logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 - podczas słuchania radia b.często wskakują szumy

andrzej.nowacki1 01 Kwi 2014 12:01 4458 10
  • #1 13464543
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    Ocena: 39
    Witam,
    jakiś czas temu zniknęła mi antena z dachu. Kupiłem od A4 B5 (wygląda tak samo) i jest problem - radio bardzo często szumi, gubi sygnał na chwile, po czym znowu gra dobrze i tak w kółko.
    Postanowiłem spróbować postroić rdzeniem w antenie - niestety nie mogę trafić w zestrojenie.
    Na trasie miedzy miastami, często bez rdzenia gra indealnie, innego dnia znowu fatalnie. To samo tyczy się miasta.
    Jak zatrzymam się w miejscu gdzie radio szumi i chwycę antenę (przy dachu) od razu łapie dobrze, gdy chwycę jej końcówkę, nadal szumi.
    Jeśli w takim miejscu gdzie szumi się zatrzymam i wstroję rdzeń by radio zaczęło odbierać fale ufh, to po przejechaniu np. metr dalej gdzie radio łapało uhf (przed kręceniem rdzeniem), teraz szumi i nie znajduje sygnału.

Problem zaczął się po wkręceniu nowej anteny - cz macie jakieś sugestie?
  • #3 13464722
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    Wzmacniacz, jest pod podsufitką i jest wpięty, a w niego wkręcona antena.
  • #5 13470602
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    dziwna sprawa. gdy wykręcę antenę i zamiast niej podłączam przewód 1m, radio gra wzorcowo na trasie i w mieście.
    Czy coś jest nie tak z anteną?
  • #7 13552188
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    wtyczki czyste, za radiem i przy antenie nie widzę, żadnego wzmacniacza aktywnego. Pod anteną jest jakaś elektronika ale wkręcona w nią jest tylko antena i 2 koncentryki. Radio niestety ciągle kiepsko łapie UKF.
  • #8 13552402
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Rozumiem, że wymieniłeś (wkręciłeś w miejsce oryginalnego) sam pręt antenowy. Wzmacniacz znajdujący się w podstawie anteny pozostał oryginalny, nie zdewastowany i hermetyczny ?
    Sprawdź czy po włączeniu radia dostarczane jest zasilanie 12V do tego wzmacniacza w podstawie anteny.
    Z twojego opisu wynika, że pręt antenowy ma przerwę. Pożycz od kogoś na chwilę sprawny pręt antenowy i sprawdź. Skoro na kawałku kabelka masz lepszy odbiór, to pręt raczej jest zdefektowany.
  • #9 13553953
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    Dziwna sprawa ogólnie zaczęła się dziać.
    owinąłem antenę drutem miedzianym 1.5mm2 po obwodzie - tak jak widoczny oplot na antenie. Doprowadziłem przewód do podstawy anteny (jest przejście do styku podstawy na płytce elektronicznej) i radio zaczęło grać bez problemu. Stwierdziłem , tak jak Ty, że faktycznie bat anteny się popsuł. Jeździłem tak tydzień i po tygodniu znowu UKF zaczął kiepsko działać.
    Czy na bolcach kabli koncentrycznych (2 szt. ) dochodzących do podstawy anteny w podsufitce powinno być +12V? bo nie mam nic na tych kablach.
  • #10 13555533
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 340
    Skoro w podstawie anteny znajduje się układ elektroniczny, to aby on funkcjonował musi być jakoś zasilany. Po włączeniu radia powinno zostać dostarczone (po kablu antenowym) napięcie zasilające ten wzmacniacz antenowy.
    Jeśli zamontowane jest nieoryginalne radio, to do zasilania wzmacniacza antenowego należy zastosować separator antenowy.
  • #11 13556663
    andrzej.nowacki1
    Poziom 13  
    radio oryginalne- Audi Concert Plus -Blaupunkt.
    Czyli gdy pewnego dnia zaczęły się jaja z odbiorem, to być może przestało działaś zasilanie po koncentryku.
    Czy zasilanie idzie z radia? Z głowicy ukf?
    Z radia wychodzi jeden kabel antenowy, a przy antenie w podsufitce są już 2.
    Czy ktoś/gdzieś może udostępnić schemat tego radia - bo znalazłem tylko od Audi Concert Plus -Panasonic.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odbiorem radia w Audi A4 B5 po wymianie anteny. Po zainstalowaniu nowej anteny radio często szumi i gubi sygnał, mimo że na krótkim przewodzie sygnał jest idealny. Użytkownik sprawdził wzmacniacz antenowy, który jest podłączony, ale nie ma zasilania 12V do wzmacniacza w podstawie anteny. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie instalacji antenowej, masy oraz wtyczek. Użytkownik owinął antenę drutem miedzianym, co poprawiło odbiór, ale problem powrócił. Pojawia się pytanie o schemat radia Audi Concert Plus, aby zrozumieć, jak zasilanie wzmacniacza jest realizowane.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA