logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wirtualna maszyna - Darmowe oprogramowanie do serwera wirtualnych systemów

planistaint 15 Lis 2021 07:13 1203 13
REKLAMA
  • #1 19709683
    planistaint
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam,

Czy jest dostępne jakieś darmowe oprogramowanie serwera wirtualnych systemów "user friendly" najlepiej z graficzną nakładką?. Mam wolny serwer, a nim Windowsa z Virtual Boxem, chciałbym wywalić Windowsa i zrobić coś na Linuxie lub innym oprogramowaniu.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19709745
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    Jakiego masz tego windowsa ?
    VirtualBox w inny sposób wirtualizacje, tworzy odrębne środowisko sprzętowe. np Hyper-V darmowy od wersji Pro Windowsa wirtualizacje dziedzicząc konfiguracje z komputera hosta
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 19709851
    planistaint
    Poziom 3  
    Bródka napisał:
    Jakiego masz tego windowsa ?
    VirtualBox w inny sposób wirtualizacje, tworzy odrębne środowisko sprzętowe. np Hyper-V darmowy od wersji Pro Windowsa wirtualizacje dziedzicząc konfiguracje z komputera hosta

Właśnie zależy mi na osobnym środowisku sprzętowym, chciałbym uruchomić kilka systemów (3x Windows 10). W poprzedniej firmie pamiętam że mieliśmy na serwerze zainstalowane jakieś darmowe oprogramowanie, ale nie pamiętam czy to było coś z Suna czy innej firmy, a właśnie tam było dodane systemy wirtualne. Ja mam podobnie, ale na maszynie jest Windows 10 Pro + Virtual BOX.
  • REKLAMA
  • #4 19709918
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 607
    planistaint napisał:
    chciałbym wywalić Windowsa i zrobić coś na Linuxie

Polecam virt-manager, jeśli CPU, bios i chipset wspiera VT-d to można używać w maszynie urzadzeń PCIe hosta np. karty graficznej: PCI passthrough karty graficznej na Debian 9 64-bit
  • REKLAMA
  • #6 19711395
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    VMware ESXi jest darmowe do użytku prywatnego, trzeba się jednak zarejestrować i uzyskać klucz licencyjny, do zastosowań komercyjnych w przypadku tej licencji odpada z ograniczeniami (dzięki Bródka, dobrze wiedzieć!). Według mnie jedynym konkurentem do VMware jest KVM. Jest sporo poradników jak to ogarnąć np. https://linuxize.com/post/how-to-install-kvm-on-ubuntu-20-04/

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • REKLAMA
  • #7 19711500
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Bzdury wypisujesz, możesz używać komercyjnie esxi , jedynym ograniczeniem esxi jest liczba vCPU która wynosi 8, jeśli potrzebujesz więcej kupujesz płatne licencje, rejestracja i klucz do wersji free nic nie kosztuje.
  • #8 19717471
    planistaint
    Poziom 3  
    Wiem,

Posiadam maszynę Dell Power EDGE II na czterordzeniowym procesorze z serii IntelŸ XeonŸ E3-1200. Nie jest to nowa maszyna, ale wymieniłem dysk na SSD.
  • #9 19718008
    Bródka
    Poziom 42  
    Ocena: 722
    planistaint napisał:
    Posiadam maszynę Dell Power EDGE II na czterordzeniowym procesorze z serii IntelŸ XeonŸ E3-1200.

Według mnie za slaby na wirtualizacje, zasada to min. dwa rdzenie na virtualke, ale jak chcesz spróbować to działaj, ale myślę ze szybko zobaczysz że Ci nie wydala, zwłaszcza jak będziesz tam miał bazy SQL
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 19718194
    bolekis
    Poziom 35  
    Ocena: 261
    Zerknij na angielską wikipedię, tam masz nie tylko przykłady oprogramowania ale i wyjaśnioną różnicę (nawet obrazkowo) pomiędzy typem 1 a typem 2. Skoro miałeś Windows z Virtualboxem to był to typ 2 a teraz, jak rozumiem chcesz przejść na typ 1 (tylko serwer maszyn wirtualnych) czy dalej chcesz mieć system do pracy dla siebie a na nim dodatkowo uruchamiać te wirtualne maszyny?
    https://en.wikipedia.org/wiki/Hypervisor

Co do serwera to podaj pełną konfigurację bo nawet nie wiadomo czy to Xeon 4C czy może 4C 8T oraz ile ma pamięci RAM.
    Pamięci dyskowej masz teraz 1 sztukę SSD ?
  • #11 19720514
    K_o_s

Poziom 26  
    Ocena: 108
    bolekis napisał:

Co do serwera to podaj pełną konfigurację bo nawet nie wiadomo czy to Xeon 4C czy może 4C 8T oraz ile ma pamięci RAM.

W tych serwerach seryjnie montowano Xeony E-1220, czyli najprawdopodobniej jest to 4C/4T, w podstawowej konfiguracji było tam 4GB RAM. Poza tym Autor ma już na tym serwerze Windowsa z VBOXem, więc przejście na dowolnego hypervisora zmieni jakość pracy tego serwera diametralnie przy obecnym zastosowaniu. Każdy orze jak może, choć postawienie na takim systemie 3 wirtualnych maszyn z Windowsem, moim zdaniem nie ma specjalnie sensu. 2R i 4GB ram na maszynę to minimum. Przydałby się upgrade pamięci i procesora.

Pozdr.
    Konto firmowe:
    IT SERVICES
    5 Military Road, Colchester, CO1 2AA | Strona WWW: https://www.komputerowiec.net
  • #12 19747383
    planistaint
    Poziom 3  
    K_o_s napisał:
    bolekis napisał:

W tych serwerach seryjnie montowano Xeony E-1220, czyli najprawdopodobniej jest to 4C/4T, w podstawowej konfiguracji było tam 4GB RAM. Poza tym Autor ma już na tym serwerze Windowsa z VBOXem, więc przejście na dowolnego hypervisora zmieni jakość pracy tego serwera diametralnie przy obecnym zastosowaniu. Każdy orze jak może, choć postawienie na takim systemie 3 wirtualnych maszyn z Windowsem, moim zdaniem nie ma specjalnie sensu. 2R i 4GB ram na maszynę to minimum. Przydałby się upgrade pamięci i procesora.

Pozdr.

Dokładnie mam taką konfiguracje, dziękuje wszystkim za pomoc. Zrobić upgrade to nie problem nie chodzi o koszty, a chciałbym wykorzystać istniejącą maszynę jaką zapasową do tymczasowej pracy, gdyby padł jakiś serwer, więc jeżeli będzie taka potrzebna to raczej będzie uruchomiony w danym momencie jeden wirtualny serwer i może na max tydzień lub dwa.
  • #13 19976269
    planistaint
    Poziom 3  
    Witam,

Przetestowałem wszystkie programy, które wymieniliście i najbardziej podoba mi się VMware ESXi 7. Zainstalowałem już wirtualne maszyny i działa super, ale mam problem z wirtualizacją komputerów. Pobrałem program VMware vCenter Converter Standalone, ale nie jest już wspierany i program VMware ESXi 7 nie chcę uruchomić systemu. Jest jakiś inny konwerter?.
  • #14 19976598
    Brodi
    Poziom 32  
    Ocena: 187
    Jeśli chodzi o migrację p2v za pomocą Convertera to czasem trzeba wywalić jakieś aplikacje w systemie, albo sterowniki, czasem nawet trzeba wyłączyć coś w biosie.
    Migrujesz do pliku, modyfikujesz plik jeśli jest potrzeba, czasem czegoś brakuje, a czasem konwerter dorzuca jakieś zupełnie niepotrzebne badziewie, importujesz do esxi i w większości się udaje.
    Tu jest niby najnowszy 6.2 z 2018r
    https://www.softpedia.com/get/System/System-Miscellaneous/VMware-Converter.shtml

Alternatywy to Disk2VHD oraz virtualbox, tworzysz obraz, konwertujesz na vmdk, modyfikujesz co trzeba i czasem się udaje.
    Na upartego kiedyś robiło się obraz dysku z windowsem za pomocą linuxowego dd, konwertowało virtualbox albo qemu do vmdk i jeśli wstał w trybie awaryjnym to potrafił wykryć nowy sprzęt i działał.
    Czasem pomaga instalacja vmware tools, i tu uważaj bo nie może być za stary i za nowy jeśli migrujesz stary komputer -
    https://kb.vmware.com/s/article/2007240
    https://packages.vmware.com/tools/versions ,
    dla mnie bezpieczna jest vm10 i toolsy w wersji 10.x bo prawie zawsze działają.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje darmowego, przyjaznego dla użytkownika oprogramowania do wirtualizacji, które umożliwi mu uruchomienie kilku systemów operacyjnych na serwerze. W odpowiedziach polecano różne rozwiązania, w tym VMware ESXi, Proxmox, KVM oraz virt-manager. Użytkownik posiada serwer Dell Power EDGE II z procesorem Intel Xeon E3-1200 i SSD, ale obawiał się, że jego konfiguracja może być niewystarczająca do efektywnej wirtualizacji. Po przetestowaniu różnych programów, zdecydował się na VMware ESXi 7, jednak napotkał problemy z migracją systemów, co skłoniło go do poszukiwania alternatywnych narzędzi konwertujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA