logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować statyczne IP na routerze D-Link DI-604 dla 12 użytkowników?

Mampir 10 Kwi 2005 17:43 1049 4
REKLAMA
  • #1 1393118
    Mampir
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam znowu :)

Mam problem ze skonfigurowaniem na routerze D-Likn DI-604 statycznego IP czyli tak co by każdy IP był przyporządkowany do każdej kary sieciowej.

A więc tak :), mam 12 luda w sieci każdy ma kartę sieciową z bodajże własnym adresem MAC i właśnie nie wiem czy ma dobrze skonfigurowany ten adres, bo zawsze po jakimś czasie prawie wszyscy mają przydzielony przez router adres dynamiczy, ale jak patrzę na adres dynamiczny i adres statyczny to nie licząc IP wszystko jest takie same (nazwa kompa, adres mac) więc chyba źle nie wpisuje danych, co o tym myślicie, i co radzili byście co bym zrobił ?

Dam fotke dla tych co nie znają routera a wiedzą gdzie co wpisać :)

>>>TU<<<

Szukałem na forum i to nie jednym, na necie ale dalej nic nie znalazłem :( więc proszę was znowu o pomoc :)

P.S. Dodam że nawet jak dacie odpowiedz za którą z góry dziękuję to szybko nie odpowiem czy pomogła bo te samo zmienianie się adresu IP występuje w naprawdę różnych odstępach czasu :( (więc może przetestuje to dzisiaj za 10 min a może za kilka godzin - dni :()

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1393236
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Nie bardzo rozumie o co Ci chodzi, proponuje abyś napisał bardziej jaśniej.

Jedynie do załączonej fotki mogę się odnieść i powiedzieć, że router wg tych nastaw przydziela dynamicznie IP komputerom z puli adresów 192.168.0.100 - 192.168.0.199. Ważność przydzielonego IP dla danej karty sieciowej (identyfikowanej po MAC) wynosi 1 tydzień.
  • REKLAMA
  • #3 1393346
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Chyba poniżej powinna być lista IP i MAC.
  • REKLAMA
  • #4 1393474
    Mampir
    Poziom 12  
    @LEM zgadza ta fotka za mało informacji daje dlatego dam nowego screna ale to dopiero jak ta sytuacja się powtórzy bo to nie jest co 5 min tylko w różnych odstępach czasu (raz może być za 10 min a raz za 10 godzin) więc nie wiem kiedy dam fotkę ale dam :)

Cytat:
    Ważność przydzielonego IP dla danej karty sieciowej (identyfikowanej po MAC) wynosi 1 tydzień.

Czyli jeżeli mam w statycznych adresach IP już przydzielone to przez 1 tydzień co by nie wiem co to powinno być takie same IP przez cały tydzień ? (właśnie tak mam i klops :( i tak się samo zmienia)

@elektryk masz racje tam też jest to co napisałeś, ale w danej chwili mam tylko listę statycznych IP, a to i tak dużo nam chyba nie da jak pokaże się lista dynamicznych IP (nie wiem kiedy to nastąpi jak już napisałem) to zamieszczę wszystko naraz.

Pozdro
  • #5 1399008
    Mampir
    Poziom 12  
    Już dodałem screna z tym problemem: >>>TU<<< jak za mały to można go tam powiększyć.
    Wyjaśnię screna :):

Musiałem zaznaczyć na czarno pola, ale to co trzeba jest pokazane :) a więc tak patrzymy tylko na użytkowników A, B, C (gdyż tylko im na ten czas zmieniło się samo IP - mój problem)
    Jak widać użytkownik A ma i u góry i na dole ten sam adres MAC jak i nazwę komputera (pod czarnym polem są te same cyferki) ale ma inny adres IP dodam że nie minął jak u góry jest napisane 1 tydzień.
    To samo użytkownik C ten sam problem (jak poczekał bym jeszcze z parę godzin to może wszyscy by byli tak samo dziwnie zrobieni-samoczynna zmiana IP).

Edit:

Użytkownik B zmienił kartę sieciową więc jego już pod uwagę nie bierzemy :)

Czy to już jest jasne czy muszę jeszcze coś napisać, wiem że trochę to gmatwam, ale jakoś tak wychodzi :)

Nadal proszę o pomoc i wyjaśnienie czemu IP samo się zmiena ?

Sorki że piszę post pod postem ale dopiero teraz dodałem chyba istotne dane na ten temat i ludzi co mogą pomóc to teraz pomogą a przynajmniej mam taką nadzieję :)
REKLAMA