Witam, od paru dni męczę się z ustawieniem funkcji Wake On Lan. Posiadam komputer stacjonarny podłączony do routera tp-link kablem. Udało mi się zrobić tak, że programem do wysyłania pakietu Wake On LAN włączam komputer, ale przy użyciu zewnętrznego adresu IP będać podłączony do tej samej sieci. Gdy wpiszę lokalny wew adres to nie działa. Docelowo oczywiście chce zrobić, aby móc z poza sieci włączać komputer. CO ustawiłem:
1. BIOS -> wszystkie funkcje włączania przez LAN włączone
2. Karta sieciowa - WOL włączone
3. Zapory, firewalle, antywirusy wyłączone
Router:
4. Statyczny adres IP 192.168.1.100 ustawiony na adres MAC mojego kompa
5. Forawrding - ustawione na adres 192.168.1.100 porty 7 i 9 dla UDP i TCP
6. ARP Binding ustawione na stałe na mój adres wew IP
7. Wszystkie firewalle wyłączone
Mam statyczny adres zewnętrzny IP. Póki co, obudzić komputer mogę będąc w tej samej sieci i wpisując MAC mojego komputera i zewnętrzny adres IP. Gdy wpiszę 192.168.1.100 nie chce działać. Gdyby mi zależało na włączaniu kompa tylko z sieci LAN to by było ok, natomiast chce z poza sieci, np z sieci GSM. Przypuszczam, że mój router gdzieś blokuje połączenie przychodzące z zewnątrz, pytanie tylko jak to zrobić? mój model routera to TL-WR740N. Czy może to mieć związek, że po wew adresie IP mi nie włącza komputera ? Zakładam, że jak jakoś mi się udaję włączyć komputer przez telefon, to po stronie komputera i karty sieciowej wszystko jest dobrze ustawione. Proszę o pomoc co może być jeszcze przyczyną...
Dodano po 46 [minuty]:
1 problem rozwiązałem, otóż gdy wpisałem adres 192.168.1.255 (adres rozgłoszeniowy mojej sieci) w programie, którym wysyłam Magic Packets to obudziło mi go w sieci LAN. Teraz pozostaje ta trudniejsza część...Mam stałe IP, wszystko ustawione...jak wysłać z zewnątrz pakiet do mojego routera, aby ten je odebrał tak jak to robi w sieci LAN ? Proszę o pomoc...
1. BIOS -> wszystkie funkcje włączania przez LAN włączone
2. Karta sieciowa - WOL włączone
3. Zapory, firewalle, antywirusy wyłączone
Router:
4. Statyczny adres IP 192.168.1.100 ustawiony na adres MAC mojego kompa
5. Forawrding - ustawione na adres 192.168.1.100 porty 7 i 9 dla UDP i TCP
6. ARP Binding ustawione na stałe na mój adres wew IP
7. Wszystkie firewalle wyłączone
Mam statyczny adres zewnętrzny IP. Póki co, obudzić komputer mogę będąc w tej samej sieci i wpisując MAC mojego komputera i zewnętrzny adres IP. Gdy wpiszę 192.168.1.100 nie chce działać. Gdyby mi zależało na włączaniu kompa tylko z sieci LAN to by było ok, natomiast chce z poza sieci, np z sieci GSM. Przypuszczam, że mój router gdzieś blokuje połączenie przychodzące z zewnątrz, pytanie tylko jak to zrobić? mój model routera to TL-WR740N. Czy może to mieć związek, że po wew adresie IP mi nie włącza komputera ? Zakładam, że jak jakoś mi się udaję włączyć komputer przez telefon, to po stronie komputera i karty sieciowej wszystko jest dobrze ustawione. Proszę o pomoc co może być jeszcze przyczyną...
Dodano po 46 [minuty]:
1 problem rozwiązałem, otóż gdy wpisałem adres 192.168.1.255 (adres rozgłoszeniowy mojej sieci) w programie, którym wysyłam Magic Packets to obudziło mi go w sieci LAN. Teraz pozostaje ta trudniejsza część...Mam stałe IP, wszystko ustawione...jak wysłać z zewnątrz pakiet do mojego routera, aby ten je odebrał tak jak to robi w sieci LAN ? Proszę o pomoc...