logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BIOS MSI-7142 - jak usunąć nieznane hasło i zresetować ustawienia?

FreshH 07 Mar 2014 20:37 1944 6
REKLAMA
  • #1 13380387
    FreshH
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Dzień Dobry,
    Mam problem , z którym nie mogę sobie poradzić mimo przeszukania różnego rodzaju forów i testowania znalezionych tam rozwiązań. Otóż, składam komputer na bazie płyty j.w. Kupiłem ją na giełdzie . Jest sprawna. Muszę jednak wejść do Biosu i zmienić kilka ustawień. Znajduje się tam hasło, którego nie znam. Chcę je zlikwidować. Nic nie daje:
    - wyciągnięcie baterii na 24 h
    - zmiana ustawienia zworki
    Wydaje mi się poza tym , że jak wyciągnę baterię to komputer nie powinien się włączyć , chyba że się mylę. Po za tym jak zmienię zworkę na ustawienie Reset to komputer się nie włącza. Z tego co przeczytałem to powinien się uruchomić z informacją o resecie baterii.
    Ktoś ma jakiś pomysł jak pozbyć się tego hasła?
    Hubert
  • REKLAMA
  • #2 13380434
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    FreshH napisał:
    Wydaje mi się poza tym , że jak wyciągnę baterię to komputer nie powinien się włączyć , chyba że się mylę

Mylisz się.

FreshH napisał:
    Po za tym jak zmienię zworkę na ustawienie Reset to komputer się nie włącza. Z tego co przeczytałem to powinien się uruchomić z informacją o resecie baterii.

Nie włączy się.

FreshH napisał:
    Ktoś ma jakiś pomysł jak pozbyć się tego hasła?

Tak. Zapytać poprzedniego użytkownika o to hasło.
  • REKLAMA
  • #3 13380451
    FreshH
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Dzięki, ustosunkowując się tylko do ostatniej podpowiedzi - nie ma szans. Sprzedawca hasła nie zna.
  • REKLAMA
  • #4 13380471
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    FreshH napisał:
    Dzięki, ustosunkowując się tylko do ostatniej podpowiedzi - nie ma szans. Sprzedawca hasła nie zna.

Powinien. W takim wypadku, towar jest niepełno wartościowy.
    Jak łamać hasła - nie pomogę. Jest to sprzeczne z Regulaminem.
  • REKLAMA
  • #5 13384374
    CamerDisco
    Poziom 24  
    Ocena: 23
    Hasło tylko do biosu tak? Do systemu możesz normalnie wejść?
  • #6 13384408
    Zany
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Hasło (jak i wszystkie inne ustawienia BIOS) zapisywanie podręcznej pamięci EPROM znajdującej się na płycie głównej. Aby ta pamięć działała jak należy potrzebuje zewnętrznego źródła zasilania. Dlatego też płyty główne wyposażone w bateryjkę. Wyjęcie tej bateryjki na jakiś czas rozwiązuje problem hasła ponieważ bez zasilania pamięć EPROM jest kasowana.Są różne programy jak i można spróbować z standardowymi hasłami do danej wersji Biosa.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dostępem do BIOS-u płyty głównej MSI-7142, ponieważ nie zna hasła. Próby usunięcia hasła poprzez wyjęcie baterii na 24 godziny oraz zmianę ustawienia zworki nie przyniosły rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że wyjęcie baterii powinno zresetować ustawienia BIOS, ale użytkownik zauważa, że komputer się nie uruchamia po tych próbach. Wskazano również, że hasło jest zapisane w pamięci EPROM, która wymaga zasilania, a jej resetowanie może być skuteczne. Użytkownik nie ma możliwości skontaktowania się z poprzednim właścicielem w celu uzyskania hasła.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA