logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwiększenie zasięgu WIFi z wykorzystaniem dodatkowego Routera

khazzir 23 Mar 2014 14:51 1782 4
REKLAMA
  • #1 13434467
    khazzir
    Poziom 9  
    Witam serdecznie,

Mam problem z poszerzeniem sygnału WiFi w domu. Mam router z modemem TP-Link TD-W8960N, do którego jest wpięta linia ADSL, jednak sygnał jest niewystarczający we wszystkich pokojach. Myślałem, że mogę użyćzwykłego routera do "przekazania" sygnału dalej z tej, nzwijmy to roboczo, "centralki" (router+modem) ale jak zaczynam grzebać w ustawieniach i stawiam ten drugi router to nawet ta bazowa sieć WiFi przestaje działać... Router, który chcę wykorzystać do zwiększenia zasięgu to TP-Link TL-WR740N. Czy to co chcę wykonać jest w ogóle do zrobienia przy wykorzystaniu tych urządzeń? Byłbym wdzięczny za pomoc, spędziłem nad tym już wiele czasu i powoli ręce zaczynają opadać, przyznam że do eksperta w zakresie sieci jest mi daleko :)

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13434502
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Dodam tylko gwoli informacji że WDS jest bardzo kapryśny a szczególnie w urządzeniach na różnych chipset-ach.
  • REKLAMA
  • #4 13434526
    khazzir
    Poziom 9  
    @pawel0414: Próbowałem... Zaktualizuję jeszcze oprogramowanie w obu routerach i spróbuję ponownie ale nie spodziewam się rewelacji :(
    Czy w poprawnie skonfigurowanym WDS powinienem widzieć tylko jedną sieć WiFi, tzn tą którą chcę rozszerzyć? Wiem, że jak wcześniej tego próbowałem to cały czas ten router pomocniczy tworzył sobie własną sieć o innej nazwie, to jest trochę podejrzane dla mnie, myślę że powinien po prostu przekazywać dalej tą pierwotną sieć?
  • #5 13434539
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Jeżeli ustawisz taką samą nazwę i zabezpieczenia to będziesz widział jedną sieć.
REKLAMA