logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop WifI - nie widać na nim komputerów w sieci

tpokala 16 Kwi 2014 10:35 4068 37
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Dlaczego laptop z Windows 7 podłączony po Wi‑Fi nie widzi wszystkich komputerów i udostępnionych drukarek w sieci, mimo że ma poprawny adres IP i grupę roboczą?

Sprawdź ustawienia access pointa/routera: czy Wi‑Fi nie jest odseparowane od LAN (AP/client isolation, osobna lokalizacja sieciowa, NAT) i czy laptop oraz sieć kablowa są w tej samej sieci [#13515639][#13533801][#13554036] Widoczność komputerów w „Otoczeniu sieciowym” zależy od ruchu SMB/NetBIOS, więc jeśli izolacja lub firewall blokuje porty 137–139, zasoby mogą nie być widoczne mimo że po IP da się wejść [#13551758][#13554036] Przy podłączaniu drukarki próbuj wskazywać ją po ścieżce \\IP_KOMPUTERA\DRUKARKA, a nie po nazwie hosta [#13524354] Jeśli problem dotyczy HP 1020, ten model bywa kłopotliwy jako drukarka sieciowa, a w mieszanych środowiskach XP/Windows 7 32/64-bit mogą występować problemy ze sterownikami lub udostępnianiem [#13528016][#13532052]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 13514351
    tpokala
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Mam następujący problem:

Sieć w której jest kilkanaście komputerów i drukarek udostępnianych (systemy od XP po 8), wszystko po kablu.

Podłączyłem laptopa po wifi do sieci, ale jest problem: nie widzi wszystkich komputerów w Sieci (po IP przez start->uruchom są widoczne). Dodatkowo nie mogę podpiąć żadnej drukarki z sieci.

Laptop ma ustawiony poprawny IP i grupę roboczą, wyłączony firewall systemowy, stoi na Windows 7 64.

Co mogę jeszcze sprawdzić?
  • REKLAMA
  • #2 13514545
    dedito
    Poziom 39  
    Ocena: 595
    Czy reszta komputerów widzi twojego laptopa ?

Panel sterowania\Sieć i Internet\Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania
    Sprawdź czy jest załączone odnajdywanie sieci.
  • #3 13514549
    tpokala
    Poziom 19  
    dedito napisał:
    Panel sterowania\Sieć i Internet\Centrum sieci i udostępniania\Zaawansowane ustawienia udostępniania
    Sprawdź czy jest załączone odnajdywanie sieci.

Jest, jest też wyłączone udostępnianie na hasło.
  • #4 13514555
    dedito
    Poziom 39  
  • #5 13514559
    tpokala
    Poziom 19  
    dedito napisał:

Tak
  • #6 13514575
    dedito
    Poziom 39  
    Pokaż wynik ipconfig/all
    Gdy wchodzisz poprzez np. \\komputer_jakis\folder czy wyświetla jakiś błąd ?
  • #7 13514617
    tpokala
    Poziom 19  
    dedito napisał:
    Pokaż wynik ipconfig/all

Nie mam technicznej możliwości

dedito napisał:
    Gdy wchodzisz poprzez np. \\komputer_jakis\folder czy wyświetla jakiś błąd ?

Nie, nawet widać drukarkę którą chcę podłączać ale przy próbie podłączenia wyskakuje "system nie może uzyskać dostępu do tego urządzenia".
  • #8 13515639
    rwisniewski1
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    Temat wałkowany setki razy: opcja w access poincie "wifi client isolation" lub bardzo podobnie.
  • #9 13515719
    dedito
    Poziom 39  
    rwisniewski1 napisał:
    Temat wałkowany setki razy: opcja w access poincie "wifi client isolation" lub bardzo podobnie.

Gdyby tak było to nie miałby dostępu po IP.
  • #10 13523433
    mbat
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Czy sieć wi-fi nie jest przypadkiem za NAT-em w stosunku do sieci LAN ?

Cytat:
    nie widzi wszystkich komputerów w Sieci

Nie jest przypadkiem tak że te widziane są podpięte do tego samego Access Pointa?
  • REKLAMA
  • #11 13523830
    tpokala
    Poziom 19  
    mbat napisał:
    Czy sieć wi-fi nie jest przypadkiem za NAT-em w stosunku do sieci LAN ?

Cytat:
    nie widzi wszystkich komputerów w Sieci

Nie jest przypadkiem tak że te widziane są podpięte do tego samego Access Pointa?

W ustawieniach routera nie widzę takiej opcji, żeby WiFi było odseparowane lub za NATem. To jest jeden AP.
  • REKLAMA
  • #12 13523954
    merien
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    A moze " grupa robocza "?
  • #13 13523960
    tpokala
    Poziom 19  
    merien napisał:
    A moze " grupa robocza "?

Wszędzie jest taka sama.
  • #14 13523971
    merien
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    W win 7 i nowszych jest taki twor jak grupa domowa.... Na 1 kompie wlisywalo sie chaslo, a kazdy nastepny komp przy trzeba bylo dodac do tej grupy domowej lodajac to samo chaslo. Moze w ten sposob sproboj ?
  • #15 13524050
    michask0
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Między Bogiem a prawdą to wewnętrzny system wymiany plików w Win7 jest mizerny.
    Zainstaluj na każdym komputerze program typu p2p, dla ogromnych sieci polecam DC++. Dla mniejszych jest inny program dla tworzenia sieci wewnętrznych udostępniania danych bez konieczności tworzenia serwera. Ale kurcze zapomniałem teraz nazwy - wiem że w akademiku DS Ustronie na Politechnice Warszawskiej wykorzystują go do wewnętrznej wymiany danych.

A jak nie to może utwórz po prostu jakąś osobistą chmurę jak masz rozbudowaną sieć - podłączając nowe komputery zainstalujesz jeden program na dysku i nie masz problemu z IP, siecią albo innymi bajerami na Win.
  • #16 13524061
    tpokala
    Poziom 19  
    michask0 napisał:
    Między Bogiem a prawdą to wewnętrzny system wymiany plików w Win7 jest mizerny.
    Zainstaluj na każdym komputerze program typu p2p, dla ogromnych sieci polecam DC++. Dla mniejszych jest inny program dla tworzenia sieci wewnętrznych udostępniania danych bez konieczności tworzenia serwera. Ale kurcze zapomniałem teraz nazwy - wiem że w akademiku DS Ustronie na Politechnice Warszawskiej wykorzystują go do wewnętrznej wymiany danych.

A jak nie to może utwórz po prostu jakąś osobistą chmurę jak masz rozbudowaną sieć - podłączając nowe komputery zainstalujesz jeden program na dysku i nie masz problemu z IP, siecią albo innymi bajerami na Win.

Ja tylko chcę podpiąć się pod drukarkę...
  • #17 13524211
    michask0
    Poziom 11  
    Ups... no to przepraszam, za głęboko w temat się wgłębiłem :)

A nie myślałeś nigdy na temat printservera?
  • #18 13524343
    tpokala
    Poziom 19  
    michask0 napisał:
    Ups... no to przepraszam, za głęboko w temat się wgłębiłem :)

A nie myślałeś nigdy na temat printservera?

Tzn?
  • #19 13524354
    mbat
    Poziom 15  
    Cytat:

Żeby podmapować drukarkę udostępnianą z innego koputera, zamiast zapisu

\\NAZWA_KOPUTERA\DRUKARKA

użyj zapisu

\\IP_KOMPUTERA\DRUKARKA

Mówiłeś że po IP się widzą.
  • #20 13524433
    michask0
    Poziom 11  
    Co do printservera, wpisałem w allegro.pl tą frazę i pierwszy wynik:

http://allegro.pl/router-asus-rt-n13u-n300-300mbs-printserver-3g-i4142643787.html

Z jednej strony podłączasz kabel RJ45 do punktu dostępowego, z drugiej gniazdo USB do drukarki i Voile'a! Masz niezależną drukarkę w sieci LAN do której podpinasz każdy komputer no i inne ustroistwa typu smartfon, tablet etc.

Sam używam w kilku miejscach komputerów i ja mam drukarkę z wbudowanych portem RJ45 (czyli wbudowanym printserverem), eg. HP 2015n/2015dn a do lepszych bajerów mam HP 2727n - stare, ale jare :) No co prawda to czarno-biały toner, ale mi to wystarczy ;)
  • #21 13524447
    tpokala
    Poziom 19  
    mbat napisał:
    Cytat:

Żeby podmapować drukarkę udostępnianą z innego koputera, zamiast zapisu

\\NAZWA_KOPUTERA\DRUKARKA

użyj zapisu

\\IP_KOMPUTERA\DRUKARKA

Mówiłeś że po IP się widzą.

Ale jak tak zrobię to mam, że system nie może użyć tego urządzenia czy coś podobnego.
  • REKLAMA
  • #22 13526697
    mbat
    Poziom 15  
    A jaki masz system na komputerze udostępniającym drukarkę? Napisz też jaka architektura Win7 na sprzęcie na którym próbujesz ją podłączyć. Ostatnia sprawa to model drukarki.
  • #23 13527124
    tpokala
    Poziom 19  
    mbat napisał:
    A jaki masz system na komputerze udostępniającym drukarkę? Napisz też jaka architektura Win7 na sprzęcie na którym próbujesz ją podłączyć. Ostatnia sprawa to model drukarki.

XP, Win 7 32b, drukarka HP1020.
  • #24 13527256
    dedito
    Poziom 39  
    tpokala napisał:

Ta drukarka pracowała wcześniej w sieci ?
  • #25 13527272
    tpokala
    Poziom 19  
    dedito napisał:
    tpokala napisał:

Ta drukarka pracowała wcześniej w sieci ?

Pracuje cały czas, inne komputery w tej sieci z niej korzystają.
  • #26 13528016
    mbat
    Poziom 15  
    Cytat:
    Pracuje cały czas, inne komputery w tej sieci z niej korzystają.

Również komputery z win7, czy to pierwszy? Kiedyś miałem problemy z tą samą drukarką i bliźniaczymi 1010 i 1015. Różnica była taka że windows był w wersji 64bit. Finalnie nie udało mi się zmusić ich do poprawniej pracy ani w konfiguracji win7 -> XP ani odwrotnej. W jednym przypadku zakończyło się na ujednoliceniu systemów, w drugim na wymianie drukarki .
  • #27 13528089
    tpokala
    Poziom 19  
    Również komputery z win7
  • #28 13532052
    mbat
    Poziom 15  
    Cytat:
    Z jednej strony podłączasz kabel RJ45 do punktu dostępowego, z drugiej gniazdo USB do drukarki i Voile'a! Masz niezależną drukarkę w sieci LAN do której podpinasz każdy komputer no i inne ustroistwa typu smartfon, tablet etc.

kolego michalsk0, zanim polecisz takie rozwiązanie upewnij się że w danym przypadku będzie ono działać, czyli zapytaj o model drukarki. HP 1020 (1010, 1015) nie będą... powód? HP je tak zaprojektowało żeby się nie dało w prosty i wygodny sposób ich zsieciować. Otóż te drukarki nie mają zapisanego w żadnym wewnętrznym układzie firmware. Oprogramowanie jest do nich wpychane przy uruchomieniu przez sterownik po porcie USB. Co oznacza że jeśli podłączysz ją do printserwera i uruchomisz ona nic nie wydrukuje... trzeba by ją odłączyć od printserwera, podłączyć na chwilę do komputera z zainstalowanym sterownikiem a następnie bez wyłączania spowrotem podłączyć do printserwera. Wtedy będzie działać (po wyłączeniu drukarki lub zaniku prądu operację trzeba powtórzyć). Natomiast wygoda takiego rozwiązania jest wątpliwa.

tpokala, spróbuj podłaczyć tego laptopa do sieci LAN i sprawdź czy tam zadziała. natomiast zastanawiam się czy nie jest to problem z uprawnieniami. Złap dokładnie jak brzmi komunikat który dostajesz.
  • #29 13532061
    tpokala
    Poziom 19  
    Po RJ45 wyszukuje zarówno komputery jak i drukarki i można ich używać.
  • #30 13533801
    mbat
    Poziom 15  
    Sprawdź czy połącznie LAN i wi-fi jest przypisane do tej samej lokalizacji sieciowej. Jeśli tak a nie masz zainstalowanego żadnego dodatkowego FW pozostanie inspekcja ustawień acces pointa i jego podłączenia do sieci.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z laptopem na Windows 7 64-bit, który po podłączeniu do sieci Wi-Fi nie widzi wszystkich komputerów ani drukarek, mimo że są one dostępne po IP. Użytkownik sprawdził ustawienia IP, grupy roboczej oraz wyłączył firewall. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, takie jak sprawdzenie ustawień udostępniania w panelu sterowania, izolacji klientów Wi-Fi w punkcie dostępowym, oraz użycie adresów IP do podłączenia drukarki. Wskazano również na problemy z drukarką HP 1020, która może wymagać specjalnej konfiguracji do pracy w sieci. Użytkownik potwierdził, że po podłączeniu przez RJ45 widzi wszystkie urządzenia, co sugeruje problem z konfiguracją Wi-Fi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA