logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zresetować hasło BIOS na płycie głównej MSI H81M-P33?

zarezerwowane 09 Kwi 2017 21:07 3180 11
REKLAMA
  • #1 16403170
    zarezerwowane
    Poziom 7  
    Cześć,

Jakiś czas temu kupiłem płytę główna z zaznaczeniem ze ma założone hasło do bios. Cena okazyjna, pokusiłem się. Myślę sobie, wyjąc baterie trochę poczekać i włożyć - nic prostszego. Nie do końca.. Wyjęcie baterii, zwieranie zworki ogólne czyszczenie CMOS nie pomaga. Za każdym razem przy próbie wejścia do biosu wita mnie monit o wpisanie hasła. Wiem, ze istniejąca programy do jego kasowania z poziomu Windows/ DOS'a ale tez nie pomagają. Próbowałem też reflash biosu - wszystko na nic. Płyta to h81m-p33 od MSI, ma wgrany najnowszy bios 1.9. Do kompletu mam G3258, trochę szkoda żeby się 'marnował'. Ogólnie temat komputerów ogarniam dość dobrze, ale ta akcja mnie zagięła.

Teraz pytanie do Was: Czy są jakieś sztuczki magiczki żeby pozbyć się tego niechcianego okienka i móc cieszyć się w pełni wykorzystanym procesorem? Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
  • REKLAMA
  • #2 16403298
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2348
    Przed wyjęciem baterii odłączyłeś zasilacz od zasilania? Po odłączeniu zasilania przydało by się wcisnąć włącznik aby rozładować kondensatory w zasilaczu.
  • #3 16403371
    zarezerwowane
    Poziom 7  
    wszystko robiłem na wypiętym kablu od zasilacza.. Przyszlo mi do głowy jeszcze takie coś żeby wyjąć procesor, chociaż wątpię żeby to coś pomogło

Dodam, że pewne ustawienia biosu się czyścily, ponieważ miałem komunikat przy ponownym uruchomieniu że konfiguracja się zmieniła blabla a hasło jak było tak jest..
  • REKLAMA
  • #4 16403508
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    zarezerwowane napisał:
    Próbowałem też reflash biosu

Programatorem?
  • REKLAMA
  • #5 16403548
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Wygląda jakby hasło było zapisywane w pamięci nieulotnej. Gdzieś obiło mi się o uszy że da się nadpisać całą pamięć BIOS. Służyło do tego botowalne narzędzie (zdaje się pod DOSem) i odpowiednia sekwencja komend ale niestety więcej nie pamiętam. Może naprowadzę na trop albo coś komuś przypomnę.

https://ami.com/en/products/bios-uefi-tools-and-utilities/bios-uefi-utilities/
    Być może AFU tu by coś zaradził. Ale jak to nie wiem.
  • REKLAMA
  • #6 16403705
    zarezerwowane
    Poziom 7  
    miecho18 napisał:
    zarezerwowane napisał:
    Próbowałem też reflash biosu

Programatorem?

Źle się wyraziłem. Miałem na myśli wrocenie do wersji 1.0
  • #10 16404712
    zarezerwowane
    Poziom 7  
    310artur napisał:
    A jeszcze głupie pytanie - resetowałeś BIOS zworką? Najlepiej wyjmij baterie i przestaw zworkę jednocześnie. Czasem to pomaga.

jasne, za każdym razem. Ostatnio wyjąłem baterie, spiąłem zworkę i zostawiłem na noc. Ustawienia się przywróciły do domyślnych ponieważ miałem informacje o tym, ale mimo wszystko hasło zostało.
  • #11 16404906
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Cytat z forum MSI na temat resetu biosa - After almost 24 hours without battery, the power cord detached, JBAT1 jumper connected and pressing the CMOS reset button a few times - I got in!
  • #12 16406535
    zarezerwowane
    Poziom 7  
    Dzięki za info, popróbuję coś w piątek.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z resetowaniem hasła BIOS na płycie głównej MSI H81M-P33, które pozostało po zakupie płyty. Próby wyjęcia baterii, zworki CMOS oraz reflashing BIOSu nie przyniosły rezultatu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują różne metody, takie jak odłączenie zasilania, użycie programatora, nadpisanie pamięci BIOS oraz długotrwałe odłączenie zasilania z jednoczesnym zwieraniem zworki. Użytkownik potwierdza, że hasło nie zostało usunięte mimo prób. Wskazówki obejmują również korzystanie z narzędzi BIOS, takich jak AFU, oraz przeszukiwanie forów w celu znalezienia metod odblokowania BIOSu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA