logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP310E5C-U01PL - Wyłączenie Intel na rzecz GeForce, czy warto? Jak to zrobić?

emarti 02 Mar 2014 11:59 1959 6
REKLAMA
  • #1 13361195
    emarti
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Mój laptop Samsung NP310E5C-U01PL ma wbudowane dwie karty graficzne - Intelowską oraz GeForce`a. W stałym użyciu jest Intel i tam mogę regulować za pomocą suwaków jasność, kolory itp. Zastanawiam się czy jest sens na stałe wyłączyć Intela i korzystać z GeForce`a? Czy taka zmiana coś da np. co do jakości wyświetlanego obrazu w matrycy? Jak dokonać takiej operacji jeśli byłaby opłacalna?
  • REKLAMA
  • #2 13361274
    steganos
    Poziom 29  
    Ocena: 26
    Na pewno zmiana taka by nic nie dała w wyświetlaniu obrazu na matrycy czy w filmach a jedynie w grach. Poza tym grafika podczas grania raczej przełącza się automatycznie.
  • REKLAMA
  • #3 13361445
    emarti
    Poziom 15  
    Dokładnie. Gdy wymagana jest większa moc GeForce załącza się automatycznie to wiem. Zastanawiałem się tylko czy stała zmiana na GeForce zaowocowała by lepszą jakością na matrycy. Ale skoro nie to bezsensu zmieniać.
  • #4 13361493
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Jakość na matrycy nie zależy od grafiki tylko od samej użytej matrycy. Kolory się nie poprawią jak użyjesz drugiej grafiki. Poza tym wzrosną temperatury i zużycie energii.
  • REKLAMA
  • #5 13366167
    emarti
    Poziom 15  
    W menadżerze urządzeń klikając na np. kartę graficzną mam kilka opcji takich jak aktualizacja sterownika, wyłączenie sterownika i odinstalowanie sterownika. O ile aktualizacja jest mi znana to mam pytanie co się stanie gdy wyłączę sterownik albo odinstaluję? Czy wykonując tą czynność stracę od razu obraz? Chodzi mi o bezproblemowe odinstalowanie i ponowne zainstalowanie sterownika karty graficznej. Jak to poprawnie wykonać?
  • REKLAMA
  • #6 13426298
    emarti
    Poziom 15  
    Jak w tym laptopie wyłączyć kartę Intela i uruchomić na stałe Geforce`a (chociaż na chwilę)? Mam pewien problem o którym pisałem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2765715.html#13393661 Czytałem że możliwe jest uszkodzenie karty graficznej. Chciałbym wyeliminować uszkodzenie Intela oraz chciałbym zobaczyć jak komputer będzie pracował na karcie GeForce.
  • #7 16065383
    tom266
    Poziom 9  
    emarti napisał:
    Jak w tym laptopie wyłączyć kartę Intela i uruchomić na stałe Geforce`a (chociaż na chwilę)? Mam pewien problem o którym pisałem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2765715.html#13393661 Czytałem że możliwe jest uszkodzenie karty graficznej. Chciałbym wyeliminować uszkodzenie Intela oraz chciałbym zobaczyć jak komputer będzie pracował na karcie GeForce.

Nie ma opcji wyłączenia zintegrowanego układu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Samsung NP310E5C-U01PL zastanawia się nad wyłączeniem zintegrowanej karty graficznej Intel na rzecz dedykowanej GeForce, aby poprawić jakość wyświetlanego obrazu. Odpowiedzi wskazują, że zmiana ta nie wpłynie na jakość obrazu, która zależy od samej matrycy, a nie od używanej karty graficznej. Zintegrowana grafika automatycznie przełącza się na GeForce w przypadku większego zapotrzebowania na moc, co czyni stałe wyłączenie Intela nieopłacalnym. Dodatkowo, wyłączenie lub odinstalowanie sterownika karty graficznej może prowadzić do utraty obrazu, co wymaga ostrożności. Użytkownicy zauważają, że nie ma opcji trwałego wyłączenia zintegrowanego układu graficznego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA