logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalna instalacja systemu przez bootloader z użyciem VNC lub KVM over LAN

gavron 12 Kwi 2014 11:44 1293 12
REKLAMA
  • #1 13501091
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Witam!

Zastanawia mnie czy jest możliwość czegoś takiego że uruchamiamy przy pomocy bootloadera (np. grub'a, lilo, itp) loader ktory najpierw uruchomi sieć do tego włączy "zdalny dostęp" i wtedy dopiero wykona dalsze czynności czyli np. uruchomi system operacyjny.

Nie wiem czy przypadkiem nie namotałem za bardzo... W skrócie chodzi o programowy VNC tak jak są sprzętowe kvm'y z lan'em...

ps. nie chodzi mi o zdalny dostęp do systemu ale np. chciałbym mieć możliwość zdalnej instalacji systemu
  • REKLAMA
  • #2 13501193
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1070
    Zależy co to za kompy ale jest coś takiego jak ipmi czyli taki wbudowany KVM.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Intelligent_Platform_Management_Interface

Można botować po PXE w sensie kompy mają ustawione PXE tylko ze ty na serwerze nie konfigurujesz ich.
    Jak potrzebujesz zbotować po pxe to na serwerze odkomentowywujesz linie dla danego mac adresu i instalator botujesz po pxe.

Kolejny pomysł to instalacja natywnego hypervisora np wmware.
    System wtedy jest maszyną wirtualną ale ty dostajesz do niego dostęp remote poprzez wmware.
  • #3 13501387
    gavron
    Poziom 22  
    Dobra, poprostu mam serwer bez klawiatury, monitora, napędów itp... I potrzebuje na nim zmienić system (zdalnie). Aktualny to Debian... Chodzi mi o uruchomienie i dalszą pracę/instalację przez sieć
  • REKLAMA
  • #4 13501412
    Tommy82
    Poziom 41  
    Co to za serwer?
    To zwykły pecet czy jakiś model serwerowy.
    Jeśli to model serwerowy może mieć interface IPMI na przykład w przypadku HP nazywa się to ILO (integrated lights out).
    Przez interface iPMI daje się np dobić do terminala i możną pracować zdalnie.
    Niektóre pozwalają również na zdalne pod montowanie napędu.
  • #5 13501456
    tplewa
    Poziom 39  
    Ocena: 988
    baa niektore maja nawet wbudwany KVM z dodatkowym ethernetem :) Obecnie mozna sobie nawet plyte Asusa czy Supermicro i zrobic "skladaka" z czyms takim.

Jak nie ma to pozostaje ci KVM z ethernetem, ewentualnie ja czasem w takich wypadkach gdzie stawialem zdalnie dawalem plytke z Gentoo ktora odpalal znajomy i mialem wystawione SSH... Jak to mialem to podial dysku instalacja itd. ot taka mala zaleta gentoo i instalacji bez ladnych menu :) Z tym ze tutaj niestety nie ma sie pelnego dostepu czyli mozliwosciwejscia do BIOS, wlaczenia czy wlylaczenia komputera zdalnie. Wiec najlepiej inwestowac w serwery z sprzetowym KVM... nawet jak serwer nie jest daleko bo stanie przy glosnym racku z serwerami tez nie jest zbyt przyjemne :)
  • #6 13501478
    Tommy82
    Poziom 41  
    tplewa napisał:
    baa niektore maja nawet wbudwany KVM z dodatkowym ethernetem :) Obecnie mozna sobie nawet plyte Asusa czy Supermicro i zrobic "skladaka" z czyms takim.

Stąd moje pytanie o to co to za komp. A to właśnie nazywa sie IPMI.

tplewa napisał:

Jak nie ma to pozostaje ci KVM z ethernetem, ewentualnie ja czasem w takich wypadkach gdzie stawialem zdalnie dawalem plytke z Gentoo ktora odpalal znajomy i mialem wystawione SSH... Jak to mialem to podial dysku instalacja itd. ot taka mala zaleta gentoo i instalacji bez ladnych menu :) Z tym ze tutaj niestety nie ma sie pelnego dostepu czyli mozliwosciwejscia do BIOS, wlaczenia czy wlylaczenia komputera zdalnie.

W sumie nie wiemy też jaki system kolega chce instalować.
    Problem jest taki ze jak ma tam jechać podpiąc kvm to równie dobrze może tam jechać i podpiąć kawiaturę i monitor.
  • REKLAMA
  • #7 13501588
    gavron
    Poziom 22  
    Nie no nigdzie nie trzeba jechać, bo wystarczy zejść do piwnicy... A komputer to zwykły pc. Pytam bo myślałem że jest jakaś taka opcja lub jakieś obejście lilo czy gruba... :( a jak nie to trudno, muszę go do domu przynieść i zainstalować...

Chyba że podpowie mi ktoś jak zainstalować debiana na debianie (zdalnie) :P
  • #8 13501591
    tplewa
    Poziom 39  
    @Tommy82

Nie zawsze komp posiadajacy IPMI ma funkcje KVM... zerknij na Delle serii PowerEdge (poprzedniej generacji). Plyty maja IPMI ale w ograniczonym zakresie, modul zarzadzania dysponujacy KVM mozna bylo dokupic. Teraz w tych nowych juz jest na standardzie (fakt najprostsza wersja).

Ale faktycznie bez dodatkowych informacji to sie nie wiele zrobi. Jechac i podlaczac KVM nie widze koniecznosci bo to mozna wyslac lub poprosic osobe ktora ma dostep do serwera by cos takiego zorganizowala. Do podlaczenia za zwyczaj nie potrzeba wiekszej wiedzy.

Dodane:
    @gavron

To instaluj gentoo :) choc czuje ze i na debianie by sie dalo ale trzeba by sobie instalke znacznie zmodyfikowac... tak by instalacja mogla byc wykonana z poziomu SSH - a system z ktorego to robisz byl odpalony z ramdysku (cos na wzor LiveCD).
  • REKLAMA
  • #9 13501618
    Tommy82
    Poziom 41  
    tplewa napisał:
    @Tommy82
    Nie zawsze komp posiadajacy IPMI ma funkcje KVM... zerknij na Delle serii PowerEdge (poprzedniej generacji). Plyty maja IPMI ale w ograniczonym zakresie, modul zarzadzania dysponujacy KVM mozna bylo dokupic. Teraz w tych nowych juz jest na standardzie (fakt najprostsza wersja).

Tak starsze supermicro też miały moduł bcm jako opcje.

tplewa napisał:

Ale faktycznie bez dodatkowych informacji to sie nie wiele zrobi. Jechac i podlaczac KVM nie widze koniecznosci bo to mozna wyslac lub poprosic osobe ktora ma dostep do serwera by cos takiego zorganizowala. Do podlaczenia za zwyczaj nie potrzeba wiekszej wiedzy.

Zauważ ze po rozwiązaniu problemu z KVM do którego musisz mieć dostęp po iP
    pozostaje jeszcze problem zbotownia systemu z jakiegoś nośnika czy to lokalnego czy zdalnego
  • #10 13501628
    tplewa
    Poziom 39  
    @Tommy82

Ja podaje z mojego doswiadczenia gdzie to byly dosc czesto kablowki oferujace internet wiec z IP nie bylo problemow. Do ssh tez potrzebowalem IP... ale nie jezdzilem po Polsce tylko robil to kumpel ktory handluje sprzetem Cisco itp. mial plytka na kartce kiklka komend jakie ma wklepac i tyle... Dalej calosc robilem po ssh zdalnie...

Wiadomo juz ze tutaj sytuacja jest inna. Ja bym przytargal blaszaka z piwnicy do domu :) Generalnie jak nie masz kompa przygotowanego wczesniej do takich operacji to i tak ty lub ktos inny musi ruszyc tylek i dostac sie fizycznie do komputera.
  • #11 13501926
    gavron
    Poziom 22  
    Dobra, a żeby "wcześniej" przygotować to mogę jakiś soft "przed systemem" zainstalować czy tylko hardware?
  • #12 13501957
    Tommy82
    Poziom 41  
    Możesz zainstalować wmware. A serwer postawić jako maszynce wirtualna wtedy możesz działać na systemie poprzez wmware.
  • #13 13501973
    tplewa
    Poziom 39  
    Jak juz VM to doprecyzowujac VMVare ESXi lub Citrix-a... zalezy co bedzie wygodniejsze dla ciebie. ESXi mozesz odpalic spokojnie z pendrive. Z tym ze ESXi ma pewne wymagania co do hardware i nie ze wszystkim chodzi. Jak masz procek wspierajacy wirtualizacje to mozesz pomyslec tez o Hyper-V od M$...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono możliwość zdalnej instalacji systemu operacyjnego na serwerze bez fizycznego dostępu do urządzenia. Użytkownik zastanawiał się nad wykorzystaniem bootloadera (np. GRUB, LILO) do uruchomienia zdalnego dostępu, takiego jak VNC lub KVM over LAN. Odpowiedzi wskazywały na różne opcje, w tym wykorzystanie IPMI (Intelligent Platform Management Interface) oraz sprzętowych rozwiązań KVM, które umożliwiają zdalne zarządzanie serwerem. Użytkownicy sugerowali również instalację systemu wirtualnego, takiego jak VMware ESXi, co pozwala na zdalne zarządzanie maszyną wirtualną. Wskazano, że niektóre serwery, jak modele HP z ILO, oferują zdalny dostęp do terminala, co może ułatwić instalację systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA