logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Połączenie 2 routerów jako rozszerzenie sieci - problem z konfiguracją.

zuroslawski 08 Kwi 2022 10:12 1725 13
REKLAMA
  • #1 19969488
    zuroslawski
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Połączenie 2 routerów jako rozszerzenie sieci - problem z konfiguracją. Witam.

Chciałbym rozszerzyć sobie siec WiFi w domu. Na parterze mam główny router. Na pietrze poprzez kabel połączyłem z nim router TL-WR841N. Tam konfiguracja przebiegła łatwo. Wybrałem Access Point, wybór kanału manualny. Wszystko działa fajnie. Ale mam jeszcze jeden router w domu TD-W8961N którym chciałbym rozszerzyć siec tego TL-WR841N. Nie za bardzo wiem jak go mam skonfigurować. Podczas zmiany IP, router zawiesza się, a ja nie mogę w niego ponownie wejść. Poniżej screeny z konfiguracji tego routera, oraz ipconfig z powershella. Co powinienem ustawić aby mógł działać jako rozszerzenie WiFi, czy w ogóle jest taka możliwość na tym routerze ?
    Połączenie 2 routerów jako rozszerzenie sieci - problem z konfiguracją. Połączenie 2 routerów jako rozszerzenie sieci - problem z konfiguracją. Połączenie 2 routerów jako rozszerzenie sieci - problem z konfiguracją. Połączenie 2 routerów jako rozszerzenie sieci - problem z konfiguracją. Połączenie 2 routerów jako rozszerzenie sieci - problem z konfiguracją.
  • REKLAMA
  • #2 19969587
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 373
    Co ty chcesz zrobić, jak to łączysz? Screeny nie są z TL-WR841 tylko z modemoroutera ADSL. Jeśli chcesz zrobić AP clienta to nie jest to możliwe w tym sprzęcie.
  • #4 19969639
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Co rozumiesz pod pojęciem "rozszerzyć sieć"?
  • REKLAMA
  • #5 19969659
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Adres LAN routera głównego, adres LAN jaki ma WR-841? W8961 łaczysz po LAN,konfigurujesz jako AP, czyli adres z zakresu routera głównego ale spoza jego serwera DHCP, do tego ustawiasz sieć WiFi jak na routerze głównym czyli ta sama nazwa lub inna, szyfrowanie i hasło to samo, inny kanał .Na w8961 wyłaczasz serwer DHCP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 19969710
    zuroslawski
    Poziom 8  
    andk1eltd napisał:
    Co rozumiesz pod pojęciem "rozszerzyć sieć"?

Chciałbym zwiększyć zasięg WiFi w domu.

Dodano po 4 [minuty]:

matek451 napisał:
    Adres LAN routera głównego, adres LAN jaki ma WR-841? W8961 łączysz po LAN,konfigurujesz jako AP, czyli adres z zakresu routera głównego ale spoza jego serwera DHCP, do tego ustawiasz sieć WiFi jak na routerze głównym czyli ta sama nazwa lub inna, szyfrowanie i hasło to samo, inny kanał .

Jestem trochę zielony w temacie: jak sprawdzić adres LAN routera głównego, a jak tego WR-841? ?

Tego routera W8961 nie mogę ustawić jako reapeter, aby tylko powiększał mi zasięg WiFi na pietrze ?

W tym routerze WR-841 była możliwość ustawienia go jako Reapeter albo aby był podłączony poprzez LAN i skonfigurowany jako AP. Tego WR-841 ostawiłem właśnie jako AP, ale w nim konfiguracja była dużo czytelniejsza i łatwiejsza.
  • #7 19969730
    andk1eltd
    Poziom 37  
    No to sposób podany przez matek451 jest najodpowiedniejszy. Skonfigurowany w ten sposób W8961 łączysz przewodem do LAN WR 841. Odradzam kombinacje bezprzewodowe, to więcej kłopotów niż korzyści.
  • REKLAMA
  • #8 19969731
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2503
    Tu masz krok po kroku
    https://hanzo.com.pl/pl/n/242

Oczywiście dodatkowy router na czas konfiguracji podłączasz bezpośrednio do PC. Resztę urządzeń sieciowych od PC odlaczasz.
    Po skonfigurowaniu nowego adresu LAN i wyłączeniu DHCP utracisz z urządzeniem połączenie. To normalne zachowanie. Wszystko wróci do normy, kiedy przypniesz dodatkowy AP do istniejącej sieci, ewentualnie w PC eymusisz ręczne ustawianie adresu IP.
    Ważne - w nowym AP NIE WOLNO używać portu WAN. Ma być niepodłączony.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19969811
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Konfigurować można na wiele sposobów - podajemy najrozsądniejszy. Z Warszawy do Szczecina można jechać i przez Rzeszów - ale jaki tego sens?
    Adresację masz w każdym sprzęcie w zakładce LAN.
  • REKLAMA
  • #11 19969855
    IC_Current
    zuroslawski napisał:
    Czyli z tymi routerami jedynie moge zrobic konfiguracje; jeden glowny router plus 2 AP ?

Jeśli wszystko ma działać to w zasadzie tak.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 19970099
    zuroslawski
    Poziom 8  
    Ok, udało się chyba podpiąć i działa :) ale wydaje mi się ze internet powinien szybciej śmigać. Jak ping-uje np. Google to czasem nie dochodzą pakiety. Czym może to być spowodowane ? 2 routery na pietrze, skonfigurowane jako AP, internet przez WiFi powinien chyba śmigać. Oba ustawiłem manualnie na różne kanały. Jak mógłbym sprawdzić jakość połączenia WiFi?
  • #13 19970103
    IC_Current
    Do głównego routera podłącz PC z serwerem iPerf a potem testuj na kliencie z podłączeniem po kolei do każdego AP.

Dodano po 57 [sekundy]:

Najpierw oczywiście podłączasz klienta przewodowo bezpośrednio do głównego routera, potem przewodowo do obu AP a na koniec bezprzewodowo. Dowiesz się gdzie jest problem.

Dodano po 1 [minuty]:

zuroslawski napisał:
    Jak pinguje np. google to czasem nie dochodza pakiety

Upewnij się też. że nie zduplikowałeś adresów IP lub DHCP nie jest aktywne na AP
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chciał rozszerzyć sieć WiFi w domu, łącząc główny router z routerem TL-WR841N jako Access Point, a następnie z routerem TD-W8961N. Po pomyślnej konfiguracji TL-WR841N, użytkownik napotkał problemy z konfiguracją TD-W8961N, który zawieszał się podczas zmiany IP. Użytkownicy forum doradzili, aby skonfigurować TD-W8961N jako Access Point, wyłączyć serwer DHCP, ustawić adres LAN w zakresie głównego routera, a także używać różnych kanałów WiFi. Po kilku próbach użytkownikowi udało się podłączyć routery, ale zauważył problemy z jakością połączenia. Sugerowano testowanie połączenia za pomocą iPerf oraz upewnienie się, że nie ma zduplikowanych adresów IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA