Witam Szanownych Kolegów i proszę o pomoc, mianowicie mam w polu kolorówkę bizhub c252 w której na całej stronie pojawiają się przy zadruku kolorowym żółte kropki (na czarnym tego nie ma).
Trochę przy maszynie posiedziałem na razie bez efektu ale zrobiłem następujące czynności:
-podmieniłem dev unit i wykonałem tcr
-podmieniłem corona charge unit
-wymieniłem na nowe opc i listwę
-czyściłem szybę lasera (tę zaraza przed opc)
-opróżniłem resztki pod listwą w pasie transferowym obrazu i module bębna
-wykonanana inicjalizacja+stabilizacja
-w celu zminimalizowania kropek zmieniłem ustawienia w background margin na +5, trochę mniej widoczne ale wciąż można je zauważyć
Żółte kropki (najlepiej widoczne na czarnym pasie transferowym) są równomiernie i dość gęsto rozmieszczone na całej powierzchni zadruku niczym siatka z dots punktów. Jednakże można zauważyć, że nie jest to idealnie prosta siatka co ok 1 cm (na takiej długości mieści się 3-4 punkty) któryś punkt jest lekko wyżej, po czym idą kolejne w rzędzie i znowu ten lekko wyżej. Wygląda to jak powielony obraz z małej powierzchni.
Kropki pojawiają się zarówno przy drukowaniu z maszyny (np. strona demo color) jak i komputera.
Czyżby lustro lasera ?
Trochę przy maszynie posiedziałem na razie bez efektu ale zrobiłem następujące czynności:
-podmieniłem dev unit i wykonałem tcr
-podmieniłem corona charge unit
-wymieniłem na nowe opc i listwę
-czyściłem szybę lasera (tę zaraza przed opc)
-opróżniłem resztki pod listwą w pasie transferowym obrazu i module bębna
-wykonanana inicjalizacja+stabilizacja
-w celu zminimalizowania kropek zmieniłem ustawienia w background margin na +5, trochę mniej widoczne ale wciąż można je zauważyć
Żółte kropki (najlepiej widoczne na czarnym pasie transferowym) są równomiernie i dość gęsto rozmieszczone na całej powierzchni zadruku niczym siatka z dots punktów. Jednakże można zauważyć, że nie jest to idealnie prosta siatka co ok 1 cm (na takiej długości mieści się 3-4 punkty) któryś punkt jest lekko wyżej, po czym idą kolejne w rzędzie i znowu ten lekko wyżej. Wygląda to jak powielony obraz z małej powierzchni.
Kropki pojawiają się zarówno przy drukowaniu z maszyny (np. strona demo color) jak i komputera.
Czyżby lustro lasera ?