logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Maxtor - tykanie dysku, wykrywany przez POST i BIOS

fistach30 23 Lut 2007 15:46 3064 14
REKLAMA
  • #1 3607755
    fistach30
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witam!
    Jakiś czas temu uszkodził mi się zasilacz w komputerze i przez to uszkodził mi się również dysk (nie dawał żadnych śladów życia). Pomyślałem, że usterka będzie leżała tylko po stronie elektroniki, więc zakupiłem nową i zamontowałem. Dysk odpalił (talerze się kręcą), lecz słychać tylko tykanie głowicy. POST wykrywa go jako "IDE Hard Disk", żadnych szczegółowych informacji, w BIOSie natomiast jest już widoczny jako "Maxtor... ". Przy próbie bootowania wyświetla się błąd "Primary Master Disk Error". Próbowałem również wskrzesić go programami HDD Regenerator i PowerMax, lecz w nich dysk nie jest wogóle widoczny. Dodam, że POST i BIOS też widzą dysk tylko jako master. Czy ma ktoś jakieś pomysły jak można się do niego jeszcze dobrać? Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 3608770
    2852

Poziom 17  
    Ocena: 4
    Witam
    Czy aby w 100% nowa elektronika jest zgodna z uszkodzoną elektroniką? Którymi symbolami Kolega się kierował dobierając elektronikę ?
    Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    CeTech Serwis Komputerowy
    Piastowska 1, Kostrzyn nad Odrą, 66-470 | Tel.: 95 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.cetechserwis.pl
  • #4 3608889
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Ja chciałem zapytać, czy w BIOSie dysk jest widoczny normalnie, ze swoim kodem modelu, czy też z jakąś dziwną nazwą (np. Maxtor Ares, Maxtor Calypso, Maxtor Leo)?
  • #5 3609197
    fistach30
    Poziom 13  
    No faktycznie w BIOSie jest widoczny jako "Maxtor Ares C64K".
  • REKLAMA
  • #7 3610700
    fistach30
    Poziom 13  
    Mam juz HDD Repair V2.0, ale szukam w necie jak się tym posługiwać i niestety jest bardzo mało informacji na ten temat. Mógłby mnie ktoś troche poinstruować, bo niechciałbym czegoś skopać?
  • REKLAMA
  • #8 3610940
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    Procedura jest prosta

1. dysk w tryb safe mode
    2. ładujesz loader,
    3. jak sie dysk uruchomi to robisz z jego modułów nowy loader.
    4. ładujesz nowy loader
    5 testujesz moduły, poprawiasz nagłowki, sumy kontrolne lub podmieniasz moduły.
    Raczej musisz mieć dokumentację w niej są opisane dokładne kroki w zależności od tego jak dysk zgłosi się w trybie safe mode.

:idea:
  • REKLAMA
  • #10 3616806
    fistach30
    Poziom 13  
    A czy są jakieś programy do zmiany firmware, które są bootowalne z płyty lub dyskietki, ew. chodzą pod DOSem? Ciężko z tym dyskiem uruchomić mi Windows'a, ponieważ gdy mam podłączony drugi dysk z Windowsem + ten uszkodzony dysk, to podczas ładowania Windowsa mi się zawiesza lub restartuje komp. Drugie pytanie, to czy potrzebuję jeszcze jakieś pliki z sieci, oprucz tych modułów?
  • #12 3619703
    zorg666
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Procedura jest taka że uruchamiasz program spod windowsa ale bez tego dysku uszkodzonego.
    - Czyli dysk podłaczony do zasilania ale bez podłaczonego interfejsu IDE.
    - Duza cześć programów oferuje opcje ściagnięcia plików ISO, gotowej płyty bootującej.
    np. Mhdd, HDAt2,
  • #13 3619814
    bonzo jan
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 46
    zorg666 mozna jasniej.
    programy producenta z regoly robie tak.
    uruchamiam dany program ,twoze dyskietke/i >zamykam windowsa>botuje system dyskietki (dyskietka w napedzie )+uszkodzony dysk(sprawdzam czy brak w nim zwarc) podpiety tasma i zasilanie.inne odlanczam .wg instrukcji master/slave dalej intuicyjnie.jesli sie myle lub cos robie zle prosze o poprawienie.
    chodzi z reguly o wyzerowanie dysku.posiadam leciwy komputer do tych celow 486 bez systemu.jak sie uszkodzi mala strata.
    warto aby byl taki post wyrozniony z programami co i jak na temat dyskow byl w tym dziale.posty ,,padl mi ,lub jak odzyskac dane,, duzo -spychaja wartosciowe inne posty.
  • #14 3620088
    Mikippp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 30
    Witam,
    Jeżeli chcemy pracować z dyskiem który nie jest poprawnie wykrywany przez BIOS:
    -w BIOS-ie wyłączamy wykrywanie dysków na kanale Secondary IDE
    a jeżeli chcemy uruchamiać Windows dodatkowo
    -w Windows'ie wyłączamy kontroler Secondary IDE
    Dysk podłączamy jako Secondary IDE Master
    Oprogramowanie diagnostyczne będzie w takim wypadku pracować z pominięciem procedur BIOS...
    komunikacja będzie się odbywać w trybie PIO 4 [np. HRT demo]
    IDE nie jest Hot swap / Hot plug

Mikippp
  • #15 3621460
    fistach30
    Poziom 13  
    Witam
    Mam jeszcze jedno pytanko
    W starej elektronice miałem prawdopodobnie firmware VAM51JJ0, natomiast w nowej jest VAM52JaZ.
    Czy nie będzie żadnych problemów?

Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

Jeszcze jedno:
    Mam już loader, ale gdy próbuję go załadować w HDD Repair V2.0, wyskakuje mi błąd: "Error load modules". Jakieś sugestie?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem Maxtor, który po uszkodzeniu zasilacza i wymianie elektroniki wykazuje objawy tykania głowicy, jest wykrywany przez POST i BIOS (jako "IDE Hard Disk" i "Maxtor Ares C64K"), lecz podczas bootowania pojawia się błąd "Primary Master Disk Error". Próby naprawy programami HDD Regenerator i PowerMax nie przyniosły efektu, dysk nie jest widoczny w tych narzędziach. Dyskusja koncentruje się na zgodności nowej elektroniki z oryginalną, problemach z firmware (różnice między VAM51JJ0 a VAM52JaZ), oraz metodach pracy z uszkodzonym dyskiem, takich jak tryb safe mode, ładowanie loadera i modyfikacja modułów firmware za pomocą HDD Repair V2.0. Użytkownicy sugerują wyłączanie wykrywania dysków na kanale Secondary IDE w BIOS-ie i Windowsie, podłączanie dysku jako Secondary IDE Master, oraz korzystanie z bootowalnych narzędzi diagnostycznych (np. MHDD, HDAT2). Podkreślono konieczność posiadania dokumentacji modułów Maxtora i ostrożność przy modyfikacji firmware, aby nie pogorszyć stanu dysku. Wskazano również na dostępność gotowych bootowalnych obrazów ISO do naprawy dysków oraz na potrzebę pracy na komputerach bez systemu operacyjnego (np. 486) do bezpiecznego zerowania dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA