logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NVIDIA GF 9600 GT - Karta graficzna po czyszczeniu nie działa

hamtaro2000 01 Kwi 2014 11:12 2808 6
REKLAMA
  • #1 13464426
    hamtaro2000
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Witam, wczoraj wieczorem postanowiłem wyczyścić komputer ze zbędnego kurzu. Po odkręceniu wszystkich podzespołów i odpięciu paru kabli ( te które ograniczały ruch ) przystąpiłem do czyszczenia. Po 2 godzinkach pracy skręciłem wszystko na swoje miejsce, podpiąłem "dobrze" i odpaliłem. Wszystko chodziło, tylko ekran nie pokazywał żadnego obrazu, kiedy karta graficzna wydalała ciepło i wentylator chodził. Jestem pewny, że źle podpiąłem, bo raczej nie zepsułem karty:D

Tak wyglądają bebechy źle podłączone :

Tak podłączona płyta bez karty :

Tak wygląda niepodpięta karta graficzna :

Nie wiem skąd ten kabel się tam wziął, ale był napewno podłączony :

Tak wyglądają styki, gdzie powinien prawdopodobnie wejść :

A stąd prawdopodobnie wychodził ten kabel :

6-pin mam raczej dobrze podłączone, bo pamiętam gdzie był :D
    Wie ktoś może co jest mankamentem w podłączeniu :C? Być może to nie sprawa kabli?
  • REKLAMA
  • #2 13464465
    wariato
    Poziom 43  
    Ocena: 838
    Czyściłeś i nic nie wyczyściłeś... Nadal widzę na tych zdjęciach masę kurzu w slotach. Przedmuchaj slot PCi-E kompresorem dodatkowo umyj złącze pcie w karcie izopropanolem. Ten kabel który pokazałeś jest chyba od speakera. Bios resetowałeś ?
  • REKLAMA
  • #3 13464473
    hamtaro2000
    Poziom 12  
    Potrzebuję najłatwiejszej drogi do włączenia komputera - raczej nie mam w domu izopropanolu. Czyściłem komputer tylko odkurzaczem i szmatką. A więc mam pytanie : czy aby podłączyć tę kartę graficzną potrzeba podłączyć kabel/taśmę 6-pin ? Biosu nie tykałem - bez ekranu trudno mi się obsługiwać w jakikolwiek komputerem, + nie znam różnych tricków
  • REKLAMA
  • #4 13464489
    wariato
    Poziom 43  
    hamtaro2000 napisał:
    A więc mam pytanie : czy aby podłączyć tę kartę graficzną potrzeba podłączyć kabel/taśmę 6-pin ?

Włożyć do slotu i podłączyć zasilanie to wszystko. Czyszcząc odkurzaczem już pewnie coś uszkodziłeś (przeskok ładunków lub zwarcie).
  • #5 13464498
    hamtaro2000
    Poziom 12  
    Czyli karta jednym słowem do wyrzucenia, jeżeli po podłączeniu zasilania nie działa? przypominam że wydziela ciepło i wentylator również chodzi to raczej zwarcia nie było ( mogę się mylić bo zupełnie się na tym nie znam ). Wszystkie podzespoły czyściłem odłączone od prądu.
  • Pomocny post
    #6 13464505
    wariato
    Poziom 43  
    Zresetuj Bios i sprawdź czy zatrybi. Sprawdź grafike w innym sprawnym PC.
  • REKLAMA
  • #7 13464668
    hamtaro2000
    Poziom 12  
    Dzięki wielkie za pomoc:) Reset biosu okazał się trafny.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z kartą graficzną NVIDIA GF 9600 GT po czyszczeniu komputera. Po złożeniu sprzętu ekran nie wyświetlał obrazu, mimo że karta wydzielała ciepło i wentylator działał. Użytkownik podejrzewał, że mógł źle podłączyć komponenty. Otrzymał porady dotyczące czyszczenia slotu PCI-E, podłączenia zasilania 6-pin oraz resetowania BIOS-u. Po wykonaniu resetu BIOS-u problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA