logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 1.6 1997: Gaśnięcie silnika i przerywanie podczas jazdy

Marecky90 23 Mar 2014 17:21 1686 7
REKLAMA
  • #1 13435006
    Marecky90
    Poziom 9  
    Witam! Kupilem nie dawno audi a3 z 97 roku o poj. 1.6 benzyna 101 km.Problem polega na tym ze na postoju sa lekkie drgania obrotow ,ale to nie jest najwiekszy problem .Najgorsze jest to ze czasami jak nagle dodam gazu auto mi gasnie .Nastepny problem to w czasie jazdy ,raz jest potezne przyspieszenie ,a raz zaczyna przerywac i traci moc ,po czym nagle ja odzyskuje. Nie wiem czy to ma jakies znaczenie ale za kazdym razem jak wysiadam z auta i dotkne drzwi ,to jest naelektryzowane i kopie .Bardzo prosze o podpowiedz co moze mojej a trójeczce dolegac .Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 13435275
    macieja
    Poziom 25  
    Ocena: 266
    Witaj, Ja sprawdził bym świece i kable WN.
  • REKLAMA
  • #3 13435765
    DamianVWB5
    Poziom 19  
    Ocena: 153
    Kopułka zapłonowa i palec do sprawdzenia. Mogą być napalone styki.Miałem podobne problemy. A przy przyspieszaniu przerywa Ci?
  • REKLAMA
  • #4 13438618
    Marecky90
    Poziom 9  
    Tak czasami jak przyspieszam to przerywa,zauważyłem ze najbardziej kiedy pada i jest wilgoc ,tak jak dzis wlasnie.
  • #5 13439348
    DamianVWB5
    Poziom 19  
    zajrzyj do kopułki, palec też sprawdź. Najlepiej idz do garażu teraz bo najlepszy moment zeby przewody WN sprawdzić, zobaczysz czy sie świecą na izolacji bo tak to można zgadywać i szukac przyczyn. Ja miałem to samo z szarpaniem w deszczu i wilgoci dużej ale ogarnełem to i nie mam z tym problemów już :) A nie śmierdzi benzyną jak troche przygazujesz?
  • REKLAMA
  • #6 13440593
    Marecky90
    Poziom 9  
    Ok sprawdze to ,dam znac .Benzyna nie smierdzi wogole ,nawet jak go przykrece do 5 tys obr.
  • #7 13441078
    DamianVWB5
    Poziom 19  
    A tak w ogóle to masz zaplon na zwykłym aparacie tak jak passat 1,6? czy moze elektroniczny? ten typ rozdzielacza zapłonu posiadasz w audi? Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #8 13454015
    Marecky90
    Poziom 9  
    hans pries 100 242 to ten typ rozdzielacza .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problemy z Audi A3 z 1997 roku, silnik 1.6 benzyna, objawiające się drganiami obrotów na postoju oraz nagłym gaśnięciem silnika przy dodawaniu gazu. Dodatkowo, podczas jazdy występują wahania mocy i przerywanie przyspieszenia, szczególnie w wilgotnych warunkach. Użytkownicy sugerują sprawdzenie świec zapłonowych, kabli WN, kopułki zapłonowej oraz palca rozdzielacza, wskazując na możliwość uszkodzenia styków. Wskazano również na konieczność sprawdzenia, czy nie występuje naelektryzowanie karoserii.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA