Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

GM 300Radius - nie słychać nadających stacji.

kazkla 05 Kwi 2005 00:13 6018 25
  • #1 05 Kwi 2005 00:13
    kazkla
    Poziom 19  

    Witam.Otrzymałem niesprawny radiotelefon motoroli GM 300. W sprzęcie tym najprawdopodobniej jest uszkodzona część odbiorcza ( nie słychać nadających stacji lecz sam jestem słyszany ) Przeczytałem linki na elektrodzie i zastanawiam się czy może to być sprawa oprogramowania ?Jak to sprawdzić ? Prosze kolegów z doświadczeniem w tym kierunku o podpowiedzi.

    0 25
  • #2 05 Kwi 2005 00:58
    IjeSJot
    Poziom 27  

    Jak masz programator i program to sprawdz jak jest zaprogramowana. Moze radio pracuje w duosimpleksie..
    Napisz cos wiecej o tej motoroli, masz szumw glosniku? Ile kanalow itd itp...

    0
  • #3 05 Kwi 2005 15:23
    kazkla
    Poziom 19  

    W tej chwili dysponuje willemem , szum po wyłączeniu blokady szumu jest w głośniku .Wieczorem odczytam dokładnie typ z laminatu i napisze .Motorole otrzymałem z straży pożarnej .Może znasz link do strony z instrukcją obsługi?

    0
  • #4 05 Kwi 2005 15:25
    IjeSJot
    Poziom 27  

    Willem nie bedzie odpowiedni, potrzebny Ci jest RIB motoroli. Na forum sa schematy...

    0
  • #5 05 Kwi 2005 22:01
    kazkla
    Poziom 19  

    Pełen symbol to M33GMC09C2AA posiada 16 kanałów ,część odbiorcza jest fizycznie sprawna bo udało mi się odebrać odległe inne radiotelefony . Może jednak pracuje np.w duosimpleksie .Prosze Napisz bardziej dokładnie jak to sprawdzić ew. zmienić ?Dlaczego nr. kanałów ni są kolejno rosnące ?

    0
  • #6 05 Kwi 2005 22:09
    IjeSJot
    Poziom 27  

    Kanaly zaleza od fantazji programujacego :)
    Poszukaj programu do GM300 i zrob prosty RIB do motoroli (np na max232) jest w sieci tego pelno, wystarczy poszukac.

    0
  • #7 05 Kwi 2005 22:41
    kazkla
    Poziom 19  

    Rozumie że radiotelefon ten jest w podstawowej wersji simplexowym lecz poprzez przeprogramowanie może pracowac w duplexe lub duosimplexe Czy w programie jest jakaś opcja do ustawienia ?.Możesz mi podesłać sprawdzony program do GM 300.

    0
  • #9 05 Kwi 2005 23:14
    kazkla
    Poziom 19  

    Dziękuje za link lecz niestety nie działaja odnośniki do strony z programem i do schematu rib-a.

    0
  • #12 06 Kwi 2005 15:55
    yes2mike
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Programowanie jest banalnie proste... Zrob programator, a napewno nikt Ci pomocy nie odmowi :)
    Wazne, zeby radio chcialo sie dogadac z kompem ;)

    Nie wiem jakiego RIB'a robisz, ale wrzucam Ci schemat na tranzystorach... U mnie z GP300 dziala bezblednie... A GM pod tym wzgledem niczym sie nie rozni. Tez uzywa BUS+ i GND.

    0
  • #13 07 Kwi 2005 00:30
    kazkla
    Poziom 19  

    Bardzo dziękuje za zainteresowanie ,okazało się że bardziej praktycznie by było gdybym wykonał rib-a obsługującego jeszcze GM 360 (radiotelefon kolegi).Musze poszukać w sieci może coś znajde.Prosze o podpowiedzi.

    0
  • #15 22 Sie 2005 11:24
    medicb
    Poziom 28  

    yes2mike napisał:
    Programowanie jest banalnie proste... Zrob programator, a napewno nikt Ci pomocy nie odmowi :)
    Wazne, zeby radio chcialo się dogadac z kompem ;)

    Nie wiem jakiego RIB'a robisz, ale wrzucam Ci schemat na tranzystorach... U mnie z GP300 dziala bezblednie... A GM pod tym wzgledem niczym się nie rozni. Tez uzywa BUS+ i GND.


    Witam. Mam zamiar zbudować takie cacko jak na schemacie kolegi ale nie wiem jakie wartości mają obie diody zenera? Ok 7V? Pozdrawiam :)

    0
  • #17 03 Lis 2005 12:19
    medicb
    Poziom 28  

    Mam jeszcze jedno pytanko na temat tego rosyjskiego schematu rib-a zamieszczonego u góry. Teraz jeżeli dobrze rozumiem RIB wysyła sygnały w standardzie BUS(+). Czy można dobudować do niego dobudować na jednym tranzystorze stopień BUS(-)?

    Narysowałem taką przeróbkę, czy to ma jakieś szanse działać jako BUS(-)? Co z zasilaniem tego stoppia, może tam być te 7V z zewnątrz?

    0
  • #19 23 Mar 2006 13:25
    sp5wcx
    Poziom 33  

    szeryf_cb napisał:
    Witam
    Kupiłem gm300 mam riba takiego jak na stronie http://www.batlabs.com/images/rib.gif i kabel laczoncy http://www.batlabs.com/pinouts.html program sciagnełem z http://www.ham.dmz.ro/motorola/gm300.php i za zadne skarby świata nie wiem, o co tam chodzi,dodam jeszcze ze mam laptopa 400mhz z W98 mógłby ktoś mi wytłumaczyć jak się to radio programuje.


    To jeszcze potrzebny byłby słownik angielsko - polski. Najpierw ustaw odpowiedni port komunikacyjny, potem zaczytaj dane z radia, następnie je przeedytuj i zapisz do radia. Program ma dosyć dobry HELP dostępny przez F1. No i program odpal spod "czystego" DOS-a.

    0
  • #20 23 Mar 2006 21:02
    szeryf_cb
    Poziom 12  

    Mimo szczerych i usilnych chęci niestety radio nie może zkomunikować się z komputerem ani przez com 1, 2, 3 więcej w laptopie nie mam.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ale bez problemu z tego laptopa programuje gm 360 przez com 3 ten sam rib tylko inny kabel

    0
  • #21 24 Mar 2006 00:28
    Batnini
    Poziom 20  

    szeryf_cb napisał:
    Mimo szczerych i usilnych chęci niestety radio nie może zkomunikować się z komputerem ani przez com 1, 2, 3 więcej w laptopie nie mam.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Ale bez problemu z tego laptopa programuje gm 360 przez com 3 ten sam rib tylko inny kabel


    Z tego co pamietam, kabel do GM300 i GM360 jest identyczny (przynajmniej ten co sie wtyka do gniazda mikrofonowego).

    Inna sprawa, sprobuj ruszyc pod czystym DOSem. Najlepiej sciagnij sobie obraz dyskietki startowej DOSa 6.22 z www.bootdisk.com i z niej odpal kompa. Ja mialem ostatnio tego typu problem z Motka Maxtrac. Odpalalem system z dysku startowego WinME, no i niby byl to DOS, ale soft nie dzialal jak trzeba (mimo ze wszystkie inne programy DOSowe do innych modeli Motek dzialaly bezproblemowo przy tej konfiguracji). Dopiero jak ruszylem pod "prawdziwym" DOSem to poszlo. Niestety te softy sa stare i bardzo wredne, wiec mozna sie spodziewac roznych niespodzianek w tym stylu.

    0
  • #22 25 Mar 2006 22:49
    szeryf_cb
    Poziom 12  

    po ściągnięciu DOSa 6.22 z www.bootdisk.com wyskakuje mi error number 7 i dalej problem może mi ktoś poda tel na priv-a to zadzwonię i pogadamy.

    0
  • #23 26 Mar 2006 10:01
    szeryf_cb
    Poziom 12  

    A teraz mam "serial bus error #7-invalid opcode"

    0
  • #24 20 Kwi 2006 17:30
    wojtbad
    Poziom 12  

    Ja mam ten sam błąd a riba kupiłem na allegro na 7 tranzystorach i 2 scalakach. Nie działa ani pow win XP ani dosem. Inne riby też robiłem i nic. Może mam zły soft. Czy ktoś ma jakiś sprawdzony dla GM300.

    0
  • #26 20 Kwi 2006 20:11
    wojtbad
    Poziom 12  

    pod dos #7 invalid opticode. a pod XP każe mi sprawdzać połączenie zasilania i RIBa z radiem. Robie to na pentium 660.

    Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

    udało sie !!
    Kabel z RIBa do radia był źle zrobiony przez sprzedawce z allegro. Ruszyło pod dos-owym programem uruchomionym w XP w oknie!!! Na programie windowsowym Professional series CPS nie działa!

    0