logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wake on LAN/WAN - jak skonfigurować zdalne włączanie komputera?

clameur 04 Mar 2014 20:52 3495 14
REKLAMA
  • #1 13370215
    clameur
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam, od paru dni męczę się z ustawieniem funkcji Wake On Lan. Posiadam komputer stacjonarny podłączony do routera tp-link kablem. Udało mi się zrobić tak, że programem do wysyłania pakietu Wake On LAN włączam komputer, ale przy użyciu zewnętrznego adresu IP będać podłączony do tej samej sieci. Gdy wpiszę lokalny wew adres to nie działa. Docelowo oczywiście chce zrobić, aby móc z poza sieci włączać komputer. CO ustawiłem:
    1. BIOS -> wszystkie funkcje włączania przez LAN włączone
    2. Karta sieciowa - WOL włączone
    3. Zapory, firewalle, antywirusy wyłączone
    Router:
    4. Statyczny adres IP 192.168.1.100 ustawiony na adres MAC mojego kompa
    5. Forawrding - ustawione na adres 192.168.1.100 porty 7 i 9 dla UDP i TCP
    6. ARP Binding ustawione na stałe na mój adres wew IP
    7. Wszystkie firewalle wyłączone

Mam statyczny adres zewnętrzny IP. Póki co, obudzić komputer mogę będąc w tej samej sieci i wpisując MAC mojego komputera i zewnętrzny adres IP. Gdy wpiszę 192.168.1.100 nie chce działać. Gdyby mi zależało na włączaniu kompa tylko z sieci LAN to by było ok, natomiast chce z poza sieci, np z sieci GSM. Przypuszczam, że mój router gdzieś blokuje połączenie przychodzące z zewnątrz, pytanie tylko jak to zrobić? mój model routera to TL-WR740N. Czy może to mieć związek, że po wew adresie IP mi nie włącza komputera ? Zakładam, że jak jakoś mi się udaję włączyć komputer przez telefon, to po stronie komputera i karty sieciowej wszystko jest dobrze ustawione. Proszę o pomoc co może być jeszcze przyczyną...

Dodano po 46 [minuty]:

1 problem rozwiązałem, otóż gdy wpisałem adres 192.168.1.255 (adres rozgłoszeniowy mojej sieci) w programie, którym wysyłam Magic Packets to obudziło mi go w sieci LAN. Teraz pozostaje ta trudniejsza część...Mam stałe IP, wszystko ustawione...jak wysłać z zewnątrz pakiet do mojego routera, aby ten je odebrał tak jak to robi w sieci LAN ? Proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • #2 13370664
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    clameur napisał:
    Gdy wpiszę 192.168.1.100 nie chce działać.

Bo arp ci wygasa, wpisz arp statycznie dla tego IP na komputerze skąd wybudzasz.

Dodano po 54 [sekundy]:

Zainstaluj wireshark-a na komputerze wybudzanym i porównaj pakiety wybudzenia z LAN-u i z internetu.
  • #3 13371452
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    WOL działa na tak niskim poziomie (karta sieciowa i jej wewnętrzny procesor), że wyłączanie firewalli i antywirusów na stacji nie ma znaczenia.

Jest problem z ARP-em (wygasa a wyłączony komputer - w zasadzie jego karta sieciowa - nie jest w stanie odpowiedzieć na pytanie "kto ma taki adres IP?"), więc Magic Packet wysyła się albo na adres rozgłoszeniowy sieci (co już sam odkryłeś) albo potrzebne jest statyczne mapowanie adresu IP do adresu MAC.

Z zewnątrz, to router musi odebrać taki pakiet i przekazać go do LAN-u a to już zależy od routera i jego oprogramowania. Spróbuj ustawić przekierowania (Przekierowanie portów → Serwery wirtualne) bez podania adresu IP lub podając adres rozgłoszeniowy sieci. Jeśli podałeś IP konkretnej stacji, to upewnij się, że działa statyczne bindowanie IP-MAC. Sprawdź na jaki port wysyłasz Magic Packet z zewnątrz.

Z wiresharkiem na stacji uważaj. Stacja jest włączona i rozgłasza swój ARP, więc można dojść do fałszywego przekonania, że wszystko jest ok.

Pozdr!
  • #4 13569132
    mgrlukasz
    Poziom 12  
    Ocena: 17
    Witam
    Posiadam również router TP-Link WR740N niestety Wake on Wan nie działa na nim. Nie przekazuje pakietów WOL przychodzących z internetu.

Wykonałem taką samą konfiguracje na routerze TP-Link W8970 i na nim pakiety Wake on Wan zostają przekazane do sieci LAN i komputery się uruchamiają.

Ma ktoś jakiś pomysł jak to rozwiązać poza wgraniem alternatywnego oprogramowania?
  • #5 13569313
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2677
    Masz na WAN-ie routera publiczne IP? Dopisałeś IP LAN-owe wybudzanego hosta do IP&Mac Binding? Zrobiłeś przekierowanie Virtual Servers?
  • REKLAMA
  • #6 13569320
    mgrlukasz
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    Masz na WAN-ie routera publiczne IP? Dopisałeś IP LAN-owe wybudzanego hosta do IP&Mac Binding? Zrobiłeś przekierowanie Virtual Servers?

Tak
    Używam no-ip.biz. na Tp-Link W8970 działa wszystko do szczału a na TP-Link WR740N nie przechodza pakiety WOL z Internetu.
    Nagrywałem Wireshark i nie ma pakietów WOL
    Na routerze Tp-Link W8970 pakiety WOL sa widocznie

Bardzo dziwne jest to że przy restartowaniu routera TP-Link WR740N jeden z komputerów się uruchamia. Obydwa komputery są skonfigurowane do WOL.
    Po LAN-ie można obudzić ten 2 komputer.
  • REKLAMA
  • #7 13569334
    jimasek
    Czyli jak rozumiem masz dwa routery w sieci?
  • #8 13569405
    mgrlukasz
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    Czyli jak rozumiem masz dwa routery w sieci?

Nie

Dwie różne sieci niezależne od siebie.
    1 na TP-Link W8970. ADSL
    2 na TP-Link TP-Link WR740N Internet od operatora osiedlowego
  • #9 13569412
    jimasek
    mgrlukasz napisał:

Sprawdź czy masz IP publiczne na WAN-ie WR740N to o co prosiłem wcześniej.
  • REKLAMA
  • #10 13569458
    mgrlukasz
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    mgrlukasz napisał:

Sprawdź czy masz IP publiczne na WAN-ie WR740N to o co prosiłem wcześniej.

IP jest publiczne mogę go pingować z innej sieci.
    Mam przekierowane porty do VNC oraz RDP i wszystko działa poprawnie.
  • #11 13569467
    jimasek
    Pozostałe rzeczy skonfigurowane?
  • #12 13569482
    mgrlukasz
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    Pozostałe rzeczy skonfigurowane?

Tak

Wykonałem te 3 punkty

W firmowym oprogramowaniu TP-Linka dla każdego budzonego komputera musieliśmy wykonać 3 rzeczy:
    Przyporządkować stały adres IP (static DHCP),
    Przekierować jakiś port na ten adres (port forwarding),
    Powiązać na stałe IP z MAC w tablicy ARP routera (ARP binding).

Na 8970 działa
    Na 740N nie działa
  • #13 13569486
    jimasek
    mgrlukasz napisał:
    Na 8970 działa
    Na 740N nie działa

Sprawdzałeś na tym samym łączu?
  • #14 13569716
    mgrlukasz
    Poziom 12  
    jimasek napisał:
    mgrlukasz napisał:
    Na 8970 działa
    Na 740N nie działa

Sprawdzałeś na tym samym łączu?

Nie sprawdzałem na tym samym.

Przekierowałem inne porty z zakresu powyżej 1000 oraz wybrałem protokół UDP zamiast "Wszystkie" i pakiety WOL zaczęły docierać do dwóch komputerów.

Jeden komputer się budzi po Wake ON Wan.
    Drugi nie chce nawet po LAN-ie.
    Dziwne jest ze przy restarcie routera to właśnie ten drugi sie potrafi uruchomić sam.

Nie wiem czy pomogło ponowne przekierowanie portów na inne czy zmiana protokołu z "Wszystkie" na UDP.
  • #15 13569732
    jimasek
    Możesz spróbować jeszcze z wyłączonym firewall-em na WR740N co będzie się działo.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problemy z konfiguracją funkcji Wake On LAN/WAN na komputerze stacjonarnym podłączonym do routera TP-Link. Mimo że udało mu się włączyć komputer z zewnętrznego adresu IP w tej samej sieci, nie działa to przy użyciu lokalnego adresu IP. Użytkownik skonfigurował BIOS, kartę sieciową oraz router, w tym statyczny adres IP i przekierowanie portów. W odpowiedziach zasugerowano, aby ustawić statyczne mapowanie ARP oraz sprawdzić, czy router poprawnie przekazuje pakiety WOL. Inni użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi modelami routerów TP-Link, wskazując, że niektóre modele, jak WR740N, mogą mieć problemy z przekazywaniem pakietów WOL z internetu. Ostatecznie, zmiana portów i protokołu na UDP pomogła w dotarciu pakietów WOL do komputerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA