logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie mikrofonów Shure 12L i 22L - do czego się nadają?

Zutket 10 Kwi 2005 18:51 6314 8
REKLAMA
  • #1 1393277
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Witam
    Odziedziczyłem ostatnio mikrofony Shure 12L i 22L po kilka sztuk.
    Szukałem informacji o tych mikrofonach pod kontem wykorzystania ich ale nie wiele znalazłem, a raczej nic nie znalazłem.
    Może mi podpowiecie do czego najbardziej się te mikrofony nadają.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1394828
    Zutket
    Poziom 36  
    adamjur1 napisał:
    A tu próbowałeś:
    http://www.shure.de/produkte/produkte.htm
    Pozdr.J.

Witam.
    Dzięki, ale od strony Shure rozpocząłem poszukiwania. Niestety nic nie znalazłem. Trochę mnie to zdziwiło, że na stronie producenta nie ma informacji o tych mikrofonach.
    Stąd moje pytanie do znawców tego tematu.
    Pozdrawiam.
  • #4 1394839
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 77
    A nie prawda... Podejrzewam że mikrofony te to seria Prologue (nawiasem mówiąc nie specjalna) jeśli tak to masz PDF-a z 12L. A gdzie to znalazłem? A na stronie Shure :wink:
    Załączniki:
    • Prologue12.pdf (197.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 1394988
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    JAk więc widać z opisu bardziej do mowy i śpiewu niż do nagłaśniania instrumentów (pasmo od góry trochę małe na np blachy i breg od perkusji ale na człowieka wystarczy).
    Mikrofon kierunkowy z tego względu i na ograniczone pasmo nie powinien za bardzo sprzęgać.
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #6 1396590
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Mikrofony SHURE z serii Prologue są skonstruowane z myślą o używaniu ich przy nagłaśnianiu prelekcji i konferencji.
    Nie nadają się zupełnie do celów estradowych a to z uwagi na brak elestycznego zawieszenia wkładki mikrofonowej, co powoduje koszmarne efekty na scenie.
  • #7 1396955
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 999
    KB -
    A co oznacza w karcie katalogowej:
    Shock mont reduces handling noise ?
    Pozdr.J.
  • #8 1397776
    Zutket
    Poziom 36  
    Witam.
    Szczerze mówiąc to spodziewałem się rzetelnej opinii osób, które używają mikrofony Shure, a nie usilnie udowadnianie komuś, że nie znalazł karty katalogowej na stronie producenta. Okazało się, że w jednym z opakowań znajdowała się taka karta, nie zmienia to faktu ze z tej karty nie można wyczytać opinii o tych mikrofonach, poza suchymi danymi.
    Mam nadzieję, że znajdzie się osoba, która mi pomoże.
    Pozdrawiam.
    Ps. ,,KB” – dzięki za informacje.
  • #9 1397974
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Nie wiem co producent ma na myśli pisząc takie rzeczy w reklamie.
    Ja mam po prostu takie praktyczne doświadczenia z tymi mikrofonami w pracy estradowej (lata 90 XX wieku).

Podsumowanie tematu

✨ Mikrofony Shure 12L i 22L należą do serii Prologue, która jest przeznaczona głównie do nagłaśniania mowy i prelekcji, a nie do zastosowań estradowych. Charakteryzują się kierunkowością i ograniczonym pasmem przenoszenia, co sprawia, że są mniej odpowiednie do nagłaśniania instrumentów perkusyjnych czy blach. Brak elastycznego zawieszenia wkładki mikrofonowej powoduje, że mikrofony te mogą generować niepożądane efekty podczas pracy na scenie. W dokumentacji producenta dostępne są karty katalogowe, jednak zawierają one jedynie suche dane techniczne, bez opinii użytkowników. Funkcja "Shock mount reduces handling noise" odnosi się do redukcji szumów powstałych przy obsłudze mikrofonu. Ogólnie mikrofony te najlepiej sprawdzają się w zastosowaniach konferencyjnych i prelekcyjnych, gdzie wymagana jest dobra kierunkowość i czystość mowy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA