logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf Plus 2.0 TDI CR - Brak mocy przy gwałtownym przyspieszaniu, brak błędów w ECU

Pfemek 18 Mar 2014 21:37 8703 18
REKLAMA
  • #1 13418969
    Pfemek
    Poziom 24  
    Ocena: 342
    Witam.
    Trafił do mnie samochód jak w temacie. Objawy są takie, że silnik nie wchodzi na obroty przy gwałtownym przyspieszaniu, delikatnie się rozpędzając prawie nie ma problemu, silnik zbiera się jak należy choć nie dzieje się to płynnie. Wtedy gdy występuje problem robi się coś takiego, że dawka paliwa rośnie a brak jest doładowania, silnik aż zaczyna stukać, nawet dłuższe "męczenie" go w takim stanie nie spowoduje "odblokowania". W sterowniku silnika nie ma błędów!
    Teraz trochę historii. Auto trafiło do mnie z innego warsztatu ze zleceniem usunięcia DPF'a uznano to za przyczynę takiego zachowania. Filtr wywaliłem, przeprogramowałem sterownik (dpf switch) ale problem pozostał. Wcześniej wymieniono zawór EGR, została zregenerowana sprężarka, podmieniali przepływkę, sprawdzali przepustnice w dolocie itd.
    Ja za dużo jeszcze nie sprawdzałem ale zapytam czy miał ktoś podobny przypadek? Dodam, że zrobiłem też na szybko adaptację regulatora ciśnienia doładowania ale to nic nie pomogło...

Pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 13419187
    domex32
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2450
    Kopci przy przyspieszaniu?

Jakieś logi z masy powietrza i ciśnienia doładowania.

Układ wydechowy cały drożny?

Jak wygląda ciśnienie paliwa przy przyspieszaniu kiedy brak mu mocy?

Wcześniej przed wywaleniem DPF'a były jakieś błędy?
  • REKLAMA
  • #3 13419339
    Pfemek
    Poziom 24  
    Kopci w momencie gdy jest problem, chmura jest i to spora. Jak już pisałem, dostaje taką dawkę, że chodzi wtedy jak na plaku, aż strach go "ciągnąć" dalej. :)
    Logów nie robiłem, ale gdy będzie potrzeba to nie ma problemu. Dokładnych wartości dziś nie zapisywałem bo wszystko sprawdzałem na szybko ale np. chwilowe zakładane ciśnienie doładowania 1,7bar i rośnie, mierzone: 1,2, sterowanie sprężarką 100%. Taki stan może trwać dłuższą chwilę, aż dziw że nie łapie błędu różnicy ciśnienia doładowania. Wystarczy odpuścić pedał gazu i nagle strzał i ładuje jak trzeba. Układ wydechowy podobno drożny, był odpinany ale ja tego nie sprawdzałem. Co do błędów przed wywaleniem DPF'a to trudno mi powiedzieć. Jak trafił do mnie nie było nic. Wcześniej była wymuszona regeneracja, paliła się kontrolka filtra, silnik trzymał około 1tyś na jałowym. Teraz obroty w normie, kontrolka zgaszona ale jest problem...
  • #4 13419358
    domex32
    Jak kopci? biało, czarno, niebeisko?

Pytałem o Ciśnienie paliwa.

Objaw zatkanego tłumika albo nie poprawnie pracującego EGR.
  • #5 13419392
    Pfemek
    Poziom 24  
    Wiem, że pytałeś o ciśnienie paliwa ale nie znam dokładnej wartości, na pewno ponad 1000bar. Kopci na czarno. EGR jest zmieniony ale na jakiś regenerowany. Też biorę go pod uwagę. Jutro zacznę sprawdzać wszystko dokładnie, będę mógł więcej napisać...
  • #6 13419410
    domex32
    Zaślep dziada na próbę, bo jak kostkę ściągniesz to w awaryjny przejdzie, nic nie sprawdzisz.

Jak na czarno wali to znaczy ze zapłon zgodny, nie opóźniony bo przepala, porobisz jakieś logi coś wymyślimy :)
  • REKLAMA
  • #7 13419910
    jacek074
    Poziom 30  
    Ocena: 727
    Jakie sa wskazania z czujnika polozenia nastawnika doladowania ?Na wolnych obrotach ma byc 0,76V ,na zaplonie (bez podcisnienia) ok.3,5V ,grupa 120.Tak samo przy nastawach podstawowych.
  • #8 13421337
    Pfemek
    Poziom 24  
    Sprawdzałem dziś co nieco i wychodzi mi, że ewidentnie jest problem z ciśnieniem doładowania. Sprawdzałem gruszkę turbiny, jest szczelna, dźwignia geometrii w sprężarce pracuje bez zacięć i w pełnym zakresie. Napięcie w bloku 120 jest nieco inne niż podane wyżej. Wynosi odpowiednio 0,68V dla zaciągniętej dźwigni i 3,88 dla opuszczonej.
    EGR zaślepiałem, wydech rozpinałem - bez poprawy. W puszcze po DPF'ie został jeszcze katalizator ale przedmuchiwałem go sprężonym powietrzem i szło bez problemu. Intercooler, rury od turbiny i dolot szczelny. Zresztą jak się przyspiesza spokojnie to można w końcu wdepnąć pedał do oporu i auto jedzie jak należy.
    W załączniku logi. Przeniosłem je do dokumentu w Word'zie. Niektóre są krótkie bo silnik już zaczynał stukać i trzeba było odpuścić gaz. Oceńcie...
    Załączniki:
    • logi_golf_plus.doc (48.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 13421936
    domex32
    Sprawdź węże od turbo do silnika czy gdzieś się nie rozwarstwił i nie blokuje przepływu powietrza.
  • #11 13423016
    auto-krak.pl
    Poziom 15  
    Ocena: 141
    Miałem kiedyś podobny przypadek, końcówki łopatek od geometrii były ugięte.
  • #12 13423123
    Pfemek
    Poziom 24  
    jarciu_11 napisał:
    http://workshop-manuals.com/volkswagen/golf-mk6/power_unit/4-cylinder_diesel_engine_(2.0_l_engine_common_rail)/exhaust_turbocharger_g-charger/turbocharger/renewing_vacuum_unit_for_turbocharger/

Wartości masz w normie to turbo to ktoś robił raczej w turbinie problem

Turbo było robione jakiś miesiąc temu, kto i gdzie tego nie wiem ale po naprawie nic się nie zmieniło, przed podobno było to samo. Ciekawe tylko co w nim robili, podobno kasowali luzy czyli może zmienili panewki i wirnik, geometria pewnie nie ruszana i kto wie czy dobra.
    Mi w innym przypadku zdarzyło się, że goście od regeneracji założyli geometrię z niższymi kierownicami. Turbo zawoziłem na reklamacje trzy razy aż w końcu sam musiałem dojść co jest nie tak i im paluchem pokazać co mają poprawić...
    Mogę spróbować wyregulować sztangę zgodnie z opisem który zamieściłeś. Tylko dostęp kiepski... :/
  • REKLAMA
  • #13 13423177
    domex32
    Zostaw te sztangę, pogorszysz sprawę, jak sterownik nie zgłasza błędu ani ciśnienia ani pozycjonera sztangi to nie tu problem.
  • #14 13423934
    jacek074
    Poziom 30  
    Miałem 2 przypadki spalania stukowego przy obciążeniu.W jednym byla żle zrobiona turbina.W drugim ktoś dłubał przy śrubie zderzakowej od nastawnika.Jak tutaj ktos ruszył tą śrubę to nie masz odniesienia do regulacji potencjometra nastawnika,podciśnienie i tak wypycha nastawnik do zderzaka.Wartość 0,68 V dużo nie odbiega od zadanej ale znaczy że tubina jest za bardzo w pracy.Byly przypadki że te śruby zderzakowe wykręcały się.Dojście trudne ale można spróbować wkrecić tą śrubę na ok. 0,9V na podciśnieniu i zobaczyć co będzie .Zawsze można wrocić do tego co było.
  • #15 13424864
    Pfemek
    Poziom 24  
    Sprawa wygląda tak. Wyregulowałem dźwignię, przy podciśnieniu jest 0,76V. Nie dało to żadnego efektu ale zauważyłem też, że gdy podam na gruszkę pełne podciśnienie (pompką ręczną) to turbo nie chce się "rozkręcić". Nawet gdy auto jest na luzie, dając mu buta, kopci i stuka. Jak tylko ustawię dźwignię tak około 80% do 90% jest efekt, nie kopci, wchodzi ładnie do tych 2,5tyś gdzie jest ogranicznik. Oczywiście wtedy łapie błąd niepoprawnej wartości z czujnika pozycji geometrii. Skłania mnie to do tego, że to turbina jest źle zrobiona bądź ustawiona. Zachowuje się tak jak by kierownice spalin były zbyt zamknięte i turbo przestaje ładować...
    Co do węży to są w porządku. Nie ma żadnego rozwarstwienia. Dolot jest szczelny, filtr powietrza itp. itd. ok...
  • #16 13425059
    domex32
    A możesz zrobić logi 001 003 011 jak gazujesz ze sztangą podciągnięta na max a potem na 80 %?
  • #17 13425456
    Pfemek
    Poziom 24  
    Wydaje się, że problem rozwiązany. Ustawiłem turbinę ale jest jedna rzecz której przy turbie nie było. Nie wiem do końca czy w tym modelu ma być czy nie ale brakowało śrubki/zderzaka dźwigni geometrii. Wkręciłem śrubkę, ustawiłem metodą prób i błędów zderzak tak, żeby turbo ładowało z dołu i potem wyregulowałem dźwignię do wartości 0,76V i około 3,88V. Auto śmiga jak należy, brak błędów idzie płynnie i równo, nie kopci. Jutro jeszcze wszystko sprawdzę i jak nic się nie pogorszy to auto oddaję... Łapy trochę poździerane i poparzone, klucze musiałem dorobić ale się opłacało...
  • Pomocny post
    #18 13425762
    jacek074
    Poziom 30  
    Pisałem wcześniej że te śruby się wykręcały i miałem na myśli regulację tej śruby ,nie nakrętki nastawnika.
  • #19 13425859
    Pfemek
    Poziom 24  
    Czyli sprawa wyjaśniona... Z powodu jednej śrubki tyle kłopotu... :)
    Dodam jeszcze tyle, że rozmawiałem przez telefon z gościem co regenerował tą turbinę. Powiedział mi, że w tych typach turbiny nie ma tej śrubki. Kazał regulować na dźwigni co siłą rzeczy wywoła błąd w sterowniku. Ręce opadają...

Dzięki za podpowiedzi...

Pozdrawiam...

Podsumowanie tematu

✨ Problemy z Volkswagenem Golf Plus 2.0 TDI CR dotyczą braku mocy przy gwałtownym przyspieszaniu, co objawia się czarnym dymem i stukaniem silnika. Po usunięciu DPF-a i wymianie zaworu EGR, problem nadal występował. Użytkownik sprawdził ciśnienie doładowania, które było nieprawidłowe, oraz stan układu wydechowego i dolotu. Po dalszych analizach okazało się, że brakowało śrubki w dźwigni geometrii turbiny, co powodowało niewłaściwe działanie. Po jej wkręceniu i regulacji dźwigni, auto zaczęło działać prawidłowo, eliminując wcześniejsze problemy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA