logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 2001 - Jak poprawić odbiór radia po wymianie anteny?

Warson 01 Sie 2014 23:48 8295 6
REKLAMA
  • #1 13844498
    Warson
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam serdecznie, opiszę mój problem:

Całkiem niedawno zakupiłem Audiczkę A4 B5 z 2001r. sprowadzoną z włoch.
    Zauważyłem że bardzo słabo ściągają stacje radiowe, i szumią, na pierwszy rzut oka zmieniłem radio obecne Sony na inne, okazało się że na innym również to samo, radio nie potrafi znaleźć nawet RMF... następnie spoglądnąłem na antenę, po czym okazało się że była cała skorodowana, bat nie do wykręcenia w środku jakby złamany, po chwili gdy zdjąłem kopułkę okazało się że sklejana silikonem itp. Pojechałem do Elektrycznego zakupiłem nową antenę, nie kupiłem oryginału gdyż kosztuje sporo około 250zł. zakupiłem taką za 50zł z wzmacniaczem wbudowanym, niestety wzmacniacz oryginalny poszedł do kosza gdyż poprzednia oryginalna śruba była nie do wykręcenia. Zamontowując nową, ucieszony włączam radio szukam Fal iiii Nie znajduje nic... brak słów, najdziwniejsze jest to że jak ustawie kilka stacji ręcznie to grają ale jak jadę autem to co chwile szumy i zakłócenia...

Co mam zrobić? brak mi słów... Słyszałem o jakiś separatorach które się dokupuję do wtyczki która idzie do radia, może to pomoże?

Z tyłu radia z kostki mam wolny cienki niebieski kabelek, on ma być gdzieś podłączony? może tu tkwi problem?

z góry dziękuję za pomoc w mojej sprawie.
  • REKLAMA
  • #2 13844771
    fredo110
    Poziom 24  
    Ocena: 235
    Witam, jeżeli zamontowałeś antenę ze wzmacniaczem to ten niebieski przewód jest do zasilania tego wzmacniacza. Z chwilą włączenia radia na tym przewodzie pojawia się +12V. Ten przewód powinien być podłączony do przewodu idącego do podstawy anteny razem z kablem antenowym.
  • REKLAMA
  • #3 13845498
    Warson
    Poziom 11  
    Od Strony Kokpitu do Samej anteny mam kabel typu Raku nic więcej. z anteny również wychodzi raku, więc gdzie ma być wpięty ten niebieski? nie za bardzo rozumiem...
  • #4 13845617
    fredo110
    Poziom 24  
    "zakupiłem taką za 50zł z wzmacniaczem wbudowanym, niestety wzmacniacz oryginalny poszedł do kosza gdyż poprzednia oryginalna śruba była nie do wykręcenia."

Jeżeli antena ma wbudowany wzmacniacz tak jak piszesz, to ten wzmacniacz musi mieć zasilanie, żeby spełniał swoją rolę, jeżeli nie ma zasilania to sygnał radiowy odebrany przez antenę nie będzie przekazywany do radia. Wzmacniacz orginalny poszedł do kosza, ale on musiał mieć zasilanie, więc co stało się z tym zasilaniem?

Zobacz na tej stronie jak gość opisuje, powinno pomóc.
    Forum Audi A6 Klub :: Zobacz temat - [A6 C5 AVANT] Fotostory, Wymiana uszkodzonej anteny FM
    http://www.a6klub.pl/viewtopic.php?t=19259
  • REKLAMA
  • #5 13845632
    SZYMON BYDGOSZCZ
    Poziom 38  
    Ocena: 1709
    fredo110 napisał:
    więc co stało się z tym zasilaniem

Nic.

Zasilanie w takiej antenie może iść po kablu antenowym.
  • REKLAMA
  • #6 13845649
    fredo110
    Poziom 24  
    Tak tylko w tej chwili mamy mętny opis problemu.
  • #7 13846546
    Warson
    Poziom 11  
    Tak dokładnie idzie zasilanie kablem antenowym, dzisiaj jak ten niebiski kabel przyłożyłem do wtyczki antenowej, która idzie do Radia to od razu lepiej, następnie go dokleiłem ale podczas jazdy znowu szumi, Czyżby ten separator był niezbędny?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Audi A4 B5 z 2001 roku zgłasza problem z odbiorem radia po wymianie anteny. Po zakupie nowej anteny z wbudowanym wzmacniaczem, radio nadal nie odbiera stacji, a jedynie szumi. Użytkownik zauważa, że oryginalny wzmacniacz został usunięty, a nowa antena nie działa prawidłowo bez zasilania. W odpowiedziach podkreślono, że wzmacniacz antenowy wymaga zasilania, które może być dostarczane przez kabel antenowy. Użytkownik eksperymentuje z podłączeniem niebieskiego przewodu do wtyczki antenowej, co poprawia odbiór, ale problem z szumami podczas jazdy nadal występuje. Pojawia się sugestia, że separator sygnału może być niezbędny do prawidłowego działania systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA