logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomocy potrzebuje schemat radiotelefou o zasiegu 1,5KM

Scalp0 05 Kwi 2005 21:00 2789 12
REKLAMA
  • #1 1379113
    Scalp0
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam !!!!

Potrzebuje 2 radiotelefony/ urzadzenia do odbior i nadawania mowy. Chce je wykonac samemu, jestem poczatkujacy ale BARDZO BARDZO zawziety a to chyba wazne :D
    Moj problem wyglada nastepujaco :
    1) schemat musi byc w miare prosty ,ale w razie potrzeby specjalistyczna aparature raczej posiadam ( dobrze wyposazona szkolna pracownia + nauczyciel urzadzen elektronicznych :) )
    2) koszt jednego radio telefonu nie moze byc zbyt wysoki/ trudno mi narazie mowic o kosztach
    3) Czestotliwosc moze byc kazda ale zeby nie naruszala polskiego prawa
    4) Moc tak by zasieg wynosil od 1 KM do 1,5 KM w terenie średnio zabudowanym
    5) zamiast głośnika do odbioru bede stosowal mala sluchawke wiec wzmacniacz nie musi byc jaki supre mocny ;]
    6) mikrofon musi byc czuły czyli raczej elektretowy
    7) zasilanie do 24 V

W internecie znalazlem kilka schematow radio telefonow na 433 Mgh ale koszt czessci byl straszliwy :/
    Jesli chodzi o polskie prawo to mozemy zalozyc ze sprzet bedzie testowany na straszliwym odludziu ;] ale wykluczamy pasmo FM
    Wszystkich chcacych mi pomoc zapraszam na GG: 3980906 albo maila Scalp0(_at_)echostar.pl
  • REKLAMA
  • #2 1379735
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1054
    Jest kilka sprzecznościw tej prośbie i dlatego chcę odpowiedzieć na forum a nie na "priv". Pierwsza sprzeczność to "żeby to było zgodne z prawem". Jedyne samoróbki, które jeszcze prawo (chyba) dopuszcza to amatorskie pasma krótko i ultrakrótkofalowe. Trzeba przy tym mieć (niestety) licencję. Jest w prawdzie pasmo CB ale prawo nie dopuszcza tutaj budowy urządzeń nadawczych o mocy powyżej 30mW. Z taką też mocą można (bez zezwolenia) budować urządzenia nadawcze na innych (amatorskich) pasmach ale jest to moc niewystarczająca do osiągnięcia zakładanego zasięgu bez użycia kosztownego i skomplikowanego odbiornika. Występyje więc trzecia sprzeczność! Nie da się tego zrealizować przy obniżonych kosztach! Poza tym istnieją w handlu komplety (po 2 szt.) tzw. PMR-y pracujące w zakresie 70 cm i ich posiadanie nie wymaga zezwolenia (moc do 30 mW) ich zasięg określany jest na 3 km. Cena ok. 200 zł (za 2 szt.). Obawiam się że niczego tańszego i spełniającego pozostałe wymagania nie da się zrobić.
  • #3 1380030
    sp7kh
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam, Preskaler ma całkowitą rację z tym że:
    Moc PMR-ów wynosi 500 mW ( a więc 15 razy więcej)
    Można je kupić za nawet poniżej 100 zł (nowe)
    Nic innego - zgodnego z prawem niewymyslisz.
    Pozdrawiam: SP7KH
  • #4 1380049
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć !

Napisałeś o terenie średnio zabudowanym ...... Gdyby była zapewniona bezpośrednia widoczność , można by zbudować nadajnik i odbiornik pracujący na częstotliwości kilku THz (terahertzów) . Koszt niewielki , budowa prosta i w zasadzie nie jesteś ograniczony mocą nadajnika , jednocześnie nie łamiąc prawa .
  • REKLAMA
  • #5 1380150
    Scalp0
    Poziom 11  
    Ok, teraz wszystko jasne :D Dziekuje SERDECZNIE za wszystkie odpowiedzi :-) // Zaciekawila mnie mozliwosc nadajnika i odbiornika na Thz czy mozesz mi podac jakies linki badz schematy na maila ? Z gory dziekuje
  • #6 1380618
    trx
    Poziom 2  
    He he :) Teraherce to zakres częstotliwości promieni świetlnych. Jako nadajnika możesz używać latarki albo światła w dużym pokoju ;). Do odbioru tych fal zalecam dobry wzrok, a dla poprawienia współczynika S/N użycie przedwzmacniacza w postaci lornetki :)

A tak na poważnie, można zrobić jakieś łącze na podczerwień. Polecam:

http://ronja.twibright.com/
  • #7 1380699
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

trx napisał:
    He he :) Teraherce to zakres częstotliwości promieni świetlnych. Jako nadajnika możesz używać latarki albo światła w dużym pokoju ;). Do odbioru tych fal zalecam dobry wzrok, a dla poprawienia współczynika S/N użycie przedwzmacniacza w postaci lornetki :)

A tak na poważnie, można zrobić jakieś łącze na podczerwień. Polecam:

Widzę , że jesteś tu nowy i jeszcze nie poczytałeś postów na forum. Temat łącza optycznego o zasięgu 1,5 km dawno temu pojawił się na Elektrodzie :

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic81598.html

P.s. Pomyśl , czy chciałbyś , by koledzy z Elektrody udzielali Tobie odpowiedzi w takiej formie , w jakiej Ty to zrobiłeś .....
  • #8 1382335
    trx
    Poziom 2  
    Rzeczywiście trochę może to zabrzmiało niegrzecznie ale te terahece mnie rozbawiły i nie mogłem się powstrzymać. Przepraszam jeśli ktoś poczuł się urażony. Postaram się aby moje następne posty były bardziej rzeczowe ;)

Wracając do tematu, to jeszcze pare lat temu jak byłem w liceum robiłem małe podsłuchy, coś jak to: http://web.telia.com/~u85920178/tx/bug5.htm
    a do odbioru wystarczało zwykłe radio( wtedy jeszcze zakres 88-108 był wolny a miałem chyba ze trzy nie przestrojone radia ). Teraz można by użyć starego zakresu UKF 65-74. Moc takigo nadajnika nie była zbyt duża (chyba pare mW) i raczej niczego nie zakłucałem. Można by spróbować z dwoma takimi nadajnikami i dwoma odbiornikami i już mamy łączność :) w obie strony.
    Przypuszczam jednak, że chodziło raczej o cały radiotelefon a nie o jakieś pajęczynki + radio :)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #9 1382454
    Scalp0
    Poziom 11  
    Witam ponownie !!!!

Moze poprostu nie bede owijal w bawelne :D Sprawa wyglada nastepujaco hyhyh. Moje plan zakladaly ze jedna osoba ktora siedzi w szkolnej klasie i pisze np. MATURE hhyh ma przy sobie nadajnik i odbiornik by moc odbierac i nadawac ( chyba wiadomo co :D ) . Druga osoba siedzi poza szkola np. w samochodzie oddalonym o 0,5km takze ma nadajnik i odbiornik i pomaga biednemu maturzyscie :sm23: Stwierdzilem ze zasieg 1,5 Km to chyba troche przesada skoro pod szkole mozna podjechac samochodem :) Moze teraz da sie cos zrobic ....... :roll: ?

POZDRAWIAM !!!!
  • REKLAMA
  • #10 1383039
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !

Teraz sprawa jest do końca wyjaśniona :)
    Chodziło Ci o sprzęt "małogabarytowy" . Niestety , jest to dosyć skomplikowana sprawa . Raczej nie będziesz w stanie sam zbudować takich radiotelefonów .
    Odpuść sobie ten pomysł , tymbardziej , że w tym roku na matury nie będzie można wnieść niczego , nawet małej maskotki .

Jeżeli jesteś zainteresowani budową radiotelefonów , to poczytaj wcześniejsze posty w tym dziale . Wiele się dowiesz na ten temat , a jednocześnie ocenisz swoje siły i talent konstruktorski w tej dziedzinie :) .
  • #11 1383095
    Sady
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 373
    Właściwie dość dobrym pomysłem wydają się te PMR, albo nawet GMRS, LPD (nie legalne w Polsce) do tego zrobić zestaw słuchawkowy, nadawanie włączane przez VOX i PTT do jednej zamontować zew. antenke, która polepszy transmisje (nie legalne). No chyba, że wszystko chcesz sam zrobić, ale nie jest to takie proste i tanie. Jeszcze powinieneś sprawdzić parę rzeczy zanim będziesz to stosował na "maturze" - czy w szkole nie będziesz wchodzili np "w głośnik" (u mnie w Elektroniku takie sprawy wyszły na jaw przez taki przypadek) czy nic nie będzie zagłuszać, i czy na pewno będziesz miał zasięg (bywają różne niskie i zaołowione sale (tzn. pogarszające przepływ fal przez nie)

Pozdrawiam Sadek
  • #12 1385625
    sp7kh
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Witam -
    LPD jest w Polsce całkowicie legalne - moc nominalna 10 mW.
    Natomiast jakiakolwiek ingerencję w antenkę PMR jest już nielegalna.
    Z 10 mW napewno się nie dogada - pozostają PMR-y.
    Cała dyskusja w "tym temacie" zaczyna przypominać dyskusję o wyższości świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy, dlatego też przestaję ją śledzić - pozdrawiam:
    SP7KH
  • #13 1412172
    zcalok
    Poziom 12  
    A nie lepiej zwyczajnie przygotować sie do matury - dziwne, ze nikt tego nie doradzał, a przecież pomoc , doradzanie w przestępstwie (gdyż taka tu nastąpiła}, jest również przestępstwem w rozumieniu prawa w całym cywilizowanym świecie. I na ogół jak dotąd wszyscy wpadali przy egzaminie, choć nie takim sprzętem dysponowali o jakim tu była mowa, nie mówiąc o tym, iż i tak nie jest możliwe przekazanie wszyskich danych w obydwie strony, bez zwrócenia na to uwagi egzaminatorów, a konsekwencje takich prób szczególnie w krajach zachodnich i USA kończą sie bardzo rygorystycznym podejściem, nie tylko wydaleniem ze szkoły, karnymi ale również konsekwencjami prawnymi również dla rodziców, czego nie życzę kombinujacemu.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano prostego schematu radiotelefonu o zasięgu 1–1,5 km, wykonanego samodzielnie, zasilanego do 24 V, z czułym mikrofonem elektretowym i małym wzmacniaczem słuchawkowym. Dyskusja wykazała, że zgodne z polskim prawem samodzielne konstrukcje o takim zasięgu i niskim koszcie są praktycznie niemożliwe. Legalne pasma amatorskie wymagają licencji, a pasmo CB ogranicza moc nadajnika do 30 mW, co nie pozwala na osiągnięcie wymaganego zasięgu bez kosztownego odbiornika. Alternatywą są gotowe radiotelefony PMR o mocy do 500 mW i zasięgu do 3 km, dostępne w cenie od około 100 zł za sztukę, nie wymagające zezwoleń. Propozycje wykorzystania łączy optycznych (np. na podczerwień) lub teraherców zostały omówione humorystycznie i jako mało praktyczne. Wskazano również na problemy prawne i etyczne związane z użyciem takich urządzeń podczas egzaminów maturalnych. Podsumowując, budowa prostego, legalnego i taniego radiotelefonu o zasięgu 1,5 km jest trudna, a lepszym rozwiązaniem są gotowe urządzenia PMR lub alternatywne metody łączności optycznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA