logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bios przywiesza się na poście podczas rozpoznawania dysku twardego ATA

Piotr160292 19 Kwi 2014 15:34 1635 4
  • #1 13524996
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Witam, mam dość dziwny problem. Otóż problem polega na tym polega, że komputer przywiesza się na ekranie POST podczas detekcji dysku twardego i po pi razy oko 20-30 sekundach odwiesza się z komunikatem primary master hard disk error. Press F1 to continue. Najdziwniejsze jest to, że jak nacisnę przycisk reset, wówczas dysk zostaje od razu rozpoznany i kontynuuje rozruch. Najdziwniejsze w tym absurdzie jest to, że po podłączeniu go jako slave zaraz po włączeniu zostaje poprawnie rozpoznany. Problem tyczy się tylko tego jednego dysku. Model płyty głównej to Asrock K7VT4A+, natomiast tylko to Maxtor 2F030J0.
  • #2 13525026
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Podaj SMART dysku. Podmieniałeś tasiemki na inne (nowe)?
  • #3 13525062
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Tak, podmieniałem. Nawet wszedłem w BIOS i skonfigurowałem go manualnie i dalej to samo. SMART podam później, bo muszę ściągnąć program. Aha, zapomniałem jeszcze dodać, że dysk nie włącza się od razu po włączeniu kompa, tylko dopiero pomiędzy wyjściem monitora z standby a pojawieniem się obrazu na nim, natomiast dwa pozostałe dyski startują od razu po wciśnięciu power.

Dodano po 20 [minuty]:

Bios przywiesza się na poście podczas rozpoznawania dysku twardego ATA Bios przywiesza się na poście podczas rozpoznawania dysku twardego ATA
    Dla większej klarowności załączam jeszcze zdjęcie ekranu POST. Właściwie to sytuacja tak wygląda, że zawiesza się jeszcze przed sec master i jak pisałem po 20-30 sekundach pojawia się sec master, czyli nagrywarka CD i info o błędzie dysku. Mam świadomość, że dysk posiada bad sektory relokowane, jednak nie przejmuję się tym, ponieważ to jest mój komputer testowy, tak więc nie posiadam na nim żadnych danych, a więc postanowiłem go nie wymieniać do póki doszczętnie nie wyzionie ducha.
  • #4 13525158
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Dysk 30 GB, lubisz się bawić w archeologa.. nie ma co :)
    Czy jak odepniesz taśmę (zostawisz tylko zasilanie) dysk startuje normalnie (od razu przy uruchomieniu komputera)?
    Jeśli nie - to zmierz co się dzieje z napięciami 5V i 12V na tym dysku w momencie startu.
    Jeśli są poprawne - dysk raczej pójdzie na szrot.
  • #5 13525240
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Jak mówiłem komp służy mi do wszelakich testów, a więc nie musi mieć nie wiadomo jak dużą pojemność. Co do zabawy w archeologa ten dysk to jest nic... Mam w piwnicy jeszcze zachomikowane 2 dyski o pojemności trzysta coś MB(nie pamiętam dokładnie) i nawet są jeszcze na chodzie!

Dodano po 15 [minuty]:

No i niestety, elektronika jest chyba trzaśnięta. Podłączyłem samo zasilanie i niestety dysk w ogóle nie wystartował. Napięcia są ok. Kurde, szkoda, że nie mam hotaira. Kto wie, czy nie wystarczy hotem tylko płytkę pogrzać i byłoby git. Już z nie jednym urządzeniem elektronicznym tak miałem, że wystarczyło tylko luty poprawić i już było ok. :(
REKLAMA