logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken 618A – obraz 5 cm wysokości, wymienione elementy ramki, co z cewkami?

fachman 05 Lis 2001 02:58 3790 6
REKLAMA
  • #1 998
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Obraz ma wysokość max 5 cm. Poza tym wszystko działa poprawnie. Wymieniono: dosłownie wszystko co wiąże się z ramką, wszystkie scalaki i elektrolity, nawet trafopowielacz i tyrystor ESM. Nie ruszano tylko samych cewek -czy któś się z takim czymś spotkał?
  • REKLAMA
  • #2 1006
    Wojtek27
    Ocena: 54
    Jak zasilanie pionu?
    Mierzyłeś rezystancję cewek. I jaka jest temperatura końcówki pionu?
  • REKLAMA
  • #3 1011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 1032
    fachman
    W tym chassis końcówkę pionu stanowi tyrystor ESM sterowany bezpośrednio z TEA2029. Ponadto pion przechodzi przez trafopowielacz i moduł korekcji EW. Tutaj trzeba dobrego wygi, aby coś mądrego mógł podpowiedzieć.
  • #5 1034
    Wojtek27
    Tutaj nie trzeba "wygi" tylko porządnego schematu i oscyloskopu.
    Jak wiesz n. 4 TEA2029C jest wyjściem imp V dla tyrystora ESM (DL21). Sprawdź imp. oscyloskopem na jego bramce i anodzie. Sprawdź CL54, LL55, LR58, LR50.
    Czy masz napięcie 22V w punkcie połączenia RF11,RF14,RF17,RF18? To jest napięcie zasilające stopień końcowy V.
    Ważne też są elementy dołączone do n.1 i 2 ukł. scal. TEA2029C (wej imp V).
    I pozostaje sam modół korekcji.
    Jeżeli go masz (płaski kineskop) to trzeba sprawdzić czy jest przejście na gnieździe BG36 (kilka omów) - chodzi mi o cewki na module LG36, LG42, LG81. Najlepiej to gniazdo zewrzyj i odpal go. Obraz może być zniekształcony (brak korekcji).

Piszę to na podstawie schematu więc oznaczenia powinny pasować.

• REKLAMA
  • #6 1035
    fachman
    Man schemat i mam oscyloskop. TEA2029 podstawiałem profilaktycznie, bo przebiegi wyglądały dobrze. Zwarcie w module korekcji na krótko blokuje pracę pionu -zwierałem więc dławikiem z grubego drutu ale rozmiaru to nie zmieniało. A w ogóle dzięki za rzeczowe wsparcie.
  • #7 1059
    Wojtek27
    A zasilanie (22V) o którym pisałem?
    Sprawdź lub podmień CL54-680nF.

Podsumowanie tematu

✨ W Telefunken 618A obraz ma maksymalną wysokość około 5 cm, mimo że wymieniono wszystkie elementy związane z ramką, w tym scalaki, elektrolity, trafopowielacz i tyrystor ESM. Problem może leżeć w cewkach, które nie były wymieniane. Dyskusja koncentruje się na sprawdzeniu zasilania pionu (22V), rezystancji cewek oraz temperatury końcówki pionu. Końcówkę pionu stanowi tyrystor ESM sterowany przez układ TEA2029C, a sygnał przechodzi przez trafopowielacz i moduł korekcji EW. Zalecane jest użycie schematu i oscyloskopu do pomiarów impulsów na bramce i anodzie tyrystora oraz sprawdzenie elementów CL54, LL55, LR58, LR50. Wskazane jest także zweryfikowanie napięcia zasilającego 22V w punktach RF11, RF14, RF17, RF18 oraz stanu elementów przy nóżkach 1 i 2 TEA2029C. Moduł korekcji i cewki na module LG36, LG42, LG81 powinny być sprawdzone pod kątem zwarć i przejścia na gnieździe BG36. Zwarcie w module korekcji blokuje pracę pionu, a próba zwarcia dławikiem nie zmienia rozmiaru obrazu. Wskazano również na konieczność sprawdzenia lub wymiany kondensatora CL54 680nF.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA