logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Beko Volumax 5 - Bęben uderza o ściankę podczas prania, co sprawdzić?

marklej 11 Mar 2014 12:17 2304 3
REKLAMA
  • #1 13392231
    marklej
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

Dziś rano włączyłem pranie i z pralką było wszystko w porządku, pod koniec 2 prania zaczął dziwnie hałasować bęben. Pranie zakończyło się bez problemów, po włączeniu 3 prania po wybraniu programu naciśnięciu startu pralka normalnie zaczęła pobierać wodę. Po zakończeniu pobierania wody bęben robi 3 obroty strasznie duże uderza o lewą ściankę pralki wewnątrz i się zatrzymuje.
    Jaka może być tego przyczyna?

Sprawdziłem na dole filtr przy pompie wody, otworzyłem tył pralki i silnik się kręci, pasek jest w porządku, bęben się kręci swobodnie co to może być ?
  • REKLAMA
  • #2 13396405
    marklej
    Poziom 2  
    Sprawdziłem dodatkowo szczotki na silniku z obu stron zostało jeszcze koło 1.5 cm. Wykręciłem pompę jest czysta w środku nie ma zabrudzeń, wąż spustowy też jest drożny, woda do pralki dostaję się także bez problemu. Każdy z programów po przełączeniu pokrętłem włącza się prawidłowo (czyli czas wyświetla się poprawny) i na każdym programie zaczyna się wpożadku czyli od pobierania wody. Zastanawiające jest tylko to iż po nabraniu wody nie włącza bębna na wolnych obrotach, tylko zaczyna tak jakby o drazu wirować na wysokich obrotach. Czy macie jakieś pomysły co to??
  • REKLAMA
  • #3 13397616
    tom71
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Witam! Do sprawdzenia silnik - złącza na silniku, szczegolnie przewody od prądniczki tacho, oraz sama prądniczka ( pęknięty, lub poluzowany magnes). Nie wiem ile pralka ma lat, i jak często pierzesz, ale dla laika pasek może wyglądać na dobry, a po zakupie nowego widać rożnice. Narazie sprawdź silnik i przewody do niego idące. Jeżeli silnik okaże się być sprawny, to do sprawdzenia moduł sterujący. Pozdrawiam.
  • #4 13401166
    marklej
    Poziom 2  
    Dziękuję za odpowiedź sprawdzę to o czym napisałeś, jeżeli nic nie wzbudzi moich podejrzeń po prostu zadzwonię po fachowca, gdyż na elektronice słabo się znam a z tego co czytałem łatwo coś spalić popsuć.
REKLAMA