com 3 ten sam rib tylko inny kabel

Z tego co pamietam, kabel do GM300 i GM360 jest identyczny (przynajmniej ten co sie wtyka do gniazda mikrofonowego).

Inna sprawa, sprobuj ruszyc pod czystym DOSem. Najlepiej sciagnij sobie obraz dyskietki startowej DOSa 6.22 z www.bootdisk.com i z niej odpal kompa. Ja mialem ostatnio tego typu problem z Motka Maxtrac. Odpalalem system z dysku startowego WinME, no i niby byl to DOS, ale soft nie dzialal jak trzeba (mimo ze wszystkie inne programy DOSowe do innych modeli Motek dzialaly bezproblemowo przy tej konfiguracji). Dopiero jak ruszylem pod "prawdziwym" DOSem to poszlo. Niestety te softy sa stare i bardzo wredne, wiec mozna sie spodziewac roznych niespodzianek w tym stylu.
  • #22 2457596
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    po ściągnięciu DOSa 6.22 z www.bootdisk.com wyskakuje mi error number 7 i dalej problem może mi ktoś poda tel na priv-a to zadzwonię i pogadamy.
  • #23 2458197
    szeryf_cb
    Poziom 12  
    A teraz mam "serial bus error #7-invalid opcode"
  • #24 2547893
    wojtbad
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja mam ten sam błąd a riba kupiłem na allegro na 7 tranzystorach i 2 scalakach. Nie działa ani pow win XP ani dosem. Inne riby też robiłem i nic. Może mam zły soft. Czy ktoś ma jakiś sprawdzony dla GM300.
  • #25 2547927
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Jaki masz komunikat?
  • #26 2547980
    wojtbad
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    pod dos #7 invalid opticode. a pod XP każe mi sprawdzać połączenie zasilania i RIBa z radiem. Robie to na pentium 660.

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

udało sie !!
    Kabel z RIBa do radia był źle zrobiony przez sprzedawce z allegro. Ruszyło pod dos-owym programem uruchomionym w XP w oknie!!! Na programie windowsowym Professional series CPS nie działa!

Podsumowanie tematu

✨ Radiotelefon Motorola GM300 ma problem z odbiorem sygnału – słychać nadawane stacje, ale sam odbiór jest niesprawny. Dyskusja koncentruje się na możliwości, że problem może wynikać z błędnej konfiguracji oprogramowania, a nie uszkodzenia sprzętowego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień programowych, zwłaszcza trybu pracy (simpleks, duosimpleks), oraz weryfikację programowania kanałów, które mogą być nieregularnie rozmieszczone. Do programowania potrzebny jest interfejs RIB (Radio Interface Box) zbudowany na tranzystorach i układzie MAX232, a nie zwykły programator Willem. Dostępne są schematy i programy do GM300, jednak często wymagają uruchomienia w czystym środowisku DOS (np. DOS 6.22 z bootdisk.com), gdyż nowoczesne systemy Windows mogą powodować błędy komunikacji (np. "serial bus error #7-invalid opcode"). Problemy z komunikacją często wynikają z nieprawidłowo wykonanego kabla RIB lub złego oprogramowania. Użytkownicy polecają korzystanie z programów dostępnych na stronach takich jak ham.dmz.ro czy batlabs.com oraz budowę własnego RIB-a według dostępnych schematów. Wskazano, że GM300 nie obsługuje trybu duplex, a jedynie simpleks i duosimpleks. W dyskusji pojawiły się także pytania o wartości diod Zenera w RIB-ie (4,7 V). Ostatecznie problem z brakiem odbioru może być rozwiązany przez poprawne zaprogramowanie radia i sprawne połączenie z komputerem za pomocą odpowiednio wykonanego interfejsu RIB oraz dedykowanego oprogramowania uruchamianego w środowisku DOS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA