logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry Pi - czy warto kupić do domowego serwera i zabawy?

bingo009 14 Kwi 2014 15:27 1860 5
REKLAMA
  • #1 13508695
    bingo009
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam was serdecznie, zainteresowałem się bardzo RPi i chciałbym sobie go zakupić. Cele jakie mam, to raczej zabawa, może jakiś prosty serwer do mojej sieci domowej, tutaj znalazłem przykładową ofertę:
    Link

W tej ofercie jest RaspberryPi+karta pamięci. Ładowarkę mam pod micro USB, a nawet jeżeli się nie będzie nadawać, to mogę bez problemu załatwić sobie jakąś, czytnik kart pamięci mam w laptopie, myszka i klawiatura też się znajdzie, kabel HDMI też mam kilka(jeżeli nie będą działać, to jak dobrze widze, jest tam też wyjście do kabla Component), karta WiFi jest niepotrzebna, mogę się podłączyć kablem RJ45 do laptopa. Warto się tym interesować?
  • REKLAMA
  • #2 13508831
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Do takich celów to złóż/kup sobie zwykłego pc, taniej wyjdzie.
    RPi powstał z myślą o innych celach choć do tego celu też się nadaje.
    Po za tym samo Rpi to nie wszystko, potem musisz umieć wgrać i obsługiwać odpowiednią dystrybucję Linux.
  • REKLAMA
  • #3 13508843
    asheru
    Poziom 9  
    Fakt, architektura ARM może być troche problematyczna jeżeli chodzi o obsługę niektórych programów. O sterownikach już nie wspomnę. Za to zabawa GPIO może być świetna.

Tutaj mój temat, w którym staram się porównać RPi z terminalem i chyba terminale wyglądają ciekawiej. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2796877.html#13507132
  • REKLAMA
  • #4 13510525
    bingo009
    Poziom 11  
    O doświadczenie w systemach Linux spokojnie, bo już od sporego czasu używam dystrybucji Debian, więc posiadam podstawową wiedzę o Linuksach. Mam laptopa, więc PC mi nie potrzebym, RPi kusi ze względu na minimalne zapotrzebowanie na prąd - napewno dużo mniej go ciągnie niż PC.
  • REKLAMA
  • #5 13510564
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Rozpatrz też możliwość zakupu terminala HP.
    Zużycie mocy też małe (oczywiście nie tak małe jak RPi) a możliwości rozbudowy o wiele lepsze niż malinki. Pamiętaj też, że malinka nie ma RTC w standardzie.
  • #6 13529766
    bingo009
    Poziom 11  
    Z tego co widzę, taki terminal HP Thin Client t5000 t5700 używany w dobrym stanie, można wyrwać za 90zł, to dużo taniej niż RPi, a moc takiego urządzenia, napewno większa. RPi jednak dalej kusi małym poborem prądu.

Edit: Dobra, temat już do zamknięcia. Raczej zdecyduje się na jakiś terminal na Linuksie, napewno możliwości dużo większe. Dzięki za pomoc.
REKLAMA