Patrz jakie to jest proste...
Zwrotnica dolnoprzepustowa częstotliwość 5000Hz i górnoprzepustowa 1000Hz połaczone jedna po drugiej daje zwrotnice pasmowo-przepustową
czyli dwie zwrotnice pasmowoprzepustowe i dwie górnoprzepustowa i dolnoprzepustowa dadza nam zwrotnice czterodrożna
wystarczy to wszystko dobrze nastroić.
Więc nie wiem w czym problem. Moim daniem tylko z krotnością rzędów zwrotnic (pisałem o tym wiele razy), i relacjami zwrotnica charakterystyka.
Zwrotnice 4-ego rzędu musza miec nisko ścięty bas (przez to wielkie cewki i kondy) , wysokie rzedy zwrotnic w połaczeniu z wielodrożnością powodują że one są naogół bardzo duże - i wymagają najlepszych podzespołów). Wysokie rzędy zwrotnic są spowodowane tym, że przykładowo mamy zwrotnice: Bas, średni + niski Tweeter + SUperTweeter, aby wyciąć średniotonowca w sposób nietypowy tak, aby wrzucić go zaraz około 6 kHz musimy go od góry bardzo mocno ztłumić co najmniej 3-ego 4-ego rzędu... I pomyl się w obliczeniach i mozesz wywalić ta kolumne.
jak chcesz koniecznie 4-ego rzędu zrób tak: konwencjonalna zwrotnica 3-ego rzędu + zwykłe kolumny 3-drożne w małej obudowie, by uzyskac pasmo 80-100 Hz. Do tego Subwoofer ostro cięty na wysokości tych 80-120 Hz z regulacją fazy.. Jesli zdecydowałbyś się zrobić dwa Suby na kanały musiałbyś zbudować dziwaczne kolumny w których byłyby trzy komory . Bas , Sub-bas+tweeter i średniotonowy. Z tymże że starczył by CI jeden wzmacniacz basowy na basowce, gdyż w stereo tam na dole się nic nie dzieje, jeśli nawet to człowiekowi nie sposób odczytać stereofoniczności przy tak nskiej częstotliwości, więc jeden basowiec z drugim mógłby byc wpiety do jednego wzmacniacza subwooferowego...
Pomogłem? Kup mi kawę.