logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czarny ekran po wymianie karty na Radeon 7770, monitor LG Flatron Q1952TQ

sw207ks 29 Mar 2014 21:43 1590 10
REKLAMA
  • #1 13456627
    sw207ks
    Poziom 9  
    Od początku :
    2,5 roku temu kupiłem sobie kartę graficzną radeon 5570 . Dwa tygodnie temu podczas korzystania z kompa zaczęła mi świrować i wywalać błąd sterownika ekranu . Zaniosłem ją do sprzedawcy (bo jeszcze nie skończyła się 3letnia gwarancja )karta okazała się wadliwa i została wymieniona na radeona 7770 . Zamontowałem świeżo odebraną kartę do obudowy i po włączeniu komputera monitor nie pokazuje nic tylko czarny ekran .

Mam monitor LG flatron Q1952TQ i korzystam z kabla DVI , procesor AMD 6000+ , dwie kości pamięci RAM po 2gb każda (firmy kingston) , zasilacz chieftec model : gps-450AA-101A i płytę główną ASUS M2V. Pomocy !
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13456821
    sw207ks
    Poziom 9  
    Czytałem już podobne tematy i robiłem reset CMOS . Tak jak i poprzednia tak i ta nowa karta ma dodatkowe zasilanie które oczywiście podłączyłem . Próbowałem z odłączonym dodatkowym zasilaniem , z podłączonym monitorem o wyjściu VGA , przeczyściłem cały komputer sprężonym powietrzem i mam pewność że oba monitory są w 100% sprawne . co mogę jeszcze zrobić ?? Da się jakoś sprawdzić czy karta graficzna nie jest wadliwa albo ze nie jest kompatybilna z płytą główną ? Spróbuję jeszcze podpiąć pod nią TV pod wejście HDMI . Jeszcze jakieś pomysły ??
  • REKLAMA
  • #5 13459319
    sw207ks
    Poziom 9  
    model : R7770-PMD1GD5 producent: MSI

Dziś rano po dogłębnym przeczyszczeniu wszystkich podzespołów komputera , postanowiłem jeszcze raz spróbować odpalić kompa po ówczesnym jego złożeniu . Problem cały czas jest ale teraz beep coobe wyemitował mi następującą sekwencję : jeden długi beep , 3 krótkie beepy (przerwa ) jeden krótki beep (dalej nie było już nic).
  • REKLAMA
  • #7 13459894
    sw207ks
    Poziom 9  
    czyli mam rozumieć że chodzi o :

1-3-1 - błąd dotyczący odświeżania pamięci RAM ??
    czy może o:
    1 długi 3 krótkie – błąd pamięci karty graficznej lub jej brak??
  • #8 13460073
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Przecież sam podałeś sekwencję:
    sw207ks napisał:
    jeden długi beep , 3 krótkie beepy (przerwa ) jeden krótki beep

więc chyba jasne, że chodzi o 5 beepów a nie o 4?

sw207ks napisał:
    po dogłębnym przeczyszczeniu wszystkich podzespołów komputera

Albo uszkodziłeś pamięć albo źle włożyłeś w slot. Czym wykonałeś to "dogłębne czyszczenie"? Mam nadzieję, że nie odkurzaczem?
  • #9 13460362
    chucky666
    Poziom 1  
    U mnie byl podobny problem, sprawdz inny ram mnie to pomoglo. Pozdro
  • #10 13460926
    sw207ks
    Poziom 9  
    Robert B napisał:
    Czym wykonałeś to "dogłębne czyszczenie"?
    Kompresorem

Mam 3 kości ram i po włożeniu do kompa każdej z osobna kod nie zmienia się przy żadnej . Jeśli miał bym wadliwe RAM to po ich wyjęciu beep kod nie uległ by zmianie , a jak wyjąłem je całkowicie to beep kod zmienił się na : jeden długi beep , dwa krótkie beepy ( nadawane cyklicznie) . Wniosek albo wszystkie 3 RAMy są wadliwe , albo karta . Sam obstaję przy stwierdzeniu że karta graficzna którą mi przysłali jest do niczego bo skoro wszystko było dobrze do czasu gdy wyjąłem poprzednią kartę i oddałem do serwisu to teraz też jest wszystko sprawne poza kartą niestety nie mam innej by to sprawdzić :cry:

Ps. Jadę oddać tą kartę nie będę szukał zepsutych podzespołów bo ich nie ma .
  • #11 13706780
    sw207ks
    Poziom 9  
    Okazało się że płyta główna którą posiadam posiada za stare gniazdo PCI-Ex16 1.0 które nie obsługuje karty graficznej z wtyczką PCI-Ex16 3.0 . Aby rozwiązać problem musiałem kupić płytę główną z gniazdem minimum PCI-Ex16 2.0 i od chwili wymienienia karta furczy jak złoto .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymienił kartę graficzną Radeon 5570 na Radeon 7770, jednak po instalacji nowej karty monitor LG Flatron Q1952TQ wyświetla czarny ekran. Po wykonaniu resetu CMOS i podłączeniu dodatkowego zasilania, problem nadal występuje. Użytkownik sprawdził również różne konfiguracje pamięci RAM, ale beep kody wskazują na problemy z pamięcią karty graficznej lub RAM. Ostatecznie okazało się, że płyta główna ASUS M2V obsługuje starszą wersję PCI-Ex16 1.0, co uniemożliwia działanie karty graficznej PCI-Ex16 3.0. Po wymianie płyty głównej na model z PCI-Ex16 2.0, karta zaczęła działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA