Cytat: 1. Może nie spaliłeś tego ATMega, tylko zablokowałeś zegar albo ISP
Nie wiem sam, cos nie smiga, ale to w tym momencie nieistotne, pobawie sie tym kiedy indziej.
Cytat: 2. Ten układ modemu moduluje sygnał binarny nośną 15 kHz. To samo możesz zrobić programowo w procesorze bez dołączania dodatkowych kości. I tak na wyjściu i na wejściu musisz dać radio, więc...?
No w sumie tak, ale jezeli mam mozliwosc tanio (ten modem o ktorym mowa, pewnie do kilku zlotych kosztuje) zrobic to hardwarowo to bym poszedl jednak w tym kierunku. Byloby to o tyle fajne, ze na kompie wlaczylbym sobie poprostu Hyperterminala i przesylal dane, bez dodatkowego oprogramowania (nawet bez zadnego mikrokontrolera pomiedzy)
Na wejsciu i wyjsciu fakt musze dac nadajnik i odbiornik. I tutaj mam kilka pytan. Jaki nadajnik, jaki odbiotnik? Zalezy mi bardzo na tym, aby byl prosty w budowie i tani. Czy jako nadajnik wystarczy popularnie zwana "pluskwa"?
http://www.elektroda.net/download/dwpl.php?file=radio/mikropodlsuch_ttl.zip, a jako odbiornik cos rownie malego?
Cytat: Prostszego i tańszego rozwiązania od tego w powyższym linku (elektroda....) nie znajdziesz. Oczywiście mówię wyłącznie o nadajniku i bez tych układów UL1321 i nadajniku ze wzmacniaczem.
O ktorej pozycji piszesz? Myslisz, ze bedzie on lepszy od tego prymitywnego modemu radiowego?
/edit:
Nie za bardzo mam mozliwosc wykonania obwodow drukowanych, zatem bede musial sobie poradzic na plytce uniwersalnej albo na pająka, wiec uklad nie moze byc za bardzo skomplikowany :/
Pozdrawiam,
Tomek
--
Cytat: Wariant I - łączysz gotowe moduły telecontrolli na we/wy i już (jak napisano wyżej, z moduły czipconu są droższe i trudniejsze do skonfigurowania).
Telecontrolli odpada.
Cytat:
Wariant II - dajesz modem na CMOSach, dowolny nadajnik i odbiornik UKF , we/wy modemu na RS i już.
To by bylo chyba dobre rozwiazanie. Czy to jest wlasnie ten prymitywny modem radiowy? Przy okazji. Znalazlem schematy minimalnych nadajnikow, lecz nie odbiornikow. Moglbys mi wskazac gdzie szukac, lub podac linka do schematu jakiegos bardzo prostego odbiornika ukf?
Cytat:
Wariant III - z modemem lub bez nadajnik/odbiornik zdalnego sterowania np. na 27 MHz
To jest to co podales na elektroda.net/radio/ ? Jakby na to nie patrzec nie sa to bardzo proste uklady, a i nie wiem jak bedzie z predkoscia i jak beda sie zachowywac przy przesylaniu danych, bo przeciez nie do tego sa skonstruowane, a do przesylania pojedynczych sygnalow. Nie wiem, dlatego pytam.
Cytat:
Wariant IV - robisz generator kilku MHz na bramce TTL, analogicznie odbiornik na zlinearyzowanej bramce TTL (schematy można znaleźć w sieci) i już. Tylko jest problem czy zadziała.
O cos o tym czytalem

. Generator jakis 555 (dobrze mysle)? Z odbiornikiem juz gorzej, bo nie slyszalem i nie znam sie na tym, ale brzmi na prosty uklad. Raczej lepiej by bylo jakby uklad zadzialal, z moimi predyspozycjami do lutowania i zabawy w elektronice zajelo by mi to sporo czasu i pracy i szkodaby bylo jakby to w ogole nie mialo dzialac.
Cytat:
Wariant V - jeśli na to być połączenie PC-tów, to kupujesz (niestety w okolicy 100 zł/szt) moduły(karty) radiowe (np. na USB), konfigurujesz w układzie adhoc i masz transmisję na poziomie powiedzmy 11 MBaud.
Cena, odpada. Nie zalezy mi na tak szybkiej transmisji. Tutaj tez nic sie nie naucze, a przy konstruowaniu ukladu zawsze cos do glowy wpadnie i jaka radosc jak zadziala.
Pozdrawiam,
Exeman