logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk 3TB WD Elements - różnice w partycjonowaniu między WinXP a Win7

maleko 13 Mar 2014 00:27 4974 3
REKLAMA
  • #1 13398337
    maleko
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Mam nadzieję, że w dobrym dziale piszę, kliknąłem "HDD i odzysk danych", a to temat o HDD (oby się nie zmienił w odzysk więc mam pytania).

Kupiłem dysk zewnętrzny 3TB WD Elements.
    1.Pod Windows 7 daje się stworzyć tylko partycja 2TB (pozostałe 0,7 TB leży odłogiem, nie do ruszenia, dopiero po zmianie na GPT, ale tego nie widzi WinXP).
    2.Pod Windows XP mogę tworzyć partycje jakie chcę, w tym całe 2,7 TB (jak też utworzyć partycję z tych 0,7 TB których nie rusza Win7).
    Zależy mi na bezpieczeństwie danych. Jeśli trzeba to mogę zrezygnować z tej końcówki 0,7 TB. Dysk będzie MBR i już, kompatybilność ważniejsza niż pojemność.

Wytłumaczcie więc ten fenomen, że pod XP robi partycję 2,7 TB (a pod Win7 nie daje rady). I czy to bezpieczne?
  • REKLAMA
  • #2 13398788
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13399254
    maleko
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    To powyżej już wiem i się nie zgadza z rzeczywistością, nie jest potrzebny GPT Loader (tym bardziej, że jest płatny).

bzdet7 napisał:
    GPARTED z LIVE CD na przykład i zobaczyć czy po nim Win 7 będzie widział cały dysk?
    Po co dodatkowe programy, przecież Windows XP sam to potrafi. Na XP ("zarządzanie dyskami") mogę stworzyć dysk MBR i podzielić go na dowolne partycje, wykorzystując całą pojemność (a wtedy Win7 też to widzi).

Jednak skoro dla MBR jest ograniczenie do 2TB to nie jestem pewien czy takie obejście (podział pod XP, używanie wszędzie) nie stworzy jakichś problemów. Skoro MBR może zaadresować 2TB to niby jak może korzystać z reszty? A może to ograniczenie dotyczy tylko wielkości partycji?

UPDATE: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Dysk_o_po..._-_zbyt_pojemny_jak_dla_Windows_XP-31414.html
    Chyba znalazłem o co chodzi: "Współpraca dysków o pojemności ponad 2,19 TB z systemem Windows XP obecnie możliwa jest tylko w przypadku dysków montowanych w obudowie USB, które wykorzystują specjalny sprzętowy kontroler pozwalający na zaadresowanie tak dużej objętości".
REKLAMA