logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TDK TBD295A-1 - Spalona płyta zasilająca do monitora Fujitsu-Siemens

Kepler 11 Mar 2014 18:17 3201 9
REKLAMA
  • #1 13393250
    Kepler
    Poziom 9  
    Ocena: 13
    Witam serdecznie,
    temat w którym poruszono sprawę płyty zasilającej TDK TBD295A-1 został zamknięty, z tego powodu tworzę nowy, zwłaszcza że w opinii kolegów forumowiczów to dosyć zawodna płyta i komuś może się to przydać. Sprawa ma się tak: płyta podaje napięcie na płytę sygnałową, natomiast nie podaje napięcia na inwertery. W dwóch miejscach jest mocno przypalona, wymieniłem jeden podwójny mosfet który gołym okiem wyglądał na spalony ale to nie pomogło. Ma ktoś może schemat obwodu wykonanego techniką powierzchniową na dolnej stronie płyty? Albo mógłby ktoś doradzić jak na tej płytce szukać spalonych elementów? Jest tego troszkę i wolałbym wszystkiego nie przelutowywać :D
  • REKLAMA
  • #2 13393397
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Kepler napisał:
    wymieniłem jeden podwójny mosfet który gołym okiem wyglądał na spalony

To wymień pozostałe które widać gołym okiem. A od kiedy to tak wymienia się części, masz miernik w oku, gratuluję.
  • REKLAMA
  • #3 13393488
    Kepler
    Poziom 9  
    btomko napisał:
    To wymień pozostałe które widać gołym okiem. A od kiedy to tak wymienia się części, masz miernik w oku, gratuluję.
    Miernika w oku nie mam, za to widać było że obudowa układu scalonego jest w jednym miejscu usmażona. Problem w tym że reszta elementów już nie ma tak wyraźnych objawów jak spalona obudowa, a sprawdzanie napięć w losowych miejscach bez schematu raczej nie pozwoli znaleźć elementu który jest uszkodzony.
  • #4 13393620
    btomko
    Poziom 34  
    Ocena: 404
    Kepler napisał:
    a sprawdzanie napięć w losowych miejscach bez schematu raczej nie pozwoli znaleźć elementu który jest uszkodzony.

Tu się mylisz, trzeba wiedzieć co chce się sprawdzić i jak to działa.
  • #6 13395233
    Kepler
    Poziom 9  
    No będę czytał i szukał, co do schematu który podesłał lisek to zawiera on chyba tylko to co jest z góry płytki, np. na schemacie widać tylko 1 mosfet a pod spodem płytki jest ich kilka (podwójne w obudowach so-8).
  • REKLAMA
  • #7 13395845
    Krzysiek 7676
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Kepler napisał:
    co do schematu który podesłał lisek to zawiera on chyba tylko to co jest z góry płytki

Nie no jaja, rozbawiłeś mnie.

Załączony schemat dotyczy tylko samej sekcji zasilacza/przetwornicy

Kepler napisał:
    na schemacie widać tylko 1 mosfet a pod spodem płytki jest ich kilka

To już elementy inwertera.
  • #8 13396369
    Kepler
    Poziom 9  
    Otóż to - mi właśnie chodzi o schemat spodu płytki czyli obwodów inwertera :) Szukałem, na razie bez skutku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 13397157
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6852
    Schematu tej cz. tego zasilacza >> inverter nie znajdziesz .
    Za to na forum o inverterach na OZ960GN było DUŻo
    Opcja Szukaj .... potem poczytaj , pomierz , wyciągnij wnioski
    Naprawa prosta
  • #10 13466169
    Kepler
    Poziom 9  
    Aż tak dużo to znowu nie ma. Gdyby ktoś również miał taki problem to wrzucam datasheet OZ960.
    Załączniki:
    • OZ960GN.pdf (199.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza problem z płytą zasilającą TDK TBD295A-1, która dostarcza napięcie do płyty sygnałowej, ale nie działa poprawnie z inwerterami, co objawia się spaleniem w dwóch miejscach. Po wymianie jednego mosfetu, problem nie został rozwiązany. Forumowicze sugerują, aby wymienić inne widoczne elementy oraz korzystać z miernika do diagnozy. Pojawia się potrzeba schematu obwodu inwertera, jednak dostępne materiały dotyczą głównie górnej części płytki. Użytkownik poszukuje schematu dolnej strony płytki, gdzie znajdują się dodatkowe mosfety. Wskazówki dotyczące naprawy obejmują przeszukiwanie forum oraz korzystanie z datasheet dla układu OZ960GN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA