logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony XR-3750 – jak zmienić zielone podświetlenie panelu na czerwone (LED/żarówki)?

wiesiekr 08 Kwi 2005 19:39 2797 14
  • #1 1387306
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Wtam
    Posiadam radio Sony XR-3750, które ma zielone podświetlenie panela. Chciałbym zmienić kolor na czerwony, lecz nie wiem jak to zrobić.
    Wiem, że pod wyświetlaczem są 2 żarówki a chciałbym je zmienić na diody - czy wystarczy zmienić je na czerwone diody + jakiś rezystor (tylko jaki) czy muszą być żarówki tylko czerwone. Natomiast przyciski są z diodami - czy wymienia się same diody czy muszę szukać przycisków z czerwonymi diodami.
    A może jest możliwość zmiany koloru podświetlenia poprzez naciśnięcie jednocześnie kilku klawiszy.

Z góry dziękuję za pomoc
    Wiesiek
  • #2 1387335
    morfi020
    Poziom 20  
    Ocena: 17
    sproboj nacisnac klawisz "sel" i trzymajac go naciskaj klawisze od 1 do 6 wiem ze pod ktoryms z klawiszy jest zmiana koloru podswietlenia w niektorych modelach sony
  • #3 1387354
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Dzięki za szybką odpowiedź napewno sprawdzę tyle, że dopiero jutro i dam znać czy zmiana koloru podświetlenia w ten sposób w tym modelu działa czy nie.
    Wiesiek
  • #4 1387458
    robert74
    Poziom 18  
    Ocena: 12
    W tym modelu nie da się zmienić koloru podświetlania z klawiatury.
  • #5 1387476
    wiesiekr
    Poziom 12  
    To fatalnie a już miałem nadzieję, że nie będę miał dużo pracy.
    A może jakieś podpowiedzi związane z wymianą elementów które świecą.
    Czy w ogóle ktoś to robił?
  • #6 1389669
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Dzisiaj sprawdziłem i rzeczywiście nie da się zmienić koloru podświetlenia panelu poprzez naciśnięcie [SEL+1], działa tylko [SEL+6] -> włączenie wyłączenie dźwięku naciskania klawiszy.

Czyżby nikt nie zmieniał wcześniej koloru podświetlenia w tego typu sprzęcie. Pomóżcie mi proszę bo mnie trochę czas nagli (jutro bym pojechał na Wolumen i może bym kupił niezbędne części lecz nie wiem jakie) a żona cały czas marudzi, że zielone podświetlenie nie pasuje do czerwonego podświetlenia wskaźników.
  • #7 1389684
    tik_tak
    Poziom 36  
    Ocena: 372
    O zmianie koloru podświetlenia przycisków zapomnij (dioda na stałe w switchu) jeśli tak bardzo chcesz czerwony wyświetlacz to zmień kondonki na żarówkach .
  • #8 1390043
    wiesiekr
    Poziom 12  
    tik_tak kondonki w twj chwili są przezroczyste więc ok, to dam radę zrobić bez problemu bo albo zmienię na czerwone ewentualnie zmienię żarówki na czerwone 6V 100mA (to już sam zdołałem ustalić). jeżeli chodzi o włączniki to czy istnieje możliwość zakupu takich z czerwonymi diodami np. na Wolumanie.
  • #10 1390155
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Serdeczne dzięki wszystkim, którzy zainteresowali się moim problemem. Tak czy owak spróbuję jeszcze poszukać na Wolumenie podróbek ewentualnie jakiejś płytki z uszkodzonego panela z czerwonym podświetleniem.

Jeżeli coś się uda z tym wykombinować to dam znać jak mi poszło.
  • #11 1392910
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Byłem dziś na Wolumenie i jednak nie mogłem nigdzie dostać włączników ze zintegrowaną czerwoną diodą. W związku z tym wykombinowałem coś takiego: kupiłem diody SMD i postanowiłem usunąć mechanicznie (nożem) oryginalne diody a obok włącznika przykleić docelową. Nie wiem tylko czy rezystory wytrzymają, bo nie wiem jaki czy jest różnica w poborze prądu między tymi diodami.
    Proszę w związku z tym o opinię i ocenę mojego myślenia.
    Załączniki:
    • Sony XR-3750 – jak zmienić zielone podświetlenie panelu na czerwone (LED/żarówki)? Podgląd.gif (8.64 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1395255
    tik_tak
    Poziom 36  
    Jak kupisz te czerwone diody to spytaj o parametry (prąd i napięcie)-wówczas z prawa Ohma wyliczysz czy rezystory mają właściwą wartość.
    Ale raczej będzie dobrze i wytrzymają na pewno .
  • #13 1397144
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Diody to 08xx takie do komórek. Wstawiłem je zamiast oryginalnych i dzisiaj radio grało 2 godziny a panel był tylko ciepły. Wczoraj po wstawieniu diód włączyłem podświetlenie na krótko (napięcie 12V do styków panela) i wszystko grało. Rezystory owszem były ciepłe ale nie gorące (położyłem na jednym z nich palec i dało się trzymać) temperatury nie mierzyłem bo nie mam czym.
    A może jednak powinienem zmienić wartości rezystorów?
  • #14 1398225
    tik_tak
    Poziom 36  
    Jak działa to się nie przejmuj .
    Ale możesz poszukać danych tych diód-choćby znać ich napięcie aby nie przekroczyć dopuszczalnego .
  • #15 1399178
    wiesiekr
    Poziom 12  
    Z tego co się dowiedziałem to są to diody 2V i ok 20mA.
    Dziś również podświetlenie działało bez problemowo. Największą trudnością było jednak podłączenie diód za pomocą kabelków bo w żaden sposób nie można było zamontować ich bezpośrebnio na płytce. Do podłączenia użyłem "kabelka" do naprawy przepalonych ścieżek.

Tak czy inaczej jestem dumny ze moich osiągnięć jeżeli chodzi o lutowanie SMD przy pomocy lutownicy grzałkowej bez regulacji temperatury grota.

Z efektu końcowego jestem w pełni zadowolony.

Podsumowanie tematu

✨ W modelu radia Sony XR-3750 nie ma możliwości zmiany koloru podświetlenia panelu za pomocą kombinacji klawiszy. Podświetlenie panelu składa się z dwóch żarówek pod wyświetlaczem oraz diod LED w przyciskach. Wymiana żarówek na czerwone 6V 100mA jest możliwa i zalecana, natomiast podświetlenie przycisków jest realizowane przez diody wbudowane na stałe w przełączniki, co uniemożliwia ich prostą wymianę na czerwone. Próba zakupu przełączników z czerwonymi diodami na rynku (np. na Wolumenie) okazała się nieskuteczna ze względu na ich wysoką cenę i ograniczoną dostępność. Rozwiązaniem było mechaniczne usunięcie oryginalnych diod LED i przylutowanie obok nowych czerwonych diod SMD, przy czym ważne jest dobranie odpowiednich rezystorów zgodnie z prawem Ohma, aby zapewnić właściwy prąd i napięcie. Diody SMD o parametrach około 2V i 20mA sprawdzają się dobrze, a rezystory nie nagrzewają się nadmiernie. Montaż wymagał użycia przewodów do naprawy ścieżek oraz precyzyjnego lutowania SMD bez regulacji temperatury. Efekt końcowy jest zadowalający i pozwala na zmianę koloru podświetlenia panelu na czerwony bez konieczności wymiany całych przełączników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA