logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spawarka Esab C340 PRO wyłącza się po rozpoczęciu spawania

FLY54 17 Kwi 2014 00:02 8211 7
REKLAMA
  • #1 13516999
    FLY54
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Spawarka Esab c340 pro, po uruchomieniu spawania po chwili puszcza stycznik KM1.
    Podajnik drutu chodzi, elektrozawór gazu trzyma, zanika napięcie na cewce stycznika.
    Moja wiedza się skończyła.
    Może padł BT 137B 800,tylko jak to stwierdzić nie wiem.
    Spawarka kolegi ,więc obaj bylibyśmy dźwięczni za radę.

Spawarka Esab C340 PRO wyłącza się po rozpoczęciu spawania
    Załączniki:
    • service.pdf (969.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13589368
    jozek_d
    Poziom 17  
    Ocena: 43
    Puszczasz drut w powietrze czy spawasz ?
  • REKLAMA
  • #3 13618803
    v1r00zz
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Dojazdówka wyłączona ? Układ przegrzania się zapala ? Jak zaczniesz spawać też przerwie ?? zanika tylko napięcie na cewce stycznika czy napięcie zasilania ? Sprawdź bezpieczniki na transformatorze oraz jak siedzą w gniazdach. Sprawdź czy dochodzą 2 fazy na transformator po przełączniku.
  • REKLAMA
  • #4 13706445
    FLY54
    Poziom 2  
    Sprawdziłem stycznik zasilając cewkę bezpośrednio z transformatora- nie puścił.
    Przegrzanie nie świeci.Przerywała tak jak w opisie(na"sucho"i w trakcie spawania).
    Spawarka wylądowała w serwisie.
    Z opisu naprawy wynika że padł kontaktron.
    Nie polemizuję z fachowcami.Ja tego nie widziałem i nie wiem nawet gdzie to ustrojstwo jest.Chętnie się dowiem.
    Kolega powiedział że spawarka spawa ,ale coś nie gra do końca.
    Jeśli będę widział kolegę dowiem się co jest nie tak i przekażę.
    Tematu nie zamykam. Być może dotrzemy do sedna i komuś to pomoże.
    Pozdrawiam ,dzięki za chęć pomocy.
  • REKLAMA
  • #5 13979143
    tehsvar
    Poziom 10  
    Czarny rezystor 0,1 Ohm moim zdaniem. Z niego usuwany, sygnał prądowy z silnika. U niektórych silników w ESAB było powiększone pobór prądu. Wsadźcie ten sygnał na zero. Dezasemblować długo, a nie trzeba. Silniki tam dobre i działają długo.
    I stycznik przestanie отпускаться. Powodzenia!
  • #6 15818674
    GREG-MET
    Poziom 11  
    Ocena: 24
    mozesz napisac opinie o ESABIE C340? jezli to nie sprawi problemu przeslij zdjeci wnetrza tego miga. Zastanawiam sie nad jego zakupem a w zasadzie 2szt. Faworytem jest POWERTEC 305C ale on jest niekompletny w podtsawowej cenie i to troche mnie denerwuje. Brak wyswietlaczy i liswty do zmiany polaryzacji. Smieszny zabieg LINCOLNA
  • #7 16047935
    oskimos
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Padł kontaktron znajdujący się w eurozłączu. Dzięki niemu sterownik dostaje informacje o udanym zajarzeniu łuku. Żeby go wymienić należy zdemontować podajnik. Kontaktron jest wlutowany w płytkę i umieszczony w plastikowej obudowie.
  • #8 21406228
    Slawwk1
    Poziom 8  
    Możesz podesłać zdjęcie tego KONTRAKTONA? Mam podobny problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Spawarka Esab C340 PRO wyłącza się podczas spawania, co objawia się zanikiem napięcia na cewce stycznika KM1. Użytkownik sprawdził stycznik, który działał poprawnie, a problem nie był związany z przegrzaniem. W serwisie stwierdzono uszkodzenie kontaktronu, który jest odpowiedzialny za sygnalizację udanego zajarzenia łuku. Wymiana kontaktronu wymaga demontażu podajnika, ponieważ jest on wlutowany w płytkę. Inne sugestie obejmowały sprawdzenie bezpieczników oraz zasilania transformatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA