logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Metoda Thevenina - prośba o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadań

gancek 10 Kwi 2014 14:52 1479 1
REKLAMA
  • #1 13495151
    gancek
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam,

Rozwiązałem 2 zadania z metody Thevenina lecz nie jestem pewny czy dobrze to rozwiązałem. Same rozwiązanie jest dość zawiłe i na pewno można to zrobić prościej.

Byłbym bardzo wdzięczny o sprawdzenie i poprawienie błędów, jeśli takie będa.

Metoda Thevenina - prośba o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadań Metoda Thevenina - prośba o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadań Metoda Thevenina - prośba o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadań Metoda Thevenina - prośba o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadań Metoda Thevenina - prośba o sprawdzenie poprawności rozwiązania zadań
  • REKLAMA
  • #2 13502585
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    W pierwszym wartość mocy wydzielonej w R3 jest cztery razy mniejsza od policzonej (18W) - jakim prawem wartość ET =24V, skoro wartość jedynego wymuszenia w tym obwodzie E =24V, czyli tyle samo, a przecież pomiędzy E a ET jest rezystorowy dzielnik napięcia?
    Natomiast w drugim wartość wydzielonej mocy w R5 jest cztery razy większa od policzonej (16W) - jakim prawem może wynosić wartość RT =8om, skoro wartość rezystora R4 =4om, a do niego są jeszcze przyłączone równolegle inne rezystory?
    Wniosek: kolega NIE potrafi poprawnie posługiwać się twierdzeniem Thevenina oraz ma podstawowe braki w wiedzy z Elektrotechniki Teoretycznej.
    Wystarczy, zamykam.
REKLAMA