logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schematy zwrotnic 3/4-drożnych do budowy kolumny - gdzie szukać?

syriuszblack 09 Kwi 2005 21:02 1290 2
REKLAMA
  • #1 1390395
    syriuszblack
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    witam,
    mam takie pytano, dokładniej o schematy lub stronki z nimi.
    szukam schematow zwrotnic 2 (no to styka jeden kondensator 3.3µF :)) 3 i wiecej droznych. Osobiście intesesuje mnie zwrotnica 4 kanałowa (choć za 3 też bede wdzieczny), bo chciałbym zrobic kolumne wlasnie 3/4 drozną, a bez zwrotnicy ani rusz.
    Dzięki z góry wszystkim pomagającym :]
  • REKLAMA
  • #2 1390516
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    http://audiomania.info/articles.php?topic=2

nie wiem czy o to ci chodzi, ale tu cos jest...
    Sprawdź sobie artykuł "Rozwiazania uniwersalne"...

Dodano po 4 [minuty]:

PS. Budowa czterodroznej kolumny to grubsza afera chłopaku. Nie bierz sie za to jeśli nie masz doświadczenia.
  • #3 1391026
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    Patrz jakie to jest proste...

Zwrotnica dolnoprzepustowa częstotliwość 5000Hz i górnoprzepustowa 1000Hz połaczone jedna po drugiej daje zwrotnice pasmowo-przepustową

czyli dwie zwrotnice pasmowoprzepustowe i dwie górnoprzepustowa i dolnoprzepustowa dadza nam zwrotnice czterodrożna
    wystarczy to wszystko dobrze nastroić.

Więc nie wiem w czym problem. Moim daniem tylko z krotnością rzędów zwrotnic (pisałem o tym wiele razy), i relacjami zwrotnica charakterystyka.

Zwrotnice 4-ego rzędu musza miec nisko ścięty bas (przez to wielkie cewki i kondy) , wysokie rzedy zwrotnic w połaczeniu z wielodrożnością powodują że one są naogół bardzo duże - i wymagają najlepszych podzespołów). Wysokie rzędy zwrotnic są spowodowane tym, że przykładowo mamy zwrotnice: Bas, średni + niski Tweeter + SUperTweeter, aby wyciąć średniotonowca w sposób nietypowy tak, aby wrzucić go zaraz około 6 kHz musimy go od góry bardzo mocno ztłumić co najmniej 3-ego 4-ego rzędu... I pomyl się w obliczeniach i mozesz wywalić ta kolumne.

jak chcesz koniecznie 4-ego rzędu zrób tak: konwencjonalna zwrotnica 3-ego rzędu + zwykłe kolumny 3-drożne w małej obudowie, by uzyskac pasmo 80-100 Hz. Do tego Subwoofer ostro cięty na wysokości tych 80-120 Hz z regulacją fazy.. Jesli zdecydowałbyś się zrobić dwa Suby na kanały musiałbyś zbudować dziwaczne kolumny w których byłyby trzy komory . Bas , Sub-bas+tweeter i średniotonowy. Z tymże że starczył by CI jeden wzmacniacz basowy na basowce, gdyż w stereo tam na dole się nic nie dzieje, jeśli nawet to człowiekowi nie sposób odczytać stereofoniczności przy tak nskiej częstotliwości, więc jeden basowiec z drugim mógłby byc wpiety do jednego wzmacniacza subwooferowego...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA