logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung NP-N150-HAP1PL - Zaginiony modem, modem usunięto, brak modemu

elessar87 26 Mar 2014 21:53 3075 7
REKLAMA
  • #1 13447140
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Niniejszym zwracam się z prośbą o pomoc w zaistniałej sytuacji. Dostałem wymieniony w temacie netbook żeby rzucić okiem i skończyły mi się pomysły. Wynika to najpewniej z faktu że w temacie sieci i wszystkiego co z nimi związane nie czuję się najlepiej.
    Problem polega na zniknięciu z dnia na dzień modemu. System nie jest w stanie go wykryć i zanim dojdzie do reinstalacji systemu chciałbym spróbować z Waszą pomocą mniej drastycznych środków. Oto jak to wygląda na screenach:

Samsung NP-N150-HAP1PL - Zaginiony modem, modem usunięto, brak modemu Samsung NP-N150-HAP1PL - Zaginiony modem, modem usunięto, brak modemu Samsung NP-N150-HAP1PL - Zaginiony modem, modem usunięto, brak modemu Samsung NP-N150-HAP1PL - Zaginiony modem, modem usunięto, brak modemu

Przy próbie połączenia przy pomocy domyślnej aplikacji Windows mamy błąd którego zapomniałem uwiecznić mówiący że modemu nie stwierdzono. Przy właściwościach połączenia mamy okno jak na pierwszym screenie. W menedżerze urządzeń karta jest widoczna w dziale jak na moje oko dziwnym. Pobrałem i zainstalowałem (opcja repair) ze strony producenta pierwszą pozycję z listy: http://www.samsung.com/pl/support/model/NP-N150-HAP1PL-downloads#

Co jest grane? Czy możliwe że fizycznie padł modem?
  • REKLAMA
  • #2 13448063
    elessar87
    Poziom 33  
    Po reinstalacji systemu problem nadal występuje. Orientujecie się czy w tym modelu modem jest zintegrowany z płytą czy występuje jako osobny moduł?

Po odinstalowaniu urządzenia z poziomu Menedżera urządzeń, wpis znika a w jego miejsce nie pojawia się nieznane urządzenie. Przy próbie ręcznego dodania sprzętu zostaje on wprawdzie odnaleziony:

ale jego zainstalowanie nie jest możliwe ze względu na brak portów:

Po zainstalowaniu Samsung Connection Manager wpisy w Menedżerze urządzeń się zdublowały gdyż program jak sądzę dorzucił swoje własne sterowniki. Po uruchomieniu aplikacji wciąż wyświetla się komunikat inicjowanie modemu...

Co teraz?
  • REKLAMA
  • #3 13448143
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    Ocena: 244
    Zobacz czy modem pracuje prawidłowo na innym pc na początku.

Dodano po 39 [sekundy]:

A czekaj to modem wbudowany w laptop czy na usb od Plusa?
  • REKLAMA
  • #4 13448156
    elessar87
    Poziom 33  
    Wbudowany, właśnie tu jest ból.
  • #5 13448200
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    elessar87 napisał:
    Orientujecie się czy w tym modelu modem jest zintegrowany z płytą czy występuje jako osobny moduł?

Raczej zintegrowany, teraz wszystko integrują żeby tylko utrudnić cokolwiek wymienić, nawet procesory i3, i5 czasami już zdarzają się wlutowane w płytę.

Spróbuj zrobić tak. Odinstaluj te oprogramowanie od modemu, sterowniki. Uruchom ponownie system. Przeczyść system i rejestr (pamiętaj o rejestrze) przez Ccleaner i ponownie zainstaluj oprogramowanie do modemu, oraz sterownik, pobierz ze strony samsunga.
  • REKLAMA
  • #6 13448316
    elessar87
    Poziom 33  
    kasiunia7777 napisał:
    Spróbuj zrobić tak. Odinstaluj te oprogramowanie od modemu, sterowniki. Uruchom ponownie system. Przeczyść system i rejestr (pamiętaj o rejestrze) przez Ccleaner i ponownie zainstaluj oprogramowanie do modemu, oraz sterownik, pobierz ze strony samsunga.

elessar87 napisał:
    Po reinstalacji systemu problem nadal występuje.

Lepiej już chyba nie da się wyczyścić systemu... Po reinstalce automatycznie zainstalowały się sterowniki i oprogramowanie z recovery w tym iPlus. Komputer wrócił do stanu w jakim przekazywany jest klientowi w salonie więc nie ma opcji żeby sprawny modem nie działał w takiej sytuacji.
  • Pomocny post
    #7 13448402
    kasiunia7777
    Poziom 39  
    No niby tak, ale spróbować nie zaszkodzi :D
    Zobacz też czy w biosie nie masz jakiś funkcji dotyczących modemu.
  • #8 13448892
    elessar87
    Poziom 33  
    W BIOS'ie już wczoraj patrzyłem. Tam jest wszystko ok, a zasadniczo nic ciekawego nie ma, jak to w Phoenix'ie.
    Rozwiązanie ukazało się samo. Po którymś z kolei restarcie Windows wykrył i zainstalował modem, który pojawił się we właściwym dziale w Menedżerze urządzeń. Od razu jednak zawiesił się iPlus przy próbie ustanowienia połączenia po czym modem znowu zniknął. Po restarcie już go nie wykryło. Zatem dla mnie rzecz jest już jasna. Bez rozbiórki i podstawienia drugiego modemu się nie obejdzie.

Póki co więc temat zamykam. Dzięki za zainteresowanie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z netbookiem Samsung NP-N150-HAP1PL, w którym modem zniknął z systemu. Po reinstalacji systemu problem nie ustąpił, a modem nie był wykrywany w Menedżerze urządzeń. Użytkownik próbował różnych rozwiązań, w tym odinstalowania sterowników i oprogramowania, ale modem nadal nie działał. Po kilku restartach system wykrył modem, jednak po próbie połączenia znowu zniknął. Ostatecznie użytkownik stwierdził, że konieczna będzie wymiana modemu, ponieważ problem nie został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA